• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon kaynakları nasıl belirlenir? emisyon ölçüm raporu ve emisyon raporu teyit zorunluluğu

D

deleted25658

– Emisyon Kaynakları Nasıl Belirlenir?
· Tesiste inceleme yapılmadan belirlenebilecek kaynaklar varsa önce bunlar belirlenmelidir. Bunun için firmanın daha önceden bu işlemleri yaptırıp yaptırmadığı öğrenilmelidir. Firma bu ölçümler daha öncede gerçekleştirdi ise daha önceki raporlardan emisyon kaynakları belirlenebilir. Firma yetkilisinin bu konuda yeterliliği var (çevre görevlisi vs) ise firma yetkilisinin beyanı da kaynakların belirlenmesinde yardımcı olabilir.
· Firmada emisyon raporu yok ise firma incelenmelidir. Firmada öncelikle varsa kullanılan kazanlar, brülörler ve fırınlar incelenmelidir. Yanma olan
· Firmanın üretiminde kullandığı ve malzeme işlemleri yapılan yerlerdeki bacalarda yanma olmasa dahi emisyon kaynaklarıdır. Bu tip bacalarda sadece toz ölçümleri gerçekleştirilir. Örnek olarak un fabrikalarında unun havalandırmasını sağlayan fanlarla birlikte çalışan bacalar birer emisyon kaynağıdır.
Firmanın üretim işlemleri içerisinde boya, plastik işleme gibi prosesler bulunduran bacalarda ise VOC (Volatile Organic Compounds, Uçucu Organik Bileşikler) ölçümleri gerçekleştirilir.

Emisyon Ölçüm Raporu

Bu raporun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Akredite olmuş/Yeterlilik Belgesi bulunan Laboratuarlara hazırlatılması gerekir.
Emisyon Ölçüm Raporunun; Her sayfası ölçümü yapan firma yetkilileri tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş olması gerekir.

Emisyon Raporu Neden Gereklidir;
· Emisyon İzin Başvurusu için
· Emisyon izni alan tesislerde, emisyon teyidi için.


Emisyon Raporu Teyit Zorunluluğu

Tesis yetkilileri, emisyon izni alan Ek 8, Liste A’da yer alan tesisler için her iki yılda bir, Ek 8, Liste B’de yer alan tesisler için her üç yılda bir, izin anında öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadıgını ve tesiste yapılan iyilestirmeleri rapor etmek zorundadır.

Raporun bir nüshası tesiste muhafaza edilir, bir nüshası da tesisin bulundugu Valilige sunulur ve Valilikçe degerlendirilir. Ek 8, Liste A’da yer alan tesisler için emisyon ölçüm raporu, Valilik görüsü ile birlikte Bakanlıga gönderilir. Ayrıca tesis yetkilileri tesiste yapılan iyilestirmeleri raporda sunmak zorundadır.
Emisyon ölçüm raporunun, Endüstri Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliginin Kontrolü Yönetmeligi EK-11’de belirtilen formata göre hazırlatılması gerekmektedir.

7/10/2004 tarihli ve 25606 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliginin Kontrolü Yönetmeligine göre emisyon izni almıs olan tesisler, Endüstri Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliginin Kontrolü Yönetmeliginin 15 inci maddesi uyarınca emisyon izin belgesini aldıkları tarihten itibaren B Grubu ise her iki yılda..
 
Üst