• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dünya çevre gündemine dair haberler

30801867.jpg

Son yılların en şiddetli kuraklığını yaşayan ABD’nin California eyaletine bağlı Los Angeles kentinin susuzluk sorununu çözebilmek için ilginç bir uygulama yürütüyor. Los Angeles Belediyesi kente su sağlayan barajlardaki suyun aşırı sıcaklıkla buharlaşarak susuzluğa yol açmasını önlemek için barajları elma büyüklüğünde siyah plastik toplarla örtme kararı aldı. Bu çerçevede, Los Angeles’a su sağlayan barajlardan birine tam 96 milyon plastik top bırakılarak barajın üstü örtüldü.

Merhaba arkadaşlar,
Bu konu hakkında teknik detay sahibi olan var mıdır? Kafamda deli sorular..
 
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı,
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ diye bir birimimiz var.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu linke Çölleşme İzle Sisteminin olduğu anlatılmaya çalışılmış. Aşağıdaki risk haritasında da çölleşme tehklikesi bulunan alanlar belirtilmiş. Tarımın en yaygın olduğu alanlar, en risli alanlar. Umarım tedbirler yeterli olur.
1_118.sflb.ashx
 
İngiltere'nin Swansea Üniversitesi'nde yürütülen bir çalışma ile otomobil motorları adeta çöp öğütücüye dönüşecek.


5b8db52eae78492c0cc1ff85.jpg
Son yılların belki de en önemli konusu insanoğlunun gittikçe artan nüfusu ve artan ihtiyaçları doğrultusunda gelişen çevre kirliliği. Webtekno'da yer alan habere göre, günden güne teknolojinin gelişimiyle birlikte paralel olarak hızını artıran söz konusu çevre kirliliği, İngiliz araştırmacıların yeni projesi ile bir nebze olsun hafifletilebilir.

Günümüzde hızla yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar, planlar doğru işlerse yakıt olarak plastik atıkları kullanabilecek. Doğaya salındıktan sonra kaybolması ortalama 450 yıl süren plastik atıkların bu denli efektif bir şekilde kullanılabilmesi halinde dünya nüfusunun petrol ihti yacı biraz olsun hafifleyebilecek.

Swansea Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen proje; plastik atıkları hidrojen kaynağına çevirerek, söz konusu hidrojeni oksijen ile sentezliyor ve bu sayede otomobil ve diğer araçlar için yakıta dönüştürebiliyor. Öte yandan bu sistem herhangi bir plastik atığa doğrudan uygulanabilir olduğu için söz konusu yaklaşımı bir tür çöp öğütücüye benzetebiliriz.

Plastik atığı yakıta çevirmek konusunda seçici olmayan proje hakkında konuşan kimyacı Dr. Moritz Kuehnel, “Bu projenin en güzel yanı, kullandığınız maddenin özel bir işlemden geçmesi gerekmiyor. Bir sıvı yağ kabını mı kullanmak istiyorsunuz; kabın içinde kalan yağ sizin için bir sorun olmayacak, aksine süreci güçlendireceğini bile söylemek mümkün.” açıklamasında bulundu.

Henüz emekleme aşamasında olan bu projenin orta ölçekli bir gelecekte elektrikli otomobillere rakip olabileceği kuvvetli bir ihtimal. Pek tabii petrol devlerinin bu tür bir teknolojiye karşı nasıl bir tutum izleyeceği henüz bilinemiyor. Bilinen tek bir şey varsa o da insanlığın artık
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve çevre şartlarını daha iyi hale getirecek teknolojik altyapıya sahip olduğu.
 
ARKADAŞLAR BU TARZ ÇALIŞMALARIN ETKİSİ NE OLUR VE NELER DEĞİŞEBİLİR FİRKİRLERİNİZİ ALABİLİR MİYİM .. ?


Fast-food zinciri McDonald’s, Eylül ayından itibaren İngiltere’deki mağazalarında plastik pipetlerini kâğıt olanlarıyla değiştirecek.
Yüzlerce yıl boyunca doğada çöp olarak kalan plastik malzemeleri bırakmaya başlayan şirketlere McDonald’s da eklendi. Restoranların en çok kullandığı malzemelerden olan pipetler, tüm dünyada lüzumu olmamasına rağmen plastikten yapılıyor.
Dünyanın en yaygın restoran zinciri McDonald’s, İngiltere’deki mağazalarında plastik pipetlerini kâğıt olanlarla değiştirerek aşamalı şekilde plastik kullanımını sonlandıracak. İngiltere’de günde 1 milyon 800 bin pipet harcayan McDonald’s, bu sayede küçük gibi gözüken ama büyük bir değişime neden olacak.
Firma konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geniş kapsamlı bir kamuoyu çalışması yapan müşterilerimiz, plastik pipet kullanmamızı istemedi” ifadesine yer vererek, müşterilerin tepkilerinin olumlu değişimlere sebep olabileceğini belirtti. McDonald’s’ın İngiltere ve İrlanda CEO’su Paul Pomroy, “Hükümetin planları ve müşterilerimizin isteklerinde kararlı olması sayesinde plastik malzemeleri terk etme hızımız arttı” diyerek insanların ve hükümetlerin çevreyi korumak için önemli rol oynayabileceklerini söyledi.
İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove ise, McDonald’s’ın yaptığı değişimi “önemli bir katkı” olarak nitelendirerek, diğer işletmeler için iyi bir örnek olacağını belirtti.
McDonald’s, şimdiden ABD, Fransa ve Norveç’teki restoranlarında plastik pipetleri kaldırmak için hazırlığa başladığını açıkladı. İngiltere’de 60’dan fazla açık hava festivali organizasyonunda plastik malzemelerin birçoğu yasaklanırken, 2021 yılından sonra festivallere tek kullanımlık plastik malzemelerle giriş yasaklanacak.
Plastik pipetlerin her zaman kullanışlı olmadığı yorumunu yapan Tanni Grey-Thompson, bu yasaklamanın engelliler için zorluk çıkarabileceği yorumunda bulundu.

Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Tetra Pak firması ise, plastik pipetlerin karton meşrubat şişelerinin kullanımında yüksek önem arz ettiğini ve kullanımlarının yasaklanmaması gerektiğini açıkladı. Firma, pipetlerin meşrubatı içtikten sonra pipet deliklerinden içeri sokularak karton şişeyle birlikte geri dönüştürülebileceğini hatırlattı.
mcdonalds_plastik_malzemeleri_birakti2018haber.jpg
 
Çok şey değişir.

Bir kere plastik kullanımı azalır. Bunun yerine kağıt, karton kullanımı artar. Geri dönüşüm konusunda kağıt-karton endüstrisinin önemi oldukça artar. Geri dönüşüm teknolojileri geliştirilebilir.

Plastik, her ne kadar yüksek sıcaklık değişimlerinde ve kimyasal tepkimelere bağlı olarak yapısı değişen bir madde olsa da, eser miktarda ürünlere bulaşma olasılığı her zaman bulunmaktadır. Şahsen tükettiğim gıda maddesinin içinde kağıt olmasını plastik olmasına tercih ederim.
 
tabi Sağlık konusunda bile etkisi çok olur ki zincirleme etkisi yapabilir ülkemizde, çevre bilinci artışı için de belki de çok katkısı olacak firmalara yavaş yavaş geçiş yapıyor birde ülkemizde devlet nezdinde kağıt kullanımı zorunlu hale gelse belki de birçok konuya etkisi gösterecektir mutlaka ...

belki de bu rakamlara dayanarak da önemi nedir söylenebilir..

Strafor 5000 yıl - 2 Milyon yıl

Cam Şişe 4000 yıl

Plastik 1000 yıl

Poliüretan (Sentetik fiberler, yapıştırıcılar, halıların alt kısmı ve sert plastik contalar) 1000 yıl

Telefon Kartı 1000 yıl

Kaset 100 yıl - 1000 yıl

Su Boruları 1000 yıl

Balık Oltası 600 yıl

Bebek Bezi 550 yıl

Plastik Tabak 500 yıl

Pet Şişe 400 yıl

Deterjan 400 yıl

Pil 300 yıl

Alüminyum 100 yıl

Çakmak 100 yıl

Tahta Parçaları 15 yıl

Kutu Kola 10 yıl

Çiklet 5 yıl - 25 yıl

Boyalı Tahta 13 yıl

Yün Çorap 4 yılEkli dosyayı görüntüle 20980

Kontrplak 1-3 yıl

Sigara İzmariti 1 yıl - 2 yıl

Yün 1 yıl - 2 yıl

İp Parçaları 3 ay - 14 ay

Bez Parçası 6 ay

Pamuklu Kumaş 1 ay - 5 ay

Meyve Artıkları 3 ay - 6 ay

Gazete 3 ay

Karton Süt Kutusu 3 ay

Elma Çöpü 2 ay

Kağıt Havlu 1 ay

Mendil 2-4 hafta
 
Genel anlamda baktığımızda plastik kullanımının azalması için güzel bir uygulama yapıyor firma. Fakat bunu bizlerde ne derece uygulayabiliriz belli olmaz. Kendi firmalarımızda zaten gerekli eğitimlerde bilgilendirmeleri yapıyoruz. Öncelikli olarak ya bizler bakanlığı bu olayın içine sürüklememiz lazım ya da bakanlığın akıl edip bu olay için gerekli kişilerle çalışan danışmanlarla toplantılar yapılıp artıları eksilerinin görüşülmesi gerek diye düşünmekteyim. Fakat ülke olarak böyle bir oluşum içerisinde yer alırsak gerçekten ekonomiye de bir noktada faydası olur diye düşünmekteyim.
 
@orangehead026
tabiki başta bakanlık ve üstler örnek teşkil etmeli halk nezdinde dikkate alınır ... devlet ile beraber halkın da en azından çoğunluk kısmının katılması ekonomi ve birçok alanda devletin rahatlaması demek olabilir ..
 
Dünya plastik kullanımını azaltırken Türkiye'de satılıp kapatılan kağıt fabrikalarını gördükçe içim acımakta. Hani bir işletme zarar ediyorsa anlarımda SEKA gibi bu sektöre yön veren kalifiye elemanlar yetiştiren bir fabrikanın kısım kısım satılması kapatılması gücüme gidiyor. Arzı olmayan bir ürün gamıda değil? Neden nasıl hangi fikir ile yürütüyor bu çalışmalar anlayabilmiş değilim. Artık geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynaklarının farkındalığının artması şart. Bazı firmaların yaptığı bu çalışmalar gerçekten takdir edilesi. Umarım bunun gibi çalışmalara yerel firmalarımızda öncülük eder.
 
@gökhan arslan
dediğiniz de haklısınız umarım en kısa zaman da ilgili yatırımlar olur da bazı şeyler yoluna girer çevre zincir gibidir birbirini tetikler faydası diğer alanlara da yayılır ..
 
çevreye ve sağlığa vermiş olduğu zararlarla her zaman gündem olan ve bunu inkar etmeyen bir firmanın ucuz politikalarını bir çevre mühendisliği platformunda dile getirmek ve ekmeklerine yağ sürmek hiç yakışık almadı. onlardan ziyada düşünce açısından bizim biraz daha ilerlememiz lazım. saygılarımla...
 
Bu uygulama sizlerinde dediği gibi plastikten daha sağlıklı ve kullanışlı olabilir, plastiğin azaltılması kağıt kullanımının artması ülke için kağıt pazarında farklı bir pay olsa da hammadde ve yardımcı kimyasallar ithal olduğu için (arkdasımızında dediği gibi sekaların kapatılması) maliyetlerin yüksek olması ve yurt dışı ile rekabet edilememesi, ülke içine giren kağıtta hiç bir test standardı aranmaz iken türkiyede üretilen kağıtlar ortalama 20-25 adet testten geçtiken sonra satışa sunulabilmektedir. Bir diğer unsur 2016 veya 2017 olması lazım verilere göre kağıt üretimi 3.7 milyon ton iken tüketim 5.8 milyon ton ve üretilenin yüzde 60-70 i geri kazanılmakta açık büyük ama ülke olarak bu pastadan veya değişiklikten faydalabileceğimizi düşünmüyorum. Tabiki devletin ihaleler alması maliyetleri düzenlemesi veya ülke içine giren kağıt karton her ne ise düzenleme getirmesi kar marjlarını yükselteceğinden yeni yatırımların önü açılacaktır olmaz diye bir şey yoktur. Bugün meyve sebzelerin kolilenmesin de bile kağıt kullanılmaktadır.
 
Apple artık yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.
Yeni iPhone'da anakartta kullanılan teneke, geri dönüştürülmüş ve bu sayede 10 bin ton tenekeden tasarruf edilmiş.
Geneleksel plastik kullanımı da daha az.
Hoparlör artık yüzde 35 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik kullanıyor.
Apple GiveBack ile şirket, eski cihazlarınızı alıp bedavaya geri dönüştürecek; tabii eski iPhone'unuz artık kullanılamaz hale geldiyse... :koptum:
aplee-yuzde-yuz-yenilenebilir-enerji-2018haber.jpg
 
Starbucks'ın 2020 yılına kadar şubelerinde plastik pipet kullanımına son vereceği bildirildi.

ABD merkezli kahve zinciri Starbucks'ın, plastiklerin çevreye verdiği zararı önlemek amacıyla 2020 yılına kadar şubelerinde plastik pipet kullanımına son vereceği bildirildi.
Starbucks, kararı 'önemli bir dönüm noktası' olarak nitelendirdi. İlk olarak Washington eyaletinin Seattle, ve Kanada'nın Vancouver kentlerinde başlayacağı belirtilen uygulamanın daha sonra küresel çapta yürürlüğe gireceği belirtildi.

Starbucks'tan yapılan açıklamada, şirket dünya genelinde 28 binden fazla şubesinde 2020'ye kadar plastik pipet kullanımının yasaklanacağını duyuruldu, 1 milyar pipetin kullanımının azaltılmasının hedeflendiği ifade edildi.

Starbucks CEO'su Kevin Johnson da şirketin attığı bu adımı 'önemli bir dönüm noktası' olarak nitelendirdi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı gibi çevre kuruluşları ise ABD'li kahve devi Starbucks'ın bu kararını memnuniyetle karşıladı.
starbucks_plastik_yasagi_2018haber.jpg
 
Plastik esaslı bardaklar hakkında bir açıklama bekliyoruz aslında. Çevreci söz boyama işleri bunlar.
 
@Ferhat Elçi
Sadece çevreci yaklaşım reklamı ile belli kısımları etkilemek olarak görüyorum.
 
@Mahmut Cimşit
bu aralar bir trend dir gidiyor büyük firmalar böyle haberler paylaşıyor mc donalds , apple , gibi büyük firmalar çevreci görünme devri başladı fakat ne kadar gerçekçi ve inandırıcı olmadığı gibi getirisi bir yerlerden alıyorlardır .. cebi dolmasa haber bile yapmazlar
 
Üst