• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ek-5 Piyasaya Süren Ambalaj Beyanları Hk.

Özlem Kılıç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2016
Şehir
İstanbul
Firma
Biyom Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar merhaba, ben GEKAP bildirimleri çıktıktan sonra da Ek-5 Piyasaya Süren Ambalaj Beyanları yapılmaya devam ediyor mu? Bunu soracaktım. Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Fatih KoçakMerhaba kusura bakmayın söylendiyse kaçırdım. 2020 ek-5 bildirimlerini şubat sonuna kadar yapacağız peki belgelendirmesini de yapacak mıyız? Bunun vergisini zaten GEKAP olarak ödedik ödeyeceğiz bir de ekstradan bunun için geçtiğimiz yıllardaki gibi belgelendirme yapmamız gerekir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
papatya90Açıkçası tüm farklar için yönetmeliği ve yayımlanan 3 adet usul-esaslar dosyasını incelemeniz gerek. Birkaç örnek vereyim:
- GEKAP'ta makinenin parçası olan bobin, rolik, masura gibi şeyleri beyan etmeyin dediler. Piyasaya Süren için bu geçerli değil.
- GEKAP'ta ahşap ambalajı adet olarak giriyorsunuz. Piyasaya süren tamamen Kilogram cinsinden.
- GEKAP'ta ihraç ettiğiniz ile ilgili ya da stok biriktirdiğiniz ile ilgili hiçbir veri tutmak zorunda değilsiniz. Piyasaya sürende bunları bildirmeniz gerekiyor.
- GEKAP'ta muaf tutulan malzemelerin ambalajları beyan edilmiyorken Piyasaya Sürende dahil ediliyor vb.

Maalesef bunun gibi irili ufaklı çok fazla detay bulunuyor. Bu nedenle piyasaya süren beyanı yaparken verileri sıfırdan alıp, bildirim yapmak çok daha doğru olacaktır.
 
Konu açılmışken peki GEKAP bildiriminin 2020 yılı dönemi olarak son tarih neydi? Ben hala benim kontrolümde muhasebe birimine yaptırıyorum da :D Ona göre hatırlatma maili atacağım.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Daha önce hiç ambalaj beyanı yapmadım.EK-4 , EK-5 ve EK-6 beyanı için firmalardan tam olarak hangi bilgileri isteyeceğim? Bu konuda öneriniz nedir? Yardımcı olabilir misiniz?
 
minimalistMerhaba,

Öncelikle tesisinizin kapsamını biliyor musunuz? Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinden gidecek olursak:

-Ambalaj üreticisi iseniz EK-4 beyanı yapacaksınız. Bunun için almanız gereken veriler sadece kendi firmanıza aittir. Yıl içerisinde yapmış olduğu satış miktarları ve satış yaptığınız firmalara ait bilgileri almanız yeterli olacaktır.

-Piyasaya süren iseniz EK-5 beyanı yapacaksınız. Satmış olduğunuz ürünlerde kullanmış olduğunuz ambalajlar bu kısma dahil oluyor. Dolayısı ile burada iki farklı şekilde beyan yapabilirsiniz. İlk yol verileri kendi firmanızdan almak olur. Ama sağlıklı bir sonuç alamama riski var. Bu nedenle firmanızın ambalaj satın aldığı yer ile iletişime geçerek bilgileri alabilirsiniz. Yine o firmanın da bilgileri gerekiyor (unvan, adres, vergi no elinizde olsun).

-Tedarikçi iseniz EK-6 beyanı yapacaksınız. Sattığınız ürünlerde kendi logonuz yoksa yani fason çalışıyorsanız bu bildirimi yapmanız gerekiyor. Yine en garanti yol EK-5 beyanındaki gibi çalışılan firmalardan veri almak olur. Aralarındaki en kolay beyan bu diyebilirim. Bu konu kafanızı karıştırmasın diye şöyle özetleyeyim; diyelim siz A tekstilsiniz. LcWaikiki kendi poşetlerini ve karton kolilerini gönderiyor ve ürünleri o poşetlere koyup karton koliler ile kamyona yükleyip gönderiyorsunuz. Burada sizin herhangi bir logonuz olmadığı için tamamen tedarikçi bildirimi yapmanız gerekiyor.

Tüm bu konular dikkate alındığında kapsam belirledikten sonra firmanızın ambalaj konusunda çalıştığı firmaların listesini almanız işinizi çözmüş olacaktır. Gerisi sisteme girmekten ibaret.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazGünaydın Cem bey,
İlk olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
3 kapsamda da olan firmalar var. Ama çoğunda EK-5 beyanı yapılıyor. Bunlara ilaveten;
-Yıl içerisinde ne kadar ithalat yapıldı ya da iç piyasaya sürüldü soruları EK-5 kapsamında mı oluyor?
-Dönem sonu ve dönem başı stok miktarları var. Dönem sonu kısmına geçen yıldan ellerinde ne kadar stok varsa o mu yazılacak? Ayrıca dönem başı miktarına tam olarak ne yazılacak?
-Eğer ki sattığı ürünlerde kendi logosu varsa o zaman EK-4 mü oluyor?
Kusura bakmayın böyle çok soru sormuş oldum ama
 
Önceki cevapları görüntüle…
minimalistGünaydın,

- İthalat ve ihracat her bildirimde önemli. Hepsi için ayrı sekme mevcut. İç piyasaya sürülenler EK-5 kapsamında oluyor. Ancak dış piyasaya sürdüğünüz yani ihraç ettikleriniz ile ilgili de sadece miktar bilgisi girmenizi istiyorlar (firma bilgisi istenmiyor).
- Bu sene yapacağınız beyandaki "DÖNEM BAŞI" ibaresi, geçen beyandaki "DÖNEM SONU" stoğu olacak. Bu senenin "DÖNEM SONU" ise, 31.12.2020 tarihi itibariyle stoklarınızdaki miktarları kapsayacak.
- Sattığınız ürünler değil, ambalajın üzerindeki logolar önemlidir. Kendi logonuzu bastığınız anda o ambalaj EK-4 oluyor. O ambalajın içine bir ürün koyarsanız, bu kez EK-5'i de yapmanız gerekiyor.

Sanırım açıklayıcı olmuştur 😊
 
Hüseyin Can CeylanBen aralık ayında bakanlıkla görüşmüştüm. Sistemden yeni dönemde beyanların devam edeceğini ancak belgelendirme yapılmayacağını söylemişlerdi. 2020 yılından önce belgelendirme yapılmamış olanların ise muhtemelen yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılmasına devam edilecektir. Benim firmalarımda belgelendirmesi eksik olan olmadığı için o konuyu fazla araştırmamıştım. Ayrıca beyan kapsamında olup sisteme kaydı olmayanların da ceza yememesi açısından sistemi açtırılmalıdır. Bilgilerinize :)
 
Cem Yılmaz@Cem Yılmaz haklısın gerçi bakanlıktan daha ses yok gekapa aynı bildirimi yaptırıyo ama ambalaj bilgi sistemine de aynı bildirimi yaptırıyo saçmalık biraz
[automerge]1610362260[/automerge]
resmi bir yazı yok ama bikaç yetkilendirilmiş kuruluş çalışanı ile görüştüm 2021 yılında geçmişe dönük belgelendirmeleri yapacaklarmış son yıl da olabilir belgelendirme için
çoğu danışman ve firma bildirimleri yapacak sözleşmeyi inşallah 2021 yükümlülük tablosuna göre istemezler fazladan para öder hepsi
 
Önceki cevapları görüntüle…
Arkadaşlar merhaba,
Daha önce Ek-5 beyanında yurt dışından getirmiş olduğumuz hammaddelerin ambalajlarının beyanını yapmıyordum. Gekap kapsamında yurt dışından gelen hammadde ambalajlarının da beyanı gerçekleştirdik. Bu yıl Ek-5 de yurt dışından gelen hammaddelerin beyanlarını yapacak mıyız?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
BoranssAslında tüm ek 5 beyanlarında onun yapılması gerekiyordu ama geçmişi düzeltmekle ugrasilmaz. İthal edilen hammaddelerin ambalajları ithalat kısmına yazılacak. Ayrıca o miktar yurt içi piyasaya sürülen kısmına da eklenecek. atık olarak da olsa ithal ettiğimiz için yurt içinde piyasaya biz sürmüş oluyoruz. Şöyle bi durum da olabilir; yurt dışından gelen ahşap paleti kullanıp ihraç edilecek ürünün ambalajlanmasinda kullanacaksanız ihracat kısmına yazarsınız
 
Son düzenleme:
Üst