• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon konulu çevre izni

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Deşarj için başvuracağız ancak Emisyon için de Çevre İzni kapsamında ya muafız ya da başvuru yapmamız gerekiyor.
Konu şu ki Emisyon ile ilgili işletmenin elindeki tek belge kazanlarının kullanma kılavuzu. Büyük ihtimalle muaf olacaklar çünkü öyle yüksek kapasiteli kazanlar değil ( LNG için sınır 2 MW olduğu düşünülecek olursa ) ancak bu konudaki geçerli rapor nedir ?
Makina Mühendisleri Odası'ndan alınabilir diye biliyorum ancak bu şart mıdır yoksa başka bir şekilde hâlledilebilir mi ?
Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar vardır. Fikirlerinizi bekliyorum.
 
kazan kazan kapasitesinin düşük olması muaf olmanız anlamına gelmez. ısınma amaçlı dışında üretimde kullanılıyorsa emisyona tabisiniz demektir. Kapasitesinin düşük olması Ek-2 ye girdiğiniz anlamına gelir ki emisyona tabidir. Yada SKHKKY Ek-8 B listesine giriyorsunuz demektir. Yani kazanınız ısınma amaçlı veya duş mutfak gibi yerlere sıcak su sağlamak amaçlı değil ise üretimde kullanılıyorsa emisyon ölçümlerini yaptırmak zorundasınız ve emisyon iznine tabisiniz.
 
Kazan ısınma amaçlı kullanılıyor. Burada bizim için önemli olan, gaz yakıt kullandığımız için, 2 MW anma ısıl gücüne sahip olup olmamamız. 2 MW altı ise muaf olunabiliyor. Bu konuyla ilgili kazan ölçümü yapılacak.
 
Isınma amaçlı ise kazan ölçümünede gerek yok. Kazan etiketi mevcut ise orada kapasitesi yazar. eğer etiketi yok ise üretici firmayı arayıp talep edebilirsiniz. boşuna makine mühendisleri odasına para vermenize gerek yok. ve ısınma amaçlı 1 mw dahi kazan henüz görmedim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Isınma amaçlı kazanlarda zaten bu şarta bakılmıyor, ancak sanayi amaçlı kullanım için de sizin dediğiniz üzere sınır değer aranmamaksızın emisyona tabi ise Yönetmelikte bu şekilde belirtilmesinin sebebi nedir.

EK 2
1.Enerji Endüstrisi
1.2 Aşağıdaki yakıtları yakan tesisler.*
1.2.2 Gaz yakıt (doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı, kokgazı, yüksek fırın gazı, fuel gaz) yakan ve toplam yakma sistemi ısıl gücü 2 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler.
Gerçekten kafam karıştı, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
@Yağmur CENGİZ,

alıntı yapamadığım için böyle anlatmak istedim.
Yönetmelik kapsamında yer almayan yani yakma sistemi kapasitesi 1 MW 'a kadar olanlar ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği'ne tabidir. NOT:" ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği uygulanmamaktadır."

ısıl gücü düşük olan kazanınız işletmeniz bünyesinde yer aldığı için izin süreci kapsamında hazırlanması gereken Emisyon Raporu'nda emisyon ölçümünün yapılması ve sonuçlarının Ek-5, Ek-2, Ek-3 ve Ek-4 'e göre değerlendirilmesi istenir. Yani ölçüm şart.
fakat bu kazanınızın kapasitesi 2 MW 'tan düşük olduğu için, işletmeniz bu kazandan dolayı ÇKAGİLHY kapsamında bu belirttiğiniz maddelere girmez.
Çünkü yönetmelik kapsamında 2 MW 'tan büyük tesisler izne tabidir.
 
hayır. sizin prosesiniz yönetmliğin hernagi bir maddesine giriyor mu girmiyor mu önce onu belirleyin. eğer hiç bir maddeye girmiyorsa kapsam dışı başvurusu yapın.
eğer herhangi bir maddeye bir şekilde dahilseniz, zaten çevre izni almak zorundasınız demektir. bu sebeple, gfb alım çalışmasına başlarsınız.
 
Benim çalıştığım firmanın İstanbul'daki şubesinde benzer olayla karşılaştık,şöyle ki;firmada ısınma amaçlı ve konfeksiyon bölümündeki ütülerde kullanılmak üzere buhar üreten 2 adet doğalgazla çalışan buhar kazanı mevcut,biz izne tabi olup olmadıklarını etiketlerinde yazan değerden tayin ettik,zaten kazanların üzerindeki etiketlerde kapasitesi yazıyor,buradan ısıl güce geçiş yapabilirsiniz,ya da kazanların alındığı firmadan ısıl güçlerine dair yazı isteyebilirsiniz,2MW'ın üzerindeyse Ek-2 1.2.2 maddesinden emisyon konulu çevre iznine tabi oluyorsunuz,2 MW'ın altındaysa kapsam dışı oluyorsunuz ve bu durumda kapsam dışı yazısı almanız gerekiyor diye düşünüyorum.
 
Üst