• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İhale Diplomaların iş deneyim belgesi olarak kullanılmasına ilişkin

YSercanMatur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Aralık 2014
Şehir
Kocaeli
Firma
Kocaeli Arıtma Sistemleri
Merhabalar,

Bilindiği üzere kamu ihalelerinde diplomalarımız iş deneyim belgesi olarak kullanılabilmektedir. Her yıl açıklanan yıllık tutarı diploma yılı ile çaptığımızda çıkan sonuç tutarında ihalelerde geçerli olmaktadır.

Ancak, iş deneyim belgesi olarak diplomamızı kullanablmemiz için, kurumun ihale idari şartnamesinde özellikle "çevre mühendisi" diye belirtmesi gerekiyor, aksi takdirde diplomanın bir fonksiyonu kalmıyor. Çevre Mühendisi yazması bildiğim kadarıyla tamamen idari şartnameyi hazırlayan kurumun insiyatifinde.

Ekapta yayınlanan özellikle "arıtma tesisi yapımı" "arıtma tesisi işletilmesi" üzerine yapılan ihalelerde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi haricinde bu konuya önem gösteren kurum görmedim. Neredeyse diğer tüm kurumların arıtma ile ilgili ihalelerinde ya mühendislik ibaresi hiç yer almıyor, ya da inşaat mühendisi yazıyor. Dolayısıyla Çevre Mühendisi'nin uzmanlık alanıyla ilgili bir konuda Çevre Mühendisi mağdur oluyor.

Kendi fikrimce bu mağduriyetin giderilmesi için, KİK tarafından bir karar alınmalı ve bu kararda "yapılacak işin, uzmanlık alanına giren mühendislik bölümleri diplomaları, ihaleyi yapan kurumun özellikle belirtmemesi durumunda dahi iş bitirme belgesi olarak kullanılabilir" diye belirtirse sadece çevre mühendisi olarak bizler değil, bu konuda mağdur olan diğer mühendislik bölümlerine dahi faydası olacaktır.

Bu hususta yalnız başıma yapabileceğim şeyler sınırlı. Öncelikle bağlı bulunduğum Çevre Mühendisleri Odası'na durumu anlatan bir yazı yazdım. Sonrasında bireysel olarak Kamu İhale Kurumu'na da yazacağım.

Konu ile ilgili siz değerli meslektaşlarımdan da görüş/öneri beklemekteyim.

Saygılarımla
 
Merhaba,

Ben de yazdıklarınıza ek olarak bu tür işlerde (kurumların ihale ettiği arıtma tesisleri yapım ve işletilmesi işleri) yaptığım gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Sizin başlattığınız konu ile alakalı olarak görünmese de kendi fikirlerimi bu başlığa eklemek istedim, mahzuru var ise yöneticiler gerekli prosedürleri uygulayabilirler.
İlk olarak arıtma tesisleri sözleşme tasarısına baktığımızda;
ort debisi 1000 m3/gün olan bir atıksu tesis için tesisde bulundurulması gereken teknik personel listesi:

resim 1.PNG

Çevre mühendisleri için konuşacak olursak, yukarıda gördüğümüz gibi (işin sözleşme tasarısında bulunan liste) çevre mühendislerinin sadece geçici kabul kesin kabul arası çalışma şartı olduğunu görebiliriz. bu bahsettiğim bambaşka bir konu. yani çevre mühendislerinin projenin başından sonuna kadar olması gerekliliği bir nebze olsun tartışılabilir. Yani bu konu çevre mühendislerinin istihdamı üzerine.

benim asıl söylemek istediğim ise; Listeyi incelediğimizde işi alan müteahhit / yüklenici firmanın yukarıda belirtilen personelleri, projenin belli zamanlarında şantiye başında bulundurma zorunlulukları. sözleşme tasarısında bu konuyla ilgili cezalarda var (yani bu personelleri iş başında bulundurmaz isen şu kadar ceza şeklinde);
resim 2.PNG
buraya kadar her şey süper. Sözleşmede belirtilmiş, olması gereken personel ve bu konuyla kurallara uyulmaz ise cezası da mevcut.
Fakat uygulamada böyle olmuyor. yüklenici firma idare ile görüşmelerden sonra "abi işte zaten işi düşük karla aldık, sadece diploma göstersek bizim için daha iyi olur" vsvsvs diyip sahada olması gereken personeli işe almayıp kendi bünyesinde olan personeli (çok büyük bir ihtimale ile ofiste çalışan) bir çok projede sahada çalışıyormuş gibi göstererek; projeleri kendi çıkarları doğrultusunda devam ettirmekte/ bitirmektedirler. yapılan bu uygulama aşağıdaki problemleri ortaya çıkarmaktadır:
1-gerekli istihdamın sağlanmaması (sadece çevre mühendislerinin değil diğer personeller dahil)
2-sözleşme şartlarının ihlali (hem idare tarafından hem firma tarafından)
3-projenin olması gereken hızda ve güvenlikte gitmeyerek ekstra maliyetlere sebep olması.

tabi bu sadece arıtma tesisi yada çevre mühendisliği ile alakalı değil. ihale edilen işlerin büyük çoğunluğu bu şekilde ilerliyor tahminimce.
Forumlarda internette iş dünyasında arkadaş çevresinde hep görüyorum, bazen kendimde yapıyorum. şikayet ediyoruz. diyoruz işte iş yok, kadro yok, maaş yok,... Aslında hepsi var. var ama uygulanmıyor kurallar. Tabi burada problem kaynağı kurumlar. hadi şirketler çakal bir nebze olsun anlaşılabilir. ama kurumlar kuralları uygulamakla yükümlü. O yüzden benim görüşüm bizleri kısıtlayan, zarar veren firmalar, özel sektör değil bu uygulamaları denetlemeyen, göz ardı eden kurumlardır.

Tabi bu durum düzelir mi, buna çözüm bulunabilir mi tartışılır. Bana sorarsanız bulunmaz. sonuçta özel sektör ve resmi kurumlar bir iş birliği içerisinde olan yine biz emekçilere oluyor.

Umarım düzelir deyip yazımı bitiriyorum. :)
 
Konu ile ilgili Kamu İhale Kurumu'na bireysel bilgi edinme ile yazdigim yaziya cevap geldi. Asagida cevabi aynen yazdim.

Ozetle diyor ki, mevzuata bakin, oneri ve mutaala taleplerine cevap verilmiyor.

Anlasilan o ki bu konu odanin girisimleri ile bir sonuca ulasacaktir.

######
Kurumumuza yapmış olduğunuz 25.12.2014 tarih ve Diplomaların İş Deneyim Belgesi Olarak Kullanılması konulu Bilgi Edinme Başvurunuzun cevabı aşağıdaki gibidir.

Bilgilerinize.



4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 27 nci maddesi gereğince tavsiye ve mütalaa talepleri Kanun kapsamı dışında tutulmuş olup; konuyla ilgili bilgilere Kurumumuz resmi internet (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) sayfası içeriğinde yer alan Kamu Ihale Mevzuatı bölümünden ulaşılmaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

NOT: 4982 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Bilgi edinme istemi reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebilir. İtiraz yazılı olarak yapılır. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde vermektedir.

######
 
Aslinda konu kik in değil yüklenici firma yada finansörün konusu. Mesala bir alt yapi isi yapilacaksa burada bulundurulacak personeli iller bankasi belirliyor yada su yapilari ile ilgili bir konu ise dsi belirliyor.

Mesleki acidan uzun zamandir bu konu tartisiliyor. Birazda kendimizi kabul ettirmek ile alakali isler sayimiz arttikca o tarafa egilim artiyor meslekde sekilleniyor.

10 yil once cevre muhendisi bu ihalelerin yanindan bile gecemiyordu şimdi azda olsa koordinatör veya mühendis olarak görev alabiliyor.

Herşey zaman ve kendini kabül ettirmek ile alakali.
 
Konu hakkında güncel bir çalışma yapılacağından Arşiv'den çıkartılmıştır. Görüşlerinizi belirtebilirsiniz arkadaşlar.
 
Merhaba,

Mecliste 2008 yılındaki ihale mevzuatı değişikliği esnasında, ÇMNET e-posta grubu üzerinden çevre mühendislerinin de hak mahrumiyetinin giderilebileceği şekilde bir girişim oldu.

2019'da ise ihale mevzuatının geçtiği, Plan ve Bütçe Komisyonu esas alınarak görüşme gerçekleşti.

Bu konularda yıllardır ihalelere itiraz etmek dahil emek veren meslektaşlarımız var.

Kamudaki memurların inisiyatifine bırakılamayacak önemli bir konu; ihaleler ve çevre mühendisi.
 
Arkadaşlar iyi günler, çevre mühendislerinin ve çevre mühendisliği şirketlerinin teklif verebileceği güncel yapım işleri ihaleleri ekte gönderilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • 42-BALIKESİR.docx
    16.2 KB · Görüntüleme: 8
  • 43-LÜLEBURGAZ.docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 2
  • 44-İSKİ.docx
    21.7 KB · Görüntüleme: 3
  • 45-SAMSUN.docx
    20.1 KB · Görüntüleme: 2
  • 46-UŞAK.docx
    16.2 KB · Görüntüleme: 1
  • 47-ADIYAMAN.docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 1
  • 143-UŞAK DÜZETME.docx
    13.6 KB · Görüntüleme: 2
  • 144-AYDIN DÜZELTME.docx
    13.7 KB · Görüntüleme: 2
  • 145-İLBNKX.docx
    20.7 KB · Görüntüleme: 4
  • 146-GİRESUN.docx
    16.1 KB · Görüntüleme: 1
Üst