• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon ölçüm raporu hakkında

Mustafacop

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eylül 2012
Firma
Arbiotek Çevre Çözümleri
Arkadaşlar kolay gelsin merhabalar...Danışmanlığını yeni devraldığım tesisin geçici faaliyet belgesi çevre iznini zamanında alamadığı için iptal edilmiş.Ben tekrar gfb sini aldım bu tesisin şimdi izin sürecindeyim aklıma takılan soru ise şu daha önceden bu tesise ait kasım 2012 tarihli emisyon ölçüm raporu mevcut elimizde şimdi gfb iptal edildiği için biz tekrar emisyon ölçüm raporu hazırlatmak zorundamıyız yoksa eski emisyon ölçüm raporunu kullanabilirmiyiz?
 
@Selçuk Küçük

Merhabalar Tesisimiz için 2 yıl geçti bizde rapor yenilemesi yaptık bu raporu herhangi bir yere sunmamız gerekiyor?
 
testler onaylanmıyor.
emisyon izni başlığı altında sadece ölçümlerinizi yapıyorsunuz.
deşarj izni başlığı altında ise ölçüm yaptırıyorsunuz ve isterseniz teyit sürelerini kısaltabiliyorsunuz.
 
@Gül Can

bi milyon komponentli ürünün hepsinin hammaddelerini tek tek girmek mi !? çıldırtmak için mi? :naslyany::confused:

40 küsür syf kapasite rp. ama insaf!
 
@pre_conception
Siz de aralardan seçmece yapıp en en çok kullanılanları girin ;)
 
Arkadaşlar bir sorum olacak.

2011 yılında emisyon ölçümü yapılmış ve doğalgaz yakıtlı yakma sistemi ısıl güç değeri toplamı 2 mw altında çıkmış.
2013 yılında tekrar ölçüm yapıldı, aynı yakıt aynı kazan ve bacalar olmasına rağmen 2'nin üstünde çıktı.
2013 teki emisyon ölçümünden önce gfb başvurusu yapıldı ve kabul edildi.(ÇKAGİLHY kapsamına göre Ek.2 1.2.2 kapsamına sokulmadı)
Bu durumda ne yapılabilir?
 
@Kaan Kurt

Öncelikle Makina Mühendisleri Odasından ekspertiz raporu almanızı tavsiye ederim. Böylece ileride karşılaşabileceğiniz benzer sorunların önüne geçer. Gelen eksper raporuna göre yönetmelik çerçevesinde işlemlerinizi yürütmenizi tavsiye ederim.
 
Teyit zorunluluğu

MADDE 14 – (1) İşletme yetkilileri, emisyon izni olan işletmeler için, emisyon iznine esas ölçüm raporunun tarihi esas alınarak, Ek-8, Liste A da yer alan tesisler için her iki yılda bir, Ek-8, Liste B de yer alan tesisler için her üç yılda bir, izin anında öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste yapılan iyileştirmeleri rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, Bakanlık tarafından belirlenen veya uluslar arası kabul görmüş ISO, EPA, DIN ve benzeri standartlara uygun numune alma koşulları ve ölçüm metotları dikkate alınarak, emisyon ölçümleri yapılarak Ek-11 de verilen formata uygun hazırlanır. Raporun bir nüshası İşletmede muhafaza edilir, bir nüshası da İşletmenin bulunduğu Valiliğe sunulur ve Valilikçe değerlendirilir. Ek-8, Liste A da yer alan tesisler için emisyon ölçüm raporu, Valilik görüşü ile birlikte Bakanlığa gönderilir. Ayrıca İşletmeci/İşletme sahibi tesiste yapılan iyileştirmeleri raporda sunmak zorundadır.
 
Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı yapan bir dökümhanenin emisyon ölçümünde hangi parametrelerin ölçülmesi esastır? Uygulamada nasıl bir talebi vardır bakanlığın? Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Sanayi Kaynaklının hangi maddesinde değerlendirmeliyim geri kazanım tesisini, doğalgazlı ergitme ocağı var, tehlikesiz atık kapsamında olan çinko levha (çatı hurdası) ergiterek külçe dökümü yapıyor. Ergitme tesisi mi demeliyim yoksa dökümhane mi? ikisini birbirinden ayıran özellikler neler?

6) Alüminyum Hariç Demir Dışı Metallerin ve Bileşiklerinin Ergitildiği Tesisler :
6.1) Tüm atık gazlardaki islilik derecesi Bacharach skalası’na göre 2’nin altında olmalıdır.
6.2) Kuru ölçme metoduna göre atık gazlarda belirlenen toz emisyonlar 75 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
6.3) Rafine tesisleri atık gazlarındaki klorür emisyonları 3 mg/m3, florür emisyonu 2 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
6.4) Ek-1’de verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.
6.5) Yağlı hurda, boya ve plastik ihtiva eden hurda kullanımı, tuzların curuf tutucu olarak kullanılması bu tesislerde tuz aerosol, hidrojen klorür, hidrojen florür, kurum ve hidrokarbon emisyonlarına neden olabilir. Ergitme öncesi hurda malzemenin mümkün olduğu kadar safsızlıklardan temizlenmesi gereklidir.

G) YEDİNCİ GRUP TESİSLER: Dökümhaneler:
Demir, temper, çelik dökümhaneleri ile demir dışı metallerin döküldüğü tesislerde aşağıda verilen esaslara uyulacaktır.:
1) Toz ihtiva eden atık gazlar bir toz tutma sisteminden geçirildikten sonra dış havaya atılmalıdır.
2) Atık gazlardaki toz emisyonları kütlesel debisi 1 kg/saat’in altında olan tesisler 75mg/Nm3, 1 kg/saat ve üzerinde olanlar ise 50 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
3) Kükürtlü katkıların kullanılarak magnezyum ve bileşiklerinin döküldüğü dökümhanelerden yayınlanan emisyonlar Ek-4’e göre atmosfere atılmalıdır.
4) Maça üretimi, döküm ve soğutmadan oluşan organik gaz bileşikleri toplanmalı, mümkünse geri kazanılmalı ve arıtma tesisine gönderilmelidir. Tesisten kaynaklanan organik gazlar için Ek-1’in (h) bendinde verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.
5)Bu tesisler ile ilgili teknoloji ve toz emisyonların azaltılmasıyla ilgili çalışmalarda yayımlanan ilgili Türk Standartlarına ve mevcut en iyi tekniklere uyulmalıdır.
6) Ek-1’de verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.

Geri kazanım için bir de bu var. Bahsettiğim tesis için hangi parametreler için ölçüm yaptırmalıyım? Bunu hangi mevzuata göre belirleyeceğim? Yani ben de bunu anlamıyorum, mevzuat dediğin aydınlatıcı yol gösterici karışıklık giderici netlik kazandırıcı olandır... Şu anda ise ya ben nereye bakacağımı bir türlü bilemiyorum, ya da bir terslik var. İlla ki uygulama yapmış birilerini mu bulmam onlara sormam gerekiyor? E bakanlıkta sürekli aynı kişilerin görev yapması mümkün değil? Kişiye göre de parametre belirlememiz mantıklı olmadığına göre.... Göremediğim yasal yol göstericilere yönlendirebilirseniz çok sevinirim.

B) İKİNCİ GRUP TESİSLER: Atıkların Ortadan Kaldırıldığı Tesisler
1) Hurda Parçalama Tesisleri:
1.1) Döner tip hurda parçalama tesislerinin baca gazından atılan toz emisyonu 150 mg/Nm3 sınır değerini aşamaz.
1.2) Ek-1 de belirtilen ilgili hükümlere uyulmalıdır.

2) Atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesisleri:
2.1) Tehlikeli atıkların yakılarak bertaraf edildiği nihai bertaraf tesislerinde,ilgili mevzuatta belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
2.2) Katı atıkların yakılarak bertaraf edildiği ve geri kazanıldığı tesislerde, ilgili mevzuatta belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
2.3) Atık geri kazanım tesislerinde ilgili mevzuatta (HANGİ MEVZUAT BU tehlikesiz atık tebliğ mi? orada teknik bilgi ve sınır değer bilgisi var mı?) belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
sağlayarak Lisans İzni de almak zorundadır.
2.4) Atıkların ek yakıt olarak yakma tesisleri, çimento fabrikaları ve diğer endüstri tesislerinde kullanılması halinde atıkların yakılması ile ilgili Bakanlığımız tarafından yayımlanan mevzuata uyulur.
2.5) Yukarıda belirtilen mevzuatta bulunmayan esaslar bu Yönetmelikte belirtilen hüküm ve esaslara tabidir.
 
Merhaba Emisyon ölçümlerinde TOC ve VOC ölçümleri olarak ayrı ayrı gerekliliğe göre yapılıyormuş.
Hangisini yaptırmamız gerektiğini nasıl öğrenebiliriz..
 
"Sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrol yönetmeliği Ek-7'de yer alan hüküm ve sınır değerler gereği, ayrıştırmalı uçucu organik buhar ve gaz ölçümü yapılması gereken tesislerde ve kanser yapıcı (benzen gibi) bileşiklerinde ölçülmesi gereken tesislerde daha düşük ölçüm fiyatı olan TOC yapılmamalıdır" bu bakanlığın yazısıdır. Prosese göre bacada VOC bakılması gerekiyorsa VOC yerine TOC bakılamaz.
 
Emre Bey Merhabalar,

VOC Ölçümü 20 mg/m3 değerini geçtiği zaman TOC Ölçümü yapılabilir. Laboratuvar ile TOC parametresi üzerinden anlaşma yapabilirsiniz.
 
merhaba arkadaşlar firmaya yeni bir makine ve yeni baca eklenecek emisyon raporunu bu yeni bacanın ölçümünü yaptırıp yenileyerek. tekrar çevre şehircilik il müdürlüğüne sunmam gerekir mi?

tekrar valilik tespit raporu almak gerekir mi?
 
@Ekin Tunçel

Bildiğim kadarıyla proseste değişiklik yapılıyorsa izni yenileyip ölçüm yaptırmak şart. Ve Valilik tespit raporu da yenilenir.

Eğer aynı proseste artış varsa bu durum 1/3 ünü geçerse yenileme şart (örn 100 kğ helva üreten tesis 129 kğ a kadar artış yaparsa yenileme gereği yok. Ancak 130 kğ ve üstü olursa izin yenilenip ölçüm tekrar yapılır ve Valilik tespit raporu yenilenir.)
 
peki bilgi verilmesi gerekir mi? cünkü başvuru esnasında verilen bilgilerde yanlışlık ve fazlalık olduğunda idari yaptırım uygulandığı yazıyor yönetmelikte. yanlış beyan edildiği için. o yazıdan anladığım yenilemesen bile bilgilendirme yapılması gerekiyor şekkinde algıladım. mesela bizim yerleşim planında uc ahtopot makinesi gözükürken geldiklerinde 4 olduğunu gördüklerinde ve bizim bilgilendirme yapmamız sizce bir sıkıntı yaratır mı asıl sorum bu aslında.

ya da 4 tane bacamız olduğunu biliyorlarken 5'e cıkmış biz bildirmemişiz bu sıkıntı yaratır mı::? tmm proses değişmiyor kapasite de 1/3 oranında artış gerçekleşmiyor. fakat yinede bir değişiklik söz konusu.
 
Neden 1 ahtopot makinesi yok diye sorarlar adama. Ozaman makine kurulmamıştı yanıtını verirsiniz. Ozaman neden ek bir ölçüm yaptırıp bildirmediniz sorusu gelir. Belki o ölçtürmediğiniz emisyon kaynağı çevreye aşırı derecede zarar verecek 2 sene boyunca? Tamamen şahsi fikrim ekin hanım bence gerekir.
 
Üst