• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Döner biyodisk paket arıtma sistemi

Gökhan Arıcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Şubat 2013
Merhabalar,

Firmamızdan kaynaklanan evsel nitelikli atık suların arıtılması için 300 kişi kapasiteli paket arıtma sistemi yaptırmak istiyoruz. Arıtma yöntemi olarak pek yaygın olmayan ''Döner Biyodisk Sistemi'' ni tercih etmeyi düşünmekteyiz. Yaptığım araştırmalara göre sistemde blower ve difüzör bulunmamakta, havalandırma dönen disklerle sağlamakta ve bu sayede yıllık bakım ve elektrik tüketim maliyetleri de diğer sistemlere göre daha azdır.

''Döner Biyodisk Arıtma Sistemi'' nin diğer sistemlere göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Arıtma verimliliği nasıldır?
 
İlker Bey sağolun, bir kaç firmayla görüştüm.
Bu sistemi çalıştıran arkadaşlar varsa onlarında tavsiye ve tecrübelerinden yararlanmak istedim.
 
Biyodisk Yöntemi FizikoKimyasal arıtım ve Biyolojik Arıtmanın Birleşimidir Ancak Sistem Sıklıkla Tıkanır Ve Devre Dışı kalır bunu Görüştüğünüz firmalara olduğu gibi aktarın nedeni ise önce Ciddi Bir fiziksel arıtmaya ihtiyaç duyar ancak satan firmalar bunu hep ürünü sattıktan sonra söylerler prosessinize göre fiziksel arıtma temin etmeniz gerekmektedir. Sistemlerin çoğunda fiziksel arıtma mevcut olsada yetersiz kalmaktadır. Daha detaylı bilgi vermek isterdim ama paket içeriğini detaylı verirseniz mekanik olarak, yardımcı olmaya çalışırım
 
Gökhan Bey size tecrübeyle sabit tavsiyem kesinlikle bulaşmayın. hele ki 300 kişilik gibi bir kapasite de bir yer için hiç bulaşmayın. biyodisk sistemler sessiz çalışan enerji maliyeti düşük sistemlerdir. lakin işletilmeleri sıkıntılıdır. en kolay ve sıkıntısız sistemler kesikli (doldur boşalt) sistemlerdir. bu sistemler paket halinde sunulduğu gibi betonarme yapı olarak da yapılabilir. 3 adet havuz düşünün. ilk havuz ham atık suyun geldiği dengeleme havuzu. ikinci havuz biyolojik aktivasyonun olduğu kısım üçüncü havuz da arıtılmış su havuzu. ne kadar basit sistem o kadar az arıza o kadar az baş ağrısı. 2 dalgıç pompa, 1 blower, 2 seviye flatörü hepsi bu.
 
Firmanın bütün referanslarıyla da görüştüm, ancak olumsuz bir cevapla karşılaşmadım. İşletme için ayrıca eleman ve bakım gerektirmeyen, karmaşık yapısı olmayan bir sistem olduğu, disklerde bulunan biyolojik çamurun kendiliğinden düşüp sistemin ilave bir temizliğine ve bakımına gerek kalmadığı memnuniyetlerin arasında.

Benim tedirginliğim ise havalandırmanın yeterli olup olmayacağı ve değişken hidrolik ve organik yüke ne kadar tolerans gösterebileceği konusundadır.
 
dönen biyolojik disklerle ilgili araştırma yapıyorum ben de..çalıştığım işyerindeki bir abimizin profosör çev.müh akrabası da bu firmanın paket arıtım tesisini önerdi bize..kendisi kampüsünde bu sistemin biraz daha ileri teknelojisini sorunsuz kullandıklarını söylemiş...maliyeti ve kurulumu çok kolay görülüyor.aylık enerji sarfiyatı 500-700 kişilik için 120tl. civarında..istenirse güneş panellerinden enerji elde edilebiliyormuş..firma yetkilileriyle de görüştük..ankara da edirnede birçok köy yerleşimlerinde uygulanmış.. onlarla görüşüp verim almışlar mı ne gibi problemlerle karşılaşmışlar yarın sormayı düşünüyorum...

ama çıkan atık çamur kafamı karıştırıyor.kendiliğinden düşsede bir yerde birikiyor sanırım..sonra onların analizi mi yapılcakmış ne..tehlikeli tehlikesiz diye sonuç geliyor..tehlikeli çıkarsa nolcak..tehlikesiz çıkarsa ne yapcaz..çamur kurutma lagunlerini nerde bulcaz ..çamur problemi var bu sistemde...bu konuda deneyim ve gözlemleri olan arkadaşlar paylaşımda bulunurlarsa sevinirim...
 
bu sistemleri imal eden bir firmada çalıştım (planettek değil). kullanılan sistem, devir sayısına uygun seçilen bir redüktör-motor grubunun kilit unsur olduğu son derece pratik kullanımlı, yoğun çamur barındıran basit bir sistem. enerji maliyetleri düşük fakat ilk yatırım maliyetleri nispeten yüksek. işletmede askıda sistemlere göre çok daha kolaylık sağlıyor. bakımı az zaman gerektirdiği gibi kalifiye personel ihtiyacı da düşük. blower arızasına müdahale, ya da difüzör değişimi gibi klasik aktif çamur sistemlerinde sıkıntı olan operasyonlara bir alternatif çözüm.
ben bu sistemlerin sadece imalatında çalıştım, polietilen ve polipropilen malzeme kullanılan, tümü yerli piyasa koşullarında üretilebilen parçaları var sonuçta. şahsi fikrim, (biz bunun reklamını bu yönden yapmamayı kararlaştırmıştık ama şahsi fikrim) yerli üretimi önemli derecede katma değer sağlayabilecek sistemler ayrıca.
sistemin organik madde biriktirme kapasitesinin yüksekliği arıtma giderim hızlarını arttırıyor. çamur sorununa, uygun çöktürme havuzu seçilerek çare bulunabilir, ki zaten sistem organik maddeyi epey süre biriktirdiği için içsel solunum ve dolayısıyla çamurun kendi kütlesini daha havalandırmada kaybetmesi sebebiyle birim boi başına üretilen akm oranı düşük kalıyor. yani çamur miktarı aynı karakterdeki atıksuların klasik sistemle arıtılmasına göre daha az kalıyor.
bu sistem sultaniçe köyünde (yanlış hatırlamıyorsam) çalışıyor. iyi durumda. bazı mekanik boyutlandırma sorunları vardı bildiğim kadarıyla ama proses mantığı aynen teorideki gibi işliyor pratikte de. düzgün çalışan arıtma hücrelerinde bir parmak biyokütleyi gözümle gördüm :)
 
Gökhan Bey merhaba,
Fotoğraflar Fenertepe Villalarının biyodisk arıtma tesisine aittir. Biyomass çok iyi bir şekilde oluşmuş ve sistem sorunsuz işletilmektedir. Eyüp Bey'in saydıklarının yanında, az alan ihtiyacı ve koku probleminin olmayışı sistemin avantajları arasındadır. Fenertepe villalarındaki makinalar RBD ARITMA'ya ait. İsterseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Adsız.png

biyodisk.png
 
@T.Türüt
Merhaba, uzun araştırmalar sonunda Biyodisk Arıtma Sistemi en avantajlı olanı gibi görünüyor. Siz görüştünüz mü Ankara ve Edirne'de ki kurulan arıtmaların verimliliği nasılmış? Ne gibi problemlerle karşılaşmışlar?
 
Evet Edirne dekilerle görüştüm.. görüştüğüm kişi bu sistemlerin komplike sistemler olduğunu beton yapılarıyla (fosseptik, çöktürme havuzu vs.) birlikte düşünülmesi gerektiğini söyledi. Bir de köy yerleşimlerinde hayvan gübrelerinin azot değerlerini çok etkilediğini ve reaktörün verimli çalışmasını engellediğini bu sebeple girişte mikro elekler kullanılmasının gerekliliğinden bahsetti..çalıştığım kurumda salı günü bu konuyla ilgili bir firma sunum yapacak gelip..İstanbul firması..belki sunum dan sonra daha detaylı bilgi verebilirim..benim kafama takılan sorular..atık çamur ne olacak..bu sistemlerin ömrü 10 yıl kadarmış...tüm sistemin mi yoksa biyofilm oluşan kauçuk benzeri yapının ömrü mü 10 yıl..10 yıl bana az geldi...sonuçta tek paket sistem değil,maliyeti şişiren birçok yapım var onun yanında...

Edirne memnun olduğunu ancak çok uğraştığını başlarda bir sürü problem olduğunu söyledi..iğne adada da yapılmış herhalde orası neresi bilemedim..ama birkaç yerle daha görüşeceğim memnuniyet açısından araştırmak gerek..
 
bahsettiğiniz tesisleri gezme fırsatım olmuştu. bunlar ilk denemelerin yapıldığı tesisler, başlangıçta çıkan sorunlar genelde motor-redüktör grubunun uygun servis faktörünün tespit edilmesine kadar geçen sürede müdahale gerektiren birkaç durum ve tabii döner kısmın servis dışı kaldığı sürelerde oluşan dengesizliğin makinede yalpalama gibi sorunlara yol açıp motorları zorlaması gibi aslında kolayca önlenebilecek, daha doğrusu uygun redüktör ile daha başında kökten çözülecek sorunlar.

şu an bana sorarsanız nihai memnuniyet sağlanmış durumda derim, işletenler haklı olarak makinelerin deneme süresince çıkardığı sorunları belirtme ihtiyacını hissediyorlar tabii (haklı olarak).

azot sorunu, Gökhan Arıcan'ın sistemi için sorun teşkil eder mi, atıksuyun vasıflarını belirtirse açıklığa kavuşur. bir de, edirnede belde belediyelerine yaptığımız gezilerde, hayvansal kaynaklı kirlenmenin önlemeye çalıştıkları bir sorun olduğunu sıkça duyduk, bu onların kanalizasyon ve atıksu pompaları gibi hazırdaki sistem ve ekipmanlarına da zarar veriyor, dolayısıyla arıtma tesisine ulaşmadan önce bir şekilde bunu engellemenin yolunu düşünmeleri de gerekebilir, eğer, örneğin kanalizasyonlarda bir sıkıntı yaşarlarsa. yani biraz yerel bir sorun, aktif çamur sisteminde de aynı sıkıntıya yol açardı.


döner biyodiskin yenilenmesi gereken parçaları, dayanıklılığı ve benzeri konular tamamen ayrı bir konu aslında. ona da değinmek isterim. metal destek parçalarını galvanizleme ya da paslanmaz çelik kullanma, rotor yatağının kalitesi, kullanılan ekipmanın güneş ışığı ve klor gibi etkilerden korunması, redüktörlerin uygun dönme hızında (bunların hızı bir aralıkta ayarlanabiliyor, tesis o konuda esnek) çalıştırılması, destek parçalarının uygun ebatta seçilmesi.. bunların imalatında çalıştığım için biraz ayrıntıya girebiliyorum, çok fazla faktör var. tankı ömür boyu kullanabilirsiniz. destek parçaların 5 sene sonra değiştirmeniz gerekebilir. plakalar belki yılda bir ya da iki tanesi kırılırsa 30 sene sonra yenilemeyi gerektirebilir (bir ünitede 800 civarı plaka var). örnekler çeşitli ama sonuçta makinenin belli kısımlarına bakım uygulayarak toptan değiştirmeden tekrar kullanıma alınması mümkün.

hani seçeceğiniz modelde, bir civata fazla konur plaka başına ve arıza ihtimaliniz 5 sene ötelenir. öyle ufak ayrıntılar da var. tankın alacağı su basıncı yükünü solidworkste modellemiştik mesela, tankın ne kadar şişeceğini önceden biliyorduk, kalınlığını emniyetli tarafta kalarak belirlemiştik.

internette yabancı kaynak olarak da olsa ingilterede kullanılan biyodisklerin 30 yıl sonunda aşınan kırılan kısımlarının incelemeleri bile var. biz de imalatta yararlanmıştık hatta bu kaynaklardan.

çamur meselesi, bu sistem çamuru tutmak istiyor. çamurun bir kısmını da içsel solunumla götürüyor zaten. bu konuda aktif çamur siteminden daha iyi olduğu kesinse bile tabii ki hiçbir arıtma sisteminin çamuru sorun olmayacak miktarlara indirebilmesi mümkün olmuyor. çamur arıtımı ayrı bir dert. diğer tekniklerde bu mesele daha zorlu. yani bir aktif çamurun vasfını anlamanız için yarım saat imhoff hunisinde bekletmeniz gerekiyor. burada makineyi açıp gözle muayene edebiliyorsunuz çamuru. daha az tecrübeyle aynı verimde işliyor sistem.

ilk yatırım maliyetleri konusunda, diğer arıtma kademeleri ne kadar modern ve kompakt seçilirse o kadar maliyetli olacaktır haliyle. ona bir şey diyemem ama bu sistemin artısı, rotor dönmeye başladığında yani bir dakika sonra, çok az bir enerji ile çok çok zor servis dışı kalacak bir motor-redüktör grubunun sorunsuz işlemesi. beşte bir enerji maliyeti ve daha az bakım süreleri, mukayese ve takdiri sizlere bırakıyorum bu noktada.
 
Gökhan Bey geç oldu kusura bakmayın..biz bu sıstemlere sıcak bakıyoruz..denemeye karar verdik ancak ne zaman alınacak başlanacak halen karar verilmiş değil..bu arada ben çalıştığım yerde ufaktan proje esasları nedir onlara bakıyorum...gerçekten zorlanıyorum bu konuda..hesaplamalara sadece firmalardan ulaşabiliyoruz...her firmanın kendine göre farklı formülizasyonları var...bana zor geldi anlamaya çalışıyorum.avan proje hazırlamaya çalışıyorum...bununla ilgili "atıksu arıtma tesisleri tasarım rehberi" diye orman ve su işlerinin 2012 de çıkarmış olduğu bir kitaptan faydalandım apeyce ama şimdi yetmiyor oda artık başka kaynak arayışındayım..
 
Hülya Hanım Merhaba; 10. 000 kişi den kaynaklanacak olan atık suyu biyodisk ile çözmeniz maalesef mümkün değil. hatta paket arıtmalar ile dahi çözemeye bilirsiniz.Öncelikle suyun kaynaklanacagı yerin ve suyun ihtivasının büyük önemi var. Bir diğer husus hangi tablonun parametrelerine tabi olduğunuz. Daha detaylı bilgi almak isterseniz sytdizaynsu@gmail.com irtibat kurabilirsiniz.. iyi çalışmalar dilerim..
 
arkadaşlar bi konuda bilginize ihtiyacım var. 500 kişilik bir köyde DBD sistemini kurmayı düşünüyorum ve elektriği de güneş paneli kullanarak çözümlemek istiyorum Bunun için DBD sistem içerisindeki ekipmanların max sürelerine ihtiyacım var. terfi pompası, ünitedeki motor gibi. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Üst