• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dönem bitirme projem : Hurda Tesisi Kurmak

lucifer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Şubat 2020
Şehir
Adıyaman
Firma
Tok
İyi Günler,

Ben 9 eylül üniversitesi 3ncü sınıf öğrencisiyim. Dönem bitirme projem için aşağıda belirttiğim atıkların depolanması ile ilgili bir hurda tesisi kurulumu yapmam gereklidir. (İşletme kurulumu için gerekli teçhizat seçimi, maliyetleri, yer seçimi, alınması gereken evraklar gibi)
Bana geçmiş yıllarda hazırlamış olduğunuz örnek bir proje gönderme şansınız var mı ?
Hurda elektronik kart, Elektronik kart, Hurda akümülatör, Hurda metal, Hurda kablo, Ambalaj atığı, Kontamine atık, Ömrünü tamamlamış lastik.
 
Merhaba,

Elimde bu konuda örnek bir proje yok ama yönlendirme yapmak adına yardımcı olmak isterim.
-Yer Seçimi-
Bu konu önemli. Çünkü "elektronik kart" dediğiniz şey muhtemelen bizim 20 01 35 dediğimiz ve "Tehlikeli" nitelikte olan Elektronik Atık kısmına girecek. Ülkemizde OSB'lerin birçoğu tehlikeli atık tesisini kurmayı bırakın, tehlikesizleri bile bünyelerinde istemiyorlar. Dolayısı ile size, münferit bir arazide tesis kurulumu lazım.

-Teçhizat Seçimi ve Maliyet-
Yapılan faaliyetlere göre elbette çeşitli makineler mevcut. Örneğin 100'lük bir plastik kırma makinesini ortalama 100.000 TL'ye alırsınız. Her bir atığa ne işlem uygulayacağınızı seçmeniz de önem arz ediyor. Hurda metal için eğer geri kazanım işlemi yapmayacak ve sadece toplama-ayırma işi yapacaksanız; bu işi ayırıcı bir bantla çözebilirsiniz. Aramızdaki "hurdacı" arkadaşlar bunu daha iyi yanıtlar :) Kısacası bu konuya açıklık getirmeden önce, yöntemlerinizi belirlemenizi öneririm.

-Alınması Gereken Evraklar-
Bu kısım biraz daha benlik diyebilirim. Ancak yine yapılacak işlem önem arz ediyor :) Birkaç farklı çeşit evrak var. Şöyle ki:
Tehlikeli Atık İçin; Tehlikeli Atık Geri Kazanım Tesisi
Tehlikeli Atık İçin; Tehlikeli Atık Ara Depolama Tesisi
Bu iki farklı belge için farklı koşullar, ücretler ve işlemler oluyor. Ha keza aynı durum, tehlikesiz atıklar için de geçerli:
Tehlikesiz Atık İçin; Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi
Tehlikesiz Atık İçin; Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi
Ambalaj Atıkları İçin; Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi
Ambalaj Atıkları İçin; Ambalaj Atığı Geri Kazanım Tesisi

Bunları yazıya dökmek bile oldukça zaman alıyor. Diyeceğim o ki öncelikle senden, kurmak istediğin tesisleri kafanda oturtmanı bekliyorum. Sen tesislerine karar verirsen, gerekli belge bedellerini ve yer seçimi önerilerimi daha rahat yapabilirim.


-Acuk uzun oldu kusura bakma- ?
 
Cem abi çok teşekkür ederim. Söylediklerinden yola çıkarak projemi yapmaya başlayacağım. İlerleyen dönemde abi tekrardan desteğine ihtiyaç duyabilirim :) Gerçekten çok teşekkür ederim.
 
Vallahi bravo, bir bizim üniversiteden çıkıyor gerçeklerin farkında olan mezunlar.
Ben de hurdacıda çalışma hayaliyle mezun olmuştum, Ayşegül hocanın teşvikiyle.
HURDACILIK KAZANACAK?
 
Üst