• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ekmek-pide fırınları hk.

Sinem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ocak 2011
Arkadaşlar merhaba;

ekmek-pide vb. fırınların baca standartları nasıl olmalıdır?neye göre ve hangi mevzuata uygun değerlendirme yapılmalıdır?bu fırınlar hakkında çalışma ruhsatı verilmesi için rapor hazırlanması aşamasında değerlendirilmesi gereken diğer çevresel etmenler ve işletmeci tarafından alınması gereken önlemler nelerdir?döküman ve bilgi paylaşımında bulunabilirsek sevinirim.şimdiden teşekkürler yardımlarınız için...
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

peki sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolü yönetmeliğine baktın mı? Orada tesisler grup olarak ayrılıyordu yeni açılan firmalarda ruhsat için izin kısmınıda istiyorlar yani emisyon raporu aldırttırman lazım benim emisyon raporlarında gördüğüm önce emisyon kaynağını belirliyorlar daha sonra modelleme yapıyorlar daha sonrada yönetmeliğe göre frmanın emisyon azaltması için gerekli olan işlemlerden bahsediyorlar
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

hayır malesef bahsettiğiniz yönetmelikte de ekmek fırınlarını ayrı tutuyorlar.ayrıntılı herhangi bir açıklama yok yani.belki emisyon raporuna gerek duyulmayabilir çünkü söz konusu fırın, küçük çaplı bir işletme.ama mutlaka çıkan is,kurum vb maddeleri engellemek için bazı tedbirler alınması gerekir diye düşünüyorum.örneğin sulu filtre vb. gibi.
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

İşyerİ Açma ve ÇalIşma RuhsatlarIna İlİşkİn Yönetmelİk Ek1 Ortak Hükümler 6. made 6- Yiyecek ve içecek satılan, depolanan ve servisi yapılan işyerlerinde, yiyeceklerin hazırlandığı bölümlerin tabanları, duvarları ve yiyeceğin temas ettiği yüzeyler seramik, mermer, paslanmaz çelik gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir; tavanlar buğulanmayı, küflenmeyi, pislik birikmesini önleyecek; kapılar, kolay temizlenebilir ve gerektiğinde dezenfekte edilebilir nitelikte olacaktır.

Yiyecek hazırlama ve pişirme bölümünde oluşan buhar, koku, duman ve benzeri kirleticileri tahliye edecek baca sistemi kurulacaktır.
Burada baca sistemi kurması zorunlu,
SKKKY ZNE TABİ TESİSLER LİSTESİ
1.2.
Aşağıdaki yakıtları yakan tesisler:(Oteller, ekmek fırınları, hamamlar vb. bulunan yakma tesisleri
hariçtir)
BÖYLEDE BİR BİLGİ VAR AMA GENEDE KONU HAKKINDA YETERİ KADAR AÇIKLAYICI BİLGİYE SAHİP DEĞİLİM BELEDİYEDE ÇALIŞIRKEN BİZDE ÇOK SIKINTI ÇEKTİK FAKAT NET BİLR MEVZYUATA ULAŞAMADIK. BAZI BELEDİYELER FIRINLARDAN EMİSYON RAPORU İSTEDİKLERİNİ BİLİYORUM, AMA NEYE İSTİNADEN OLDUĞU BELLİ DEĞİL.
Sevgi ve Saygılarımla
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

haklısınız yasin bey mevzuatta yeterli açıklama yok bu konuda.belediyelerdeki uygulamalar da farklı farklı.ama en azından arkadaşlar burada kendi bölgelerindeki uygulamaları paylaşırlarsa faydalı olur diye düşünüyorum.
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

Sulu yıkamalı filtre imal eden Sakarya'da bulunan bir firmanın talebiyle Kocaeli'de ve Sakarya'da iki fırın bacasında emisyon ölçümü yapmıştık bir buçuk yıl önce. S.K.H.K.K.Y'ne tabi olmadığı için anlamlı değildi bence, fırın ısıl gücü düşük olduğundan is ve toz yönünden yönetmeliğe göre değerlendirmiştik.çevrede oturanlar fırını, belediyeye şikayet etmiş. onlarda bu firmaya sulu yıkamalı bir filtre taktırıp ölçüm yaptırdı. Ek-1 ve Ek-4 'e göre değerlendirme yapmıştık.

Bu firma sulu yıkamalı filtre imal ediyor. Patentini de almış Kocaeli Sakarya bölgesinde çoğu fırına bu filtreden taktılar. Fırınlar memnuniyetini tam bilemiyorum ama baya yaygınlaştı.
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

Ekmek-Pide vb. fırınlarda İşyeri açma ve çalışma ruhsatı aşamasında bacada sulu filtre sisteminin olması gerekir. Aksi takdirde biz belediye olarak ruhsat vermiyoruz.
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

Böyle bir gereklilik yok, fakat dediğim gibi MÇK yada öeclis encümen kararı, alınırsa bu tarz işlemeler yapılabilir.
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

zorunlu tutmak için bir dayanak bulmak şart bence.kanun, yönetmelik vb. gibi. yoksa uygulama havada kalır.ama meclis yada encümen kararı alma konusu da mantıklı. mesela sulu filtre takılması daha çözüme yönelik gibi görünüyor şu aşamada.ama uygulamaya geçmek zor biraz, en azından mevcut işletmeler açısından :)
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

Ekmek ve pide fırınları baca flitreleri hakkında
Sayın sinem hanım; Bu konuda bilinmesi gerekenler var. sanayiden kaynaklı hava kalitesi koruma yönetmenliğinde . (kesinlikle sulu flitre olacak) diye bir madde varmı?
bakanlıktan bu konuda bir genelge varmı?
belediyelerde encümen kararı ile alınmış bir yaptırım varmı?
Eğer ;Belediyelerde bu şekilde alınmış bir karar varsa ; araştırılması lazım bu projelerin bilimsel işlevselliği araştırılmışmı? konutlarda meskünmahallerde kullanılabilirliği araştırılmışmı?sulu flitre (dumanı yıkama tekniği) tasarım ve uygulamalarının labaratuvar ortamında araştırılmışmı ??
Belediyelerin; şehir şebekesi suyu ile otmobil yıkamanın.... bahçede sebze sulamanın ...şebeke borusu batlaması durumunda haberdar etmeyen mesken sahibine ; CEZALAR KESEN BİR Belediye ler varken .Nasıl oluyorda .böyle akıl almaz bir uygulama ile bizzat kendileri .(yer altı ,ve toprak ,çevre kirliliği)yapıyor. .BU SİSTEMİ UYGULAMAYA KOYDUĞUNUZDA;türkiyede kaç bin.........baca var... her biri çalışma şarlarına göre yılda -ayda- günde- saatte- kaç m3 su harcayacak , bir o kadar partüküller,kurum(islilik) gazlar, kaç bin tonlar suya karışacak nereye deşarj edilecek? şehirlerde kanalizasyonlar bunları kaldıracakmı? yer altı içme sularına karışmayacakmı? yapılan sistemlerde 304 3 mm krom bile 16 ay da çürürken, hangi bilimsel raporlarına güveniyorlar.
BU tip işletmelerde kimyasal arıtması olması zorunluluğu vardır. değilse kireç ile nötürleştirme yapsanız dahi toplanan , balçık nerede toplanacaktır .bu çamursu kimyasalın belediyelerin kimyasal atık nötürleme merkezleri olmalı toplatılması için özel birim kurulmalı devasa araziler olmalı ?
BU sitede şunu özetleyelim.. ( biz beldiye olarak kesin sulu flitre yatırıyoruz .)diyen varmı? varsa buradan bilimsel işlevsel açıklamalarını yazsın..
Bunu isbat edemezlerse ; açıkca ifade edeyim bunu diyenler çevre sucu işler.
tüm site üyelerine selamlar..
 
Cevap: ekmek-pide fırınları hk.

Prof.Dr.Mehmet Karpuzcu 002.jpg

prof. Dr. Mehmet karpuzcu
gyte Çevre bÖl baŞkani
prof. Dr. Ferruh ertÜrk
ytÜ İnŞaat fak. Çevre bÖl.baŞkani.
2003-2004 yili akŞehİr beledİyesİ nezaretİnde
yapmiŞ olduĞumuz kuru sİstem kartuŞlu gaz
İzalatÖrlÜ fİlİtremİzİn ÖlÇÜm kontrol ve
emİsyonlarini, labaratuvar ÇaliŞmalarini,
bİlİmsel raporlarini yaparak tescİl
etmİŞlerdİr.

Prof.Dr.Mehmet Karpuzcu 002.jpg
 
Üst