• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon Baca Ölçümleri Hakkında ..

FERHAT ELÇİ

Haberci Grup Lideri
Yönetim Grubu
Haberci Grubu
Katılım
21 Ekim 2019
Şehir
Kayseri
Firma
yok
Biz Hava kalitesi Ölçümleri EMİSYON – İMİSYON Ölçümleri yapan ÇEVRE MÜHENDİSLERİ olarak bacalarda düşme olayları, ölüm olaylarına dur demek istiyoruz çözüm için destek istiyoruz. Yakın zaman da arkadaşımızı kaybettik gerek kurum yerleri gerek odamız ile beraber ne gerekiyorsa elimizden gelenini yapmak istiyoruz.



İLGİLİ KİŞİLER KİMSE ADIM ATMAK İSTİYOR ÇALIŞMA BAŞLATALIM .. (ODA MAİL ATIYORUM CEVAP BEKLEMEKTEYİM)



LÜTFEN EKTE YAŞADIĞIM OLAY İLE İLGİLİ GÖRSELLER VARDIR ...




EA0qL4-XUAcy2J5.jpgEA0qMjhXUAUzrVw.jpg
 
öncelikle çok geçmiş olsun.
işimiz zor ve riskli. Tek çözümü ise emisyon ölçümü yapılan yerde yaşam alanı kurulması gerekiyor. bakanlığın bu konuyla ilgili taslak yönetmeliği vardı sanırım. kısa zamanda bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Tüm emisyon ölçümü işini icra eden arkadaşlar lütfen dikkatli olalım. Allah Yardımcımız olsun.
 
ihmal büyük, çatı üzerinde bacalara ulaşılabilecek yürüme platformu yaptırmak çok zor olmamalı, keşife gelen lab görevlisi platform olmadığı, bu şekilde çalışmanın yapılamayacağını raporlayarak ölçüm yapamayacaklarını söyleyebilir mi? İş güvenliğinden bakarsak vakaya bacaya çıkmayı ortam şartları güvensiz olduğu için rededebilir ama çevre kısmında nasıl ilerler?
 
arkadaşlar ben ufaktan başladım tek tek sorunları ve çözüm önerileri yazmaya çalışıyorum değerli meslektaşlarım da katılırsa üstesinden geleceğimizi düşünüyorum

Laboratuvar sektörü için gelen meslbes uygulaması ölçümlerin sonuçları tarafsızlık konusunda çok iyi adım oldu fakat ....
1) işveren işlerin çabuk bitmesini istiyor
2)işveren raporların çabuk bitmesi yani paranın gelmesine bakar
3)işveren kaza olduğunda arabaya birşey oldumu diyen kişidir
4)ben Çevre mühendisi olarak sahada ölçüm yaptığım fabrika işvereni ile değil mühendis yada ilgili sorumlu ile muhattap olunuyor genelde fakat
çalışan çevre mühendisi MESLEKTAŞIM AYNI ZAMAN DA UZMAN OLANLAR ile kavga ediyoruz açıkçası :)

örneğin: fabrika çalışanı : uzaktan daha görür görmez yüksek sesle gelir ferhat bey ferhat bey baretiniz nerde :D (daha ekipmanlar yükleniyor tabi)
Ferhat: ayşe hanım ayşe hanım yaşam hattınız nerde (isim temsilidir.) diyince susar tabi durmaz devam eder
fabrika çalışanı: ferhat bey ferhat bey emniyet kemerinizi takınız ...
Ferhat: ayşe hanım ayşe hanım nereye takacam yukarıda diyorum vey hasıl bu halde gidiyor :)
5)biz bize destek olmuyoruz herkes kendisine özeleştiri yapmalı

sorunlar ve öneriler olarak destek olabilen herkese teşekkür ederim bunları ilgili her yere ulaştırmak ve konuşmak lazım
 
Çatı yaşam hattı gibi maliyetli konular fabrika bünyesindeki mühendislerin de maalesef kolayca çözebildiği konular olmuyor. Laboratuvarların da biz bu şekilde ölçüm yapmıyoruz diyebilmesi önemli. Böyle bir durumda Çevre de herhalde siz ölçmüyorsanız başka lab. ölçer deyip atamasını başka bir laboratuvara yapmaz. :rolleyes:
 
Bu işi lab lar başlatmalı, çıkmıyoruz dediğinizde işletme sizin için güvenli hale getirmek zorunda kalacak.
 
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkı var.

Ölçüm yapılacak iş yerinde şartlarının uygun olmamasından kaynaklı iş gücü kaybının maliyetini ilgili iş yerine yansıtmak özellikle Melbes üzerinden daha kolay olur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve alt mevzuatını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yürütüyor olsa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçüm şartlarının uygunsuzluğu ile ilgili idari yaptırım uygulayabilir. Alt mevzuata işleyebilir. Öneri olarak bununla ilgili çalışma yapabiliriz.
 
SKHKKY Ek-3
Emisyonun Tespiti

a) Emisyonun Ölçüm Yerleri:
Tesislerde emisyon ölçüm yerleri Türk Standartlarına, EPA, DIN veya CEN normlarına uygun, teknik yönden hatasız ve tehlike yaratmayacak biçimde ölçüm yapmaya uygun, kolayca ulaşılabilir ve ölçüm için gerekli bağlantıları yapmaya imkan verecek şekilde işletme/tesis yetkililerince hazırlatılır. Emisyon ölçüm yerleri ile ilgili teknik detaylar Bakanlıkça belirlenir.

ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARLARI YETERLİK YÖNETMELİĞİ
Personel güvenliği
MADDE 8
–(1) Laboratuvarlar, çalıştırdıkları personelin güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak amacıyla aşağıdaki şartları sağlamak zorundadır:
a) Laboratuvarlar, laboratuvarda ve sahada personelin güvenliği için uygun giysi, baret, emniyet halatı, maske, eldiven, iş gözlüğü gibi kişisel koruyucu donanımlara sahip olmalıdır.
b) Analiz yapılan bölümlere, çalışan personel haricindeki kişilerin girişlerini engelleyici önlemlere ait uyarıları bulundurur.
c) İlk yardım için gerekli malzemelerin bulunduğu ilk yardım dolabı, göz banyoları, acil duşlar ile olası laboratuvar kazaları durumlarında alınacak önlemleri ve kimyasalların ve atıkların geçici depolanmasını içeren talimatları bulundurur.
ç) Laboratuvar bölümlerini, çalışan personelin isim ve unvanlarını, yangın söndürme tüplerini, acil çıkış kapılarını ve uyarı işaretlerini uygun yerlerde bulundurmak zorundadır.
d) Kimyasallara ait Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarının, kolay ulaşılabilecek bir yerde muhafaza edilmesi zorunludur.
(2) Yerinde ölçüm ve analiz yapan laboratuvarlar, ölçüm ve analiz noktasının konumuna göre gerekli emniyet tedbirlerinin alınmış olduğunun kontrolünü yapmak zorundadır.
(3) İşin yapılacağı alandaki emniyet koşullarının riskli olması veya ölçüm/analiz metodunun gerekliliklerinin sağlanmaması durumlarında, numune alma, örnekleme veya ölçümü yapılamayan kaynaklarla ilgili durumun tutanak altına alınması zorunludur.
 
@jn6zo zaten çevre laboratuvarları bu yönetmeliklerden denetleniyor ? teşekkür ederim hocam yazı için
[automerge]1574250458[/automerge]
@jn6zo zaten çevre laboratuvarları bu yönetmeliklerden denetleniyor ? teşekkür ederim hocam yazı için
 
Eski firmalarda çoğu çatılar eternit bunlarda zamanla kırılgan oluyor bunun harıcınde çatılar için yaşam hatları zorunlu hale getirilmesi arkadaslarında parasutcu tıpı kemerlerını takması zorunlu hale gelmelı isg kültürü benimsenmeli önce insan !!! ... buyuk gecmıs olsun
 
Her sene bu tip olaylar yaşanıyor. Ölçüm işini yapan mühendis veya teknisyen arkadaş, firmadaki İSG işine bakan da mühendis arkadaş.

Aynı dili konuşuyoruz ama aynı yerden bakmıyoruz. Nasreddin hoca misali hepimizin illaki yüksekten düşmüş olmamız mı lazım. İki ekmeğe muhtaçsınız diye önlemler için işverene az biraz cesaret gösterin.

Bende @FERHAT ELÇİ gibi düşenlerdenim aşağıdan bakıp ahkam kesenlerden değil.
 
Üst