• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon Ölçümü ve Raporlanması

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Arkadaşlar, emisyon ölçümü ve emisyon ölçüm raporu hazırlayabilmek için hangi kurslara, seminerlere, programlara katılmalıyım.
 
Çok Kolay

Örnek bir rapor bulman gerekli orda zaten herşey açık ve seçik kursafalan gerek yok. sadece varyasyon üretebilmen gerekli... Emisyon raporu dedin nedirki ama devlet 3 yıl deneym istiyor. Ki ne enteresandır Pratisyen hekimlerden 3 yıl deneyim istemiyor direk işini yapabiliyor..
 
Rapor örnekleri çok var da başlığı yanlış açtım galiba. ölçüm yeterliliğini sormak istemiştim TS EN ISO/IEC 17025 standardı varmış laboratuarlar için bu eğitime gitmek gerekiyormuş galiba. ayrıca her parametreye göre numune alma değişik oldugundan onların da eğitimleri varmış. bi de tek basına ölçüme çıkabilmen için 80-100 ölçüm tam bilmiyorum rakamı, o kadar ölçümde deneyimli kişi ile bulunmak ölçüm yapmak gerekiyormuş. bu bağlamda neler yapmam gerekir acaba?
 
Tarık bey,
Öncelikle bu söylediklerinizi yapabilmeniz için en iyi ortam bir ölçüm analiz laboratuarında çaylak olarak çalışmaktır. Bu sayede hem konuyu uygulamalı olarak öğrenmiş ve tekrarlar sayesinde pratiklik kazanmış olursunuz hemde gerekli eğitimleri firma bünyesinde almış olursunuz.

Ama anladığım kadarıyla ya bu işi kendiniz yapacaksınız yada bu konuda kendi imkanlarınızla eğitim aldıktan sonra bir laboratuarda çalışacaksınız. Buna göre sorularınızı cevaplamak isterim;

1) Emisyon Ölçüm Laboratuarlar'ı ISO EN 17025 Laboratuar yönetim standardını kullanır bu kapsamda eğitimi bakanlığın sayfasında bulunan (emisyon bölümünden) takip edebilirsiniz. Ayrıca özel firmalarda bazı zamanlarda eğitim vermektedir (Yetkili akredite olmuş emisyon laboratuarları) ama bu firmaların eğitim zamanlarını tespitiniz oldukça zordur çünkü kişi bazlı değil şirket bazlı takibe ihtiyacınız var yani laboratuar firması olmalısınız ki işin içinde olacağınızdan laboratuarlar birliği (TÜRKLAB) sayesinde ancak bu eğitimlerden haberdar olabilirsiniz.

2) Emisyon ölçüm cihazları için ayrı ayrı ölçüm yöntemi bulunmaktadır ve şu ana kadar bakanlık nezninde bildiğim kadarıyla ölçme eğitimi alma şartı aranmamakla birlikte yakın bir tarihte bu eksiklik bakanlık tarafından giderilecektir (Bu konuda toplantılar düzenlendiğini biliyorum) Ölçüm yöntemleriyle ilgili eğitim, şu andaki duruma göre ölçüm cihazlarını satan yetkili firmalar tarafından verilmektedir ancak bu eğitim genellikle cihazın çalışma sistemi hakkında olmaktadır. Sizin yapmanız gereken bu eğitimi alarak cihazı öğrendikten sonra bu ölçüm yöntemiyle ilgili TSE-EN-ISO standartlarında bulunan yöntemi okuyarak öğrenmek ve tatbik etmektir. (eğitimden sonrası standardı kişisel olarak doğru yorumlamak ve tatbik etmektir)

3) Tek başına ölçüme çıkabilmek için 80-100 kişi diye bir sınırlama yoktur. Bu rakamları her laboratuar kendisine göre seçer birisi 10 ölçüm yeter görür bir diğeri 80-100 olarak kabul görür. Ama temel olarak belli sayıda ölçüme yeterlilik sahibi birisi ile katılmak gerekmektedir. Önemli olan ölçüm sayısı değil sizin öğenme hızınızdır. Bu ölçümlere katılabilmek için bir laboratuar bünyesinde olmanız gerekmektedir. Dışarıdan bunu sağlayabilmeniz imkansızdır çünkü 17025 kapsamında yöntem bu şekildedir.
 
Merhabalar Umut bey, cevabınız için teşekkür ederim. Bir danışmanlık firmasında çalışmaktayım. Firma sektör genişletme düşüncesinde ve lab. olarak emisyon ve gürültü ölçümüne doğru yönelmekte. bu bağlamda tecrübeli 2 kalifiye eleman alınacak. ben de ölçümlere katılabilmem için kendi yeterliliğim için gerekenleri yapmayı düşünüyorum. böylelikle çok yönlü bir mühendis olmak istemekteyim. bu konuda bana ilk seferde neler yapmamı önerirsiniz?
 
Tarık bey,

Öncelikle yapmanız gereken Emisyon Laboratuarı kurulum aşamalarını sıkı şekilde takip ederek süreç (17025 sisteminin kurulması safhası) içerisinde aktif rol oynamanızdır. Bu sayede sistemin işleyişi hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olabilir ve öğrendiklerinizi bu sistem üzerine kurabilirsiniz. İkinci safha tecrübeli elemanlar yardımıyla ölçüm pratiği yapmaktır. İşi öğrenmiş elemanlarla sahada bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Rapor hazırlamak öğrenilecek en son aşamadır. Çünkü rapor hazırlayabilmek için sistem, ölçüm yöntemi, standartlar konusuna hakim olmanız gerekmektedir. Tabiki biraz ezbere kaçacak şekildede olsa bunları öğrenmeden de rapor hazırlayabilirsiniz ama herzaman raporlarınızın eksik bir yönü olacaktır. Bu işin özü sisteme hakim olarak ve standartları iyi öğrenerek donanımınızı tamamladıktan sonra çok sayıda arazi deneyimiyle tecrübenizi arttırmak ve bu bilgiler ışığında emisyon ölçüm raporu hazırlamaktır.

Bu anlattıklarımı yaptıktan sonra mesleğinizi de kullanarak ve yapılan işlerde aktif rol oynayarak kalite sistemleri üzerinde yoğunlaşmanızı tavsiye ederim (17025 sistemi) çünkü emisyon piyasasında Kalite Sistem Yöneticisi en az sayıda olan elemandır ve bu nedenle değerlidir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Merhaba Tarık,

Görebileceğin tüm ölçüm parametreleri ve bunun yanında bu ölçümlere ait standartlar resimde görülmekte. 17025 tamamen laboratuar akreditasyonuna girmekte yani emisyon ölçümü için laboratuarda verilerin elde ediilmesi sırasında verilerin netliği için türkak tarafından istenmekte ve çevre bakanlığındanda yeterlililk kapsamında talep edilmektedir.

Ölçüm parametlerine ait standartlardan epa methodları internet üzerinden bulabilirsin ancak ts standartlarını tse den para ile alabilirsin bunları internet ortamında veya elden paylaşmak yasak benim bildiğim.

Numune alma noktalarını seçerken bacada ts 9096 yı kullanıyorsun ancak öyle baca tipleri çıkıyorki karşına o zaman dönüp bacayı değiştirmek yerine epa metot 17 ye bakmak zorunda kalıyorsun.

Arkadaşımızın biri pratisyen hekimden bile 3 sene istenmiyor demiş evet ölçüme çok önem veriyor çevre bakanlığı ve ölçüm esnasında gizli denetlemelerdede bulunabiliyor ayrıca ölçümü gerçekleştiren yetkililerin bilgilisini de o an sınamış oluyor ölçüm standartlarına iyi hakim olmak gerekiyor birde yönetmeliğe.
 
iyi çalışmalar arkadaşlar.
bende ölçüm firmasında işe başladım yeni.Ama bizlere verilen maaşlar o kadar düşük ki komik denecek kadar,
ama el mahum bir süre işi ögrenene kadar bu ücrete evet demek zorunda kalıyorsunuz.Peki bu ölçüm firmasınsa çalışmak bana ne gibi bir mesleki denyim kazandırır
yoksa sadece zaman mı kaybettirir.Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
 
Ben bu işte devam ederim benim sektörüm kesinlikle bu dersen tabi ki sana faydası olur. Ayrıca şunuda belirteyim emisyon vb. konularda kalifiye eleman ihtiyacı fazla çok bilinen bir alan değil. Zamanla ücretlerde düzelir gibi geliyor bana.
 
Öncelikle Emisyon Ölçüm işi gerçekten(!) zordur.Bu alanda çalışmak isteyen arkadaşlara 4 yıldır bu işi yapan biri olarak söyleyebileciğim ilk şey bu! Ama deneyim bakımından sektöre böyle bi işle başlanması gerçekten yararlı olacaktır.
 
Üst