• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dönüşüm firmaları

  • Konuyu başlatan Silinmiş üye 35198
  • Başlangıç tarihi
S

Silinmiş üye 35198

Merhaba Arkadaşlar size hepinizin başına gelebilecek bir olay anlatmak istiyorum.Mezun olmuşlar ve özellikle mezun olacaklar beni dikkate alırsa iyi olur.
Bir Kağıt geri dönüşüm firması 2017 mezunu bayan çevre mühendisi arıyordu gittim.Daha sonra gittiğimde ne bilgisayar ne internet nede tecrübeli bir çevre mühendisi vardı danışmanlık firması ile anlaştım onlar her dakika yanına gelecekler sana yardım edecekler.Bilgisayar alicam Burda kendini gelistiriceksin daha yeni kurulmuş bir tesisiz lisans almamız lazım gibi vaatlerde bulundu bana.Bende yeni mezunum bunun benim için bir kendini geliştirme fırsatı olacağını düşündüm ve hevesle ise başladım.Firmada çayci temizlikçi bile yoktu düşünün ama çevre mühendisi sabah 9 akşam 7 cumartesi tam gün burada olacak dedi.Daha sonra ise sigortami yapmadığı için ikazda bulundum bu sırada bir çevre mühendisi daha arkadaş geldi o arkadaşı da arabayla bir yere gidelim dediğinde nereye dediği için işten çıkardı.Daha sonra yeni bir çevre mühendisi geldi onunla yine sigorta için konuştuk daha tecrübesiz olduğumuz için sigorta işlemlerini bilmediğimiz den nüfus cüzdanı ile sizin sigortanizi yaptım diyerek bizleri kandırdı.E-devlet ten sorgulandıktan sonra buna emin olduk.Bizi ofiste tutmuyordu sahada kağıtları plastik maddelerden ayıran işçilerin başında bekletiyordu bunun bizim işimiz olmadığını söylediğimiz de ise bizimle sadece lisans almak için çalıştığını bu süre zarfında ise ofis çalışmasının zaten kısa süreceğini söyleyip sahada çalışmamızi zorunlu hale getirdi.Ve 4 gündür çalıştığım firmadan çıktım.Parami yatırmasini istedim ama yatırmadı ve diğer çevre mühendisi arkadaşla çirkin bir şekilde konuştu.Arkadaşlar ilk iş tecrübem belki ama biz sahada işçilerin başında beklemek zorunda değiliz.Biz sırf diplomamiz için çalıştıran patronun her dediğini yapmak zorunda da değiliz.Zaten kişisel olarak söylediği ve yaptığı şeylere girmiyorum bile mesleki açıdan bakıyorum.Boyle geri dönüşüm firmalarında bize hakaret eder gibi çalıştiran insanlar var ve her gün bir çevre mühendisi iş görüşmesine geliyordu onların özgeçmisine değil de fiziksel özelliklerine bakarak alıyordu ve bunu açık açık söylüyordu.İşten çıktım tamam ama bu sürede benim gördüğüm sadece 2 yeni mühendisi mağdur oldu ve bizim tecrübesiz olmamızdan yararlandı.Bu şekilde mesleğe adım atmak istemiyoruz.Boyle insanlarin geri dönüşüm firması patronu olmasına rağmen e-5 te camdan gazoz attığını gördüm Arkadaşlar sırf arazisi parası var diye neden bu sektörde neden böyle insanlarla çalışmak zorundayız ve mağduruz anlamadım.İsterseniz firmanın adını adresini yazayım kimse gitmesin çünkü çok kişi geliyordu maaşı ilanda 2500 TL yazdı diye.Bahçelievler-Yenibosna da bir yer bu aralar ilan hala var bana özelden yazabilirsiniz firma ismini söylerim.
 
"İşçilerin başında beklemek bizim işimiz değil" cümlesi hariç söylediklerine katılıyorum. Zira toplama ayırma işleminin yapıldığı tesislerde yapılan işe tam hakim olabilmek için sahada bolca vakit geçirmeniz gerekmektedir. Sadece masada oturarak mühendis olunmuyor bence. Talihsiz bi başlangıç olmuş sizin için ama işe girerken bu işin böyle olacağını tahmin etmeliydiniz, "size bilgisayar da alacaaaam" diye bi vaat olabilir mi yahu? Nasıl böyle şeylere kanıyorsunuz?
 
@Serkan Çiçekay


Hayır bakın daha yeni kurulmuş bir tesis bilgisayar yok şuan ileride alıcam orada işlem yapacaksınız dedi.Ayrıca tabiki sahada vakit geçirmek lazım fakat görmeden yorum yaptığınız için hemen ofiste oturmak istediğimiz için bu durumdan rahatsız olduğumuzu düşündünüz.O sürekli başında durmamızı istedi ofiste oturmamamız gerektiğini söyledi.Bende ofiste oturmaktan memnun olan biri değilim tabiki ama sürekli başlarında durmak benim işim mi

@Serkan Çiçekay Birde bakın yeni kurulmuş bir tesis olduğu için baştan işe başladık,zaten inansaydık bunlara rağmen sabredip orada çalışmaya devam ederdik.Fakat toplu olarak işten ayrıldık.Bu kadar ciddi bir olayı 'Size bilgisayar alacaaam' gibi bir cümle ile dalga geçer gibi konuşmanız çok yersiz oldu çünkü sizde o 4 günü geçirebilirdiniz.
 
@Fidan Şaş Bence girişiminiz güzel sonuçta meslektaşlarımız mağdur olmasın istiyorsunuz ve bir adım attınız ama bunu ulu orta isim vererek yapın ve bu hususta sıkıntı yaşayan arkadaşlarda aynı şeyi yapsın ki iş arayanlara faydası olsun, o adamlarda personel bulamayınca kendine çeki düzen versin
 
Dönüşüm tesislerinin genellemesi için bunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum.Fakat bu insanlar çekirdekten yetişerek geliyorlar.Mühendisi Çevre Şehircilikten biliyorlar.Bireysel çalışan Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisini çok da kaile almıyorlar.Ben de bu iş içerisindeyim ama iş etiği,iş ahlakı dediğimiz durum maalesef yok!:oops:Resmi bir üslup istiyorsanız bu tarz yerlerde daha çok yeni ikili iletişime başlanılmış gibi..:kötü:YAZIK ki ! bende çok tavsiye etmiyorum ilk başlayanlar için bu sektörü.Tecrübe/Belge eksikliği/Maddi şartlar/Psikolojik ne sebeple olursa olsun sıkıntılı:uzgnm:
 
@TAÇ

Haklısınız, hatta iş ilanını bölüm hocamız bile grupta paylaştı ben dedim diye sildi.Bu grupta da paylaşan olmuş ama etik olmaz diye isim vermedim Bahçelievler deki kağıt dönüşüm firmasına gidecek olan bana mesaj atsın dedim

@asudecavdar

Asude Hanım ben yinede bir şeyler öğrenmek uğruna üsluplarına bile göz yumdum ama en sonunda bana çevre mühendislik günde yarım saat işin olacak zaten ileride de geri kalan zamanda hep işçilerin başında durucaksin dediğinde işten ayrıldım.Baştanda çevre danışmanlık firması ile beraber çalışacağımı ve çok şey öğreneceğimi söyledi.Bu resmen hevesimi kullanmak oldu.
Sizede kolay gelsin diyorum.Mesleki bilgiler öğrenip kendinizi geliştirme gibi bir imkânınız varsa bence bir süre ayrılmayın ama benim öyle bir imkanım yoktu.
 
@erkan ateş

Çevre mühendisleri odası başkanı Baran Beye yazdım.Ayrıca da bakana yazın portalında şikayetimi dile getirdim.Bir daha kimsenin böyle bir şey yaşamaması için nereye olursa şikayet etmeyi kabul ederim.

@erkan ateş buraya ilanı görüp görüşmeye gitmeyi düşünen veya çalışmaya başlamış arkadaşlar için yazdım.2 gün de olsa zaman kaybetmeye değmez zaten maksimum 4 gün dayanabilir.Yada adam iş yaptırtamadığı için işten çıkarır
 
Çok haklısın. Mesleğinle ilgili tüm zorluklar çekilir katlanılır mücadele edilir ama kimsenin işkence etmeye hakkı yok 4 sene eğitim almışsın mesleğini layıgıyla yapmak tabikide hakkın. @asudecavdar katılıyorum bu alanda çok fazla ikili ilişkiler gelişmemiş yani sadece inan ki senin karşılaştiğın kişiler değil senin için çok üzüldüm. aslında problem genelde şu ki bu işi yapan insanlar eğitimli değil çoğunlukla ve genelde bayan istiyorlar güzel olsun bakımlı olsun müşteri çeksin genelliyorum ki öyle şu ana 5 6 tesisle görüşüyorum ve hepside öyle bu işi yapan kişilerin de eğitimli olması gerek sırf bu yüzden bile olsa yada erkek olmak gerekiyor tabikide :D heryerde olduğu gibi.
 
@İNCİ KRBLT


Bende anlamıyorum neden bayan istediklerini madem bütün gün işçilerin başında dursun istiyor erkek çevre mühendisi alsın.Yok ben diğer dönüşüm firmalarınıda biliyorum ama bu çok farklı yani ekstra kötü bir yer yani çevre mühendisi çalıştırmak gibi bir amacı yok insanları gönderme endeksli
 
@erkan ateş şikayet talep edilir bunlar bir telefon bir yazıyla açıklanabilir.Kİ bu zamana kadar bir dünya bu konuyla ilgili burada olsun başka sitelerde olsun. Sözlü ikazlarla olsun karşılaştım. Denetim eksikliği var.Ciddiyet yok.
 
söylediklerinizin bir çoğu doğru ve dönüşümde çalışanların %90 ı yaşamıştır bunları mezun arkadaşlara böyle bir uyarıda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Bende Yen'i mezun arkadaşlara öneride bulunayım tamamen köklü kurumsal olmayan geri dönüşüm firmalarında yıllarınızı heba etmeyin derim size katacakları olur fakat yıpranıp meslekten soğumanıza da sebep olur , istisnalar tabiki var ama benim gördüğüm genel durum böyle idi, inşallah herkese sevdiği işte çalışma fırsatı nasip olur.
 
Ezdirmek değil bu.Anlayışın kıt olması!!!Bazen ne dersen de yüzüne bakıyorlar.@erkan ateş Çünkü biz uzaydan geldik.:hhhhhh: Geri dönüşümü zihinde gerçekleştirmek lazım.İkili konuşma,iletişim yeni kurulmakta ama hala direniyorlar ben bundan bahsediyorum. İlk olmasının sıkıntısı bir standartımın olmayışı iş ahlakımın bu tarz yerlerde oluşması yani burada ticaret öğrenirsin evet ama sabit ilerlersin.İlk tecrübe için sıkıntılı yerler:krnz:
 
Arkadaşlar sorunun kaynağı şudur; şu anda geri dönüşüm yapanların %95 i eski hurdacı (küçümsemek için söylemiyorum) doğal olarak firma nasıl yönetilir beyaz yakalı personel nedir nasıl davranılır bilmiyorlar çünkü sistemlerinde bu durumlar yoktu ikili ilişkileri hep kendileri gibi insanlarlaydı ve firmalaşınca da doğal olarak bu tarz sorunlar yaşıyorlar.
Bu tarz firmalara girmeden önce varsa eğer son çıkan arkadaşa sormak lazım iç yüzünü öğrenmek lazım yoksa bile burada firma ismi sorulursa bir şekilde birileri fikir verebilir diye düşünüyorum. Kendi adıma Kayseri deki firmalar hakkında az çok fikir sahibiyim elimden geldiğince yardımcı olabilirim
 
@TAÇ


Bende bundan bahsediyorum.Ama ben girmeden önce arastiramazdim yeni kurulmuş bir firmaydı.Sadece şuna üzülmüyorum bazıları sırf işini kaybetmemek için kendini ezdirdi ama ben kendimden ödün vermedim.İnsanlara içimden gelirse çayda yaparım elimden gelen misafirperverliği gösteririm ama bir misafiri geldiğinde benden çay istedi bende ben çaycı değilim diye cevap verdim bunun üzerine beni sevmemeye başladı.Tamam belki diplomam için oradayım ama mesleğime saygılıyım eğer orada dediklerini yapsaydım kendimi ve mesleğimizi aşağılanmış olurdum.

@TAÇ Bende küçümsemek istemiyorum ama bence bu firmaları kurmak için bir eğitim seviyesi şart.Geri dönüşümü sırf para için yapan normal hayatında yerlere çöp atan doğaya zarar veren birinin firması ülkeye ne kadar yarar sağlayabilir.Tamam belki size bu abartı gelecek ama insanın yaptığı mesleği benimsemesi gerekmez mi
 
İsmini değiştirip ilan vermiş birde arkadaşlar bir meslektaşınız olarak bunları söylüyorum iş görüşmesine gitmeyin ilan ismi PUSAT GERİ DÖNÜŞÜM dür eski adı ile SEHER GERİ DÖNÜŞÜM. Ben başımdan geçenleri anlattım daha bugün ilan vermiş birde sizin kararınız tabiki ama yaşadıklarım bunlar
 
@asudecavdar
Benim de demek istediğim maden bir meslektaşımız bunu yaşadı bizde mühendisler olarak ona bir yaptırım uygulatmaya çalışalım yani demek istediğimiz değerimiz anlaşılsın zihniyet değissin.
 
Üst