• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Diğer Meslek Gruplarına Özel, 'Çevre Görevlisi Sınavı Eğitimi'

Merve Evrim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Mart 2010
Firma
DETAM ŞİRKETLER GRUBU
Merhaba Arkadaşlar,
Yönetmelikte yer alan 18 meslek grubu için, bazı koordinatörler 'çevre görevlisi sınavı eğitimi' verecekler.Bu koordinatörler tarafından söz konusu meslek gruplarına, ilerisi için de 'çevre görevlilerinin eğitimi' organizasyonu hedefleniyor. sonuç olarak çevre görevlisi istihdamında artış ve pastadaki payda azalış sözkonusu olacak.üstelik meslektaşlarımızın emekleri hiçe sayılmış olacak. değerli meslektaşlarımın bu konuda ne düşündüğünü merak ediyorum. Farklı bakış açısı ile bundan olumlu bir paydada buluşabileceğimize inanan varsa bunu bilmek isterim.herkese iyi çalışmalar...
 
Böyle bir eğitimden elbetteki rahatsız olurum fakat pazar payı olacak ve insanların ciddi kazanç sağlayabilecekleri bir iş kolu, yönetmelik (başka meslek gruplarına çevre görevlisi olma hakkı tanıyarak) tarafından da destekleniyorsa bunun önünde yapılabilecek fazla birşey yok. Ancak ÇMO tarafından sağlam ve mesnetli bir karşı duruş olur ve tüm çevre mühendisleri tarafından desteklenirse belki birşeyler değişebilir.

Ben bu durumdan pek olumlu birşey çıkartamıyorum, hepimiz kısa süreli bir kurs ile bir mühendislik disiplininin yapılamayacağını biliyoruz ama malesef hepimiz iş hayatında, okulda öğrendiklerimizden çok farklı deneyimler edindiğimizi ve ancak bu şekilde bir mühendis olabildiğimizin de farkındayız.

Üniversitelerimizdeki çevre mühendisliği eğitimi kalitelileştirilip, daha kalifiye ve iş hayatına hazır öğrenciler yetiştirilirse otomatik olarak başka meslek gruplarından "sonradan olma" çevre mühendisi muadili çevre görevlileri de kolay kolay iş bulamaz.

Aksi takdirde çevre mühendisliği zamanla eriyip yok olacak...
 
En başından beri karşısında olduğum bu uygulama ile ilgili olumlu hiçbirşey söyleyemeyeceğim.

Her ne kadar "çevre yönetim biriminde en az biri çevre mühendisi olmak üzere 2 çevre görevlisi" ve çevre danışmanlık firmaları için "2/3'ü çevre mühendisi olmak üzere" ibaresi olsa da, hala bu uygulamanın bizim mesleğimizin değerini düşüren bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

Ne olursa olsun, 4 senelik bir eğitimin karşısına 1-2 haftalık (hatta 6 aylık olsun) bir eğitimi koymak imkansız. Bu bize çok ciddi bir hakarettir. Diyelim ki 1 milyon çevre mühendisi lazım ve ülkemizde 100 bin çevre mühendisi var. Bu durumda, yeterli çevre mühendisi yetiştirilene kadar, bu açığı kısmen kapatmak için böyle bir uygulama geçici olarak yapılsa hak verebilirdim.

Yanlız şunu sormak istiyorum size arkadaşlar; bir belge alarak inşaat, makine, endüstri veya bilgisayar mühendislerinin işlerini yapma fırsatı verilseydi diğer alanlara, neler olurdu? Ortalık ayağa kalkmaz mıydı? Şu anda bu uygulama hala devam ediyorsa, sanırım bizim bu konuda biraz pasif olmamızdan kaynaklanıyor.
 
Valla ben bu sene mezun oluyorum açıkçası diğer meslek grublarının bizim işimize yönelmesini çok çok anlamsız buluyorum.Ben niye okuyorum ki o zaman bu bölümü...Arkadaşlar sizden ricam artık çevre mühendislerinin sınırlarının belirlenmesi için ÇMO'ya mesaj atmak. lütfen herkes ÇMO'ya birşeylerin ters gittiğini neden bu kadar savunmasız olunabildiğini söylemesi.Sözde bir Çevre mühendisliği kanunu'nun çıkartılması söz konusu ama bu kanun nasıl olacak,Çevre Müh. sınırlarını belirleyecek mi belli değil...Birlik olalım ve mesleğimizi koruyalım.
 
İşin bir başka boyutu "Bazı koordinatörler" içimizden birileri. Paramı alırım kalanına karışmam diyen insanlar..
 
Bu konuda yıllardır sıkıntı sözkonusu, bu platformda yada dışarda birlik beraberlik gösterip bu uygulamauya karşı duruş gösterdik. Ne oldu biz bu konuda direnç gösterirken bazı arkadaşlarımız, Çevre Görevlisi Eğitimi adı altında ysal dayanağı olmayan, online yada, örgün etiimler düzenlmiş hatta konuyla hiç alakası olmayan organizasyon firmalrı bile bu konuda eğitim düzenleme cesareti bulmuştur. Bu kapsamda bizlerin bu satten sonra kaliteli hizmetin çevre nmühendisleri tarafından verilmesinin sağlanması için çalışmalar olacaktır. Bu noktada mesleki etik kapitalizme yenişilmiştir. Eşit şartlarda yarıaşman veya mücadele adıjna kim ne kursu isterse açabilir. İş bu noktaya gelmiştir. Biyologlar derneği, Çevre Görevlisi eğitimi veriyor ve maddi destek sağlıyor, ozman Çevre mühendisleri odasınında vermemesi için hiç bir sakınca yok!(ÇOK ACI AMA GERÇEKLER).
Bu nedenle bunların şimdi konuşulması mantıksız bi amaca hizmet etyecek boş lakırdılar olarak görüyorum. İşin başından herkes bana ne bana dokunmayan yılan hesabı güderken uzak ihtimalleri görmediler biz gördük ses getirmeye çalıştık olmadı. o nedenle herkese hayıtlı işler diliyorum iyi olan kazansın!
 
Sayın arkadaşlar merhabalar,
Ben çevre mühendisi değil, çevre teknikeriyim. Burada bulunma sebebim ise siz mühendislerden birşeyler alabilmektir. Ancak şunu da belirtmek isterimki 11 yıldır uluslararası bir şirketin Çevre ve İSG konularında görev yapmaktayım. Bu şirket tam 3 kez el değiştirdi ve benim pozisyonumda birşey değişmedi, kimler geldi kimler geçti ben işimi yapmaya devam ettim. Sizlerden bir seviye aşağıda aynı meslek grubunda sayılırız. Bu "Çevre Görevlisi" ve "İSG Uzmanı" kavramları memlekette yokken ben bu meslekte vardım. Yine bu kavramlar yokken bu işleri yürüten ve önem veren firmalar vardı, bu sebeple diğer meslek gruplarından olan mühendis ve fakülte mezunlarına bu işler devrediliyordu. Bu sebeple bizlerin mesleğine el atmışlar gibi bir durum gözükebilir. Ama bu doğrudan böyle değil, bu işlere yıllardır emek veren insanları da düşünmek diye düşünüyorum. Katılıyor muyum? Hayır! Ama en azından diğer meslek gruplarında olupta bu işi yıllardır sürdürmekte olan kişilere böyle bir hak verilmesinden yanayım. Çalıştıkları şirketten konuya dair bir yazı alıp, ilgili bakanlığa başvurmak suretiyle ve bir takım eğitimlere tabi tutulup, sınavda başarılı olmaları suretiyle böyle bir hak verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta yıllarını vermiş insanları da düşünmek gerekir. Ben konunun bir de beni ilgilendiren kısmına bakıyorum da ben nerelere gideyim onu bilmiyorum! 11 yılda 20'nin üzerinde stajyer yetiştirdim (çevre mühendisi), yüzlerce kişiye onlarca eğitim verdim, her türlü eğitimi, her türlü belgeyi aldım, müdürüm olan Çevre Mühendisi işlerime hiç bir zaman karışmadı, bu işlerin yürütülmesi için çok çaba sarfettim, 11 yılımı verdim, dile kolay. Ama ne oldu? Yasal olarak hiç bir yere koymuyorlar. Alaylıyım, biraz da mektepli oldum belki kıyısından köşesinden bir hak verirler diye hiç bir şey olmadı. Teknisyenken, tekniker ünvanı aldım hepsi bu. İki yıl boyunca sabahın 6'sında evden çıktım gecenin 11-12'lerinde evime geldim, kızımın büyüdüğünü göremedim, eşimi zaten göremedim, okula gidiyorum diye işten erken ayrılıyordum, bedelini Cumartesi günü işe giderek ödedim. Sonuç koca bir "0" ...
Şimdi sizlerle aynı meslek grubu içinde olup sizden bir alt seviyede olan biri olarak soruyorum; Biz teknikerin de bu çorbada bir payı yok mu? Payını hiç kimse inkar edemez de, bu pastadan bir dilim bize düşmesi çok mu?
 
Üst