• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Eğlence yerlerinin gürültü ölçümü

Feyza SEMİZOĞLU

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2009
Merhaba arkadaşlar,

Birden fazla eğlence yerinin bulunduğu alanlarda gürültü ölçümü nasıl yapılır? Arka plan gürültüsü aşıldığı zaman ceza nasıl kesilebilmektedir? Bu konular hakkında bilgisi olan arkadaşımız varsa bana yardımcı olabilirmi?
 
2 ihtimal var;
1-Eğer şikayet konu bölgede tüm işletmeler denetlenecekse bütün işletmelerde müzik aktifken ve pasifken birer ölçüm yapacaksınız ve eğer sınırı ( 7-10 dba sınırı var, bu konu ile ilgili 2010/10 geneldesi yayımlandı oradan bakabilirsiniz ) aşıyorsa (ayrık nizam için geçerli olan sınır değerdir, bitişik nizamda arka planı sağla şarjı vardır ) arkaplana etki eden bütün işletmelere o ölçüme istinaden Çevre Kanunu 14. maddeyi ihlalen aynı kanunun 20 maddesinin h bendine göre ceza yazabilirsiniz (su an 17094 TL ) ancak gerekli tedbirlerin alınması hususunda süre verme inisiyatifiniz var. yani tek başına yönetmeliğe uygun faaliyet gösteren işyeri, yanında sınır değerleri aşan işletme yüzünden cezaya maruz kalabilir.

2- Şikayete konu diğer işletmelerin müzik faaliyetini durdurup tek bir işletme gibi de işlem yapabilirsiniz. Eğer bu şekilde yapacaksanız ölçümü tavsiyem kolluk kuvvetleri ile şikayet mahalline gidin.

biraz karışık olmuş olabilir, Çevresel gürültü ile alakalı başka sorunuz varsa yanıtlayabilirim.
 
gürültüsüz ölçüm alırken diger yerlerin gürültüsünün olması sorun değil bence.rapor formatında zaten bu bilgi mevcut
II. İşletme Faaliyette iken Yapılan Ölçümlere İlişkin Bilgiler baslıgı altındaki

7) Her bir ölçümün yapıldığı noktada ölçüm sonuçları üzerinde etkisi olabilecek (varsa) benzer nitelikli (eğlence yeri/yerleri) gürültü kaynaklarının da tanımlanarak sonuçlar üzerindeki olası etkilerinin nicel ve/veya nitel değerlendirilmesinin yapılması,
Her bir ölçümün yapıldığı noktada ölçüm sonuçları üzerinde etkisi olabilecek benzer nitelikli gürültü kaynakları bulunmamaktadır.
yada bulunmaktadır yazıp trafik demiryolu benzer nitelikli işletmeler yazılabilir.
 
Arkadaşlar
bir otel canlı yayın müzik yayını yapıyor ise bağlı olduğu belediyeden mi canlı müzik yayın izni alabiliyor. bu izin başvurusu için herhangi bir ölçüm isteniyormu?
peki canlı müzik değilde sadece müzik yayını yapması durumunda herhangi bir izin alması gerekiyormu şayet gerekiyorsa nasıl bir yol izlmelidir
 
Belediyeye yetki devri yapılmışsa izin belediyeden çıkar. Yapılmamışsa belediyeye rapor verilir. BElediye İl Çevre'ye gönderir. Orada değerlendirilip tekrar Belediyeye döner ve izin ona göre çıkar.
Benim ilgincime giden ise şu:
Bu 5 dBA - 7 dbA veya 7 dBC - 10 dBC konusunda bir çok belediye sanırım sadece aradaki farka bakıyor. Oysa hesaplaması gerekiyor tesis gürültüsünü.
 
Üst