• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Elektronik atıklar

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
türkiyede elektronik atık miktarıyla ilgili önümüzdeki 5 yıllık süreçte bir öngörü,istatiksel bir çalışmadan haberi olan var mı?ve aynı süreçte ortalama kaçtane elektronik atık işleme tesisi kurulabılır (parası olan herkesin kurmadığını düşünürsek). mevcut elektronik atık işleme tesisi sayısı nedir ülkede?
 
17 adet tesis var.iyimser tahminle 5 yıl içinde 3 tane daha eklensin 20 adet eder.gerikazanılması hedeflenen atık miktarı 24000 ton.ithal atıkta sokamıyorsun ülkeye. hadi hedeflerde iyimser tahmınler doğrultusunda gösterilmiş olsun.ama yok abı olmuyor gene ya. eskiden elektronik atıkların geridönüştürülmesi olayını bilmiyorduk nasılda mutluydum. Klape sağolun.
 
Ülkemizde kayıtlı 21 adet elektronik atık işleme tesisi bulunmaktadır. Atık yönetimi dairesi başkanlığı sitesindeki listede 17 adet görünmektedir ve bu liste güncel değildir.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Türkiye'deki elektronik atıklarla ilgili en güncel bilgilere 24-27 Nisanda Antalyada yapılan Sempozyumun sunumlarından ulaşabilirsiniz. Verdiğim Linkten sunumları indirebilirsin. 22 Mayıs 2012 tarihinde yayımlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliğinde elektronik atıkların sadece lisanslı aeee işleme tesislerinde işlenmesi kesin bir ifadeyle belirtilmiştir. Bu nedenden dolayı önümüzdeki yıllarda lisanslı işletme sayısında önemli bir artış olacaktır. Bu sayı 1-2 sene içerisinde 2 katına çıkabilir. Ayrıca yeni yönetmelikte elektronik atıkların ithaliyle ilgili bir yasaklama bulunmamaktadır. Geri kazanım lisansına ve hurda ithalatçı belgesine sahip bir aeee işleme tesisinin yurtdışından atık ithal edememesi için şu an bir engel yoktur. Yeni yönetmeliği ekte paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • AEEE_yonetmeligi.pdf
    228.8 KB · Görüntüleme: 97
Merhaba Arkadaşlar,
Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum. Ancak yönetmeliğe şöyle bir göz attım, aklıma takılan bir iki şey var belki bunlar ile ilgili yardımcı olabilirsiniz. Yönetmeliğin tanımlar kısmında bertarafın açıklamasında Atık Yönetimi Genel Esasları Yönetmeliğinin Ek-2A'sında yer alan işlemlerden herhangi bir yazıyor. Ek-2A'ya baktığımızda bunların içerisinde yakma işlemide mevcut ancak Geri dönüşüm açıklamasına baktığımızda burada yakarak enerji kazanımı hariç diye bir ibare görüyoruz. Çalıştığım firmada geçici depolama için istenilen teknik özelliklerin hepsi mevcut ancak anlayamadığım nokta bunları yakarak bertaraf edebiliyor muyuz edemiyor muyuz?
 
MADDE 5
d) AEEE’lerin ve parçalarının teknik olarak islenerek geri dönüsüm ve geri kazanım imkânının bulunmaması durumunda bertarafına müsaade edilir.
e) AEEE’lerin geri dönüsümü, geri kazanımı ve bertarafı çevre lisanslı tesislerde yapılır.
f) AEEE’lerin islenmesi sonucu ortaya çıkan atıkların azaltılması veya imhası amacıyla çevre mevzuatına aykırı olarak yakılması ve alıcı ortama verilmesi yasaktır.
 
Merhaba,
AEEE ile ilgili bakanlıktan bize bir yazı ulaştı ve bu yazıya göre de AEEE planı hazırlanması gerekiyor ve bu elektronik atıkların toplatılması gerekiyor. Bu konu ile ilgili çalışma yapan var mı?
 
Yasemin Hanım,
Bakanlıktan Menekşe Hn. ile telefonla görüştüm. 3 tane yetkilendirilmiş kuruluş odluğunu öğrendim. Elday, Agid ve Tübisad.
 
Yazı bize de aynı şekilde geldi. Yönetmeliği inceleyince ne yapacağımızı şaşırdık. Bu firmalardan Elday sadece bakanlığın yayınladığı sayfada var
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu firma ile de görüştük ancak maaliyetler çok yüksek firmalarınız için sizin de bu gibi tesisleriniz vardır mutlaka. Nasıl yapmayı planlıyorsunuz.
 
@shalic Elektronik atıkları toplama ile ilgili bu kurumlar aylık ödeme talep ediyorlar ve bir de ilk kayıt ücreti var. Bir tesisim için 1.000 TL lik aylık bi bedel çıktı bu bedellere de firmalarımızı ikna etmek kolay olmayacak. Atık toplama merkezleri vs kurmak gerekiyor ancak bunlar da zor meseleler
kantar, radyasyon cihazı vs. gereklilikleri var.
 
bu şartları atık üreticilerinden mi istiyorlar gerçekten?? garip o zaman. ben bertarafçı firmalardan isteniyor diye düşünmüştüm.
 
@shalic Ambalaj yükümlülüğü gibi Piyasaya Sürdüğü için toplatmasını istiyor yönetmelik. Yeni yeni de uygulanmaya başladığı için şu anda uygulanabilir değil. Ya kendimiz toplayacağız alanımızı uygun yapıp bertarafçıya vereceğiz ya da yetkilendirilmiş kuruluşla anlaşma yapacağız. Yani üretici sorumlu.
 
Aylık ödenecek miktarların haricinde ilk katılım bedelide talep ediliyor. Fiyatlar gerçekten yüksek. AEEE Yönetim planı oluşturulması da talep ediliyor. Konu ile ilgili hazırlamış olduğunuz bir format varsa paylaşabilirmisiniz?

Arkadaşlar bakanlık konu hakkında yeni duyuru yayınladı. 2016 Şubat ayına ertelendi. Duyuruyu paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • duyurular51908.pdf
    291.8 KB · Görüntüleme: 107
Arkadaşlar Merhaba,
Ben yeni mezun sayılırım. Fakat konuya baya ilgi duyuyorum. Kafamdaki soruları gidermek için yardımcı olursanız sevinirim. Yönetmeliğe göre bilgiğim kadarıyla belediyeler dahil, iretici firmalar ve hatta son kullanıcıların bile yükümlülükleri var. Gördüğüm kadarıyla belediyelerin hepsi yıl sonunda toplamaları gereken miktarı toplayamıyor (ya sistemleri yok yada paraları:) ) Üretici firmalara gelince, bunların hepsinin toplama merkezi kuramayacağı ortada. Bu durumda yektilendirilmiş kuruluşlara (ELDAY gibi) mı başvurmak zorundalar? Eğer öyleyse ELDAY yada diger iki kuruluş tüm üretici firmaların toplam atık miktarını karşılacayak atık toplayabilecek mi sizce?

Diğer bir sorum;
AEEE Yönetim Planı ne anlama geliyor? Bu üretici firmaların mı hazırlaması gereken bir plan?
 
İllaki yetkilendirilmiş kuruluş ile çalışmanız icab etmemek ile birlikte yönetmeliktende anlaşılacağı üzere
ya yetkilendirilmiş kuruluş ile anlaşarak toplama hedeflerine ulaşmaya çalışabilirsiniz, yada kendi koordinasyon sisteminizi oluşturracak şekilde 1 elektronik geri dönüşüm tesisi ile andlaşma sağlayarak bölgesel atık toplama işlemlerinizi gerçekleştirebilrsiniz.
 
@Doğan Levent ERSOY

Toplama hedeflerini mevcut yönetim planınızda yer verebilir,üretim kapasitesine istinaden bunu belgeleyip bakanlığa sunabilirsiniz.

Ayrıca bahsettiğiniz dağıtımlı olarak çıkan yazıdır.Genellike yüksek üretim kapasitesine sahip olan firmalara gönderimi yapılmıştır.Konu çözümü için anlaştığımız firmalar mevcut.Mevcut sorumluluklarını azaltmaya yönelik hedef çizelgeleri oluşturarak verilen hükmü yerine getiriyoruz.
 
Üst