• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon ölçümü

mustafaTuremen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2011
Şehir
Konya
Firma
BABİL ÇEVRE DANIŞMANLIK MÜH. İNŞ. GIDA DIŞ TİC. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
arkadaşlar süt fabrikasında emisyon ölçümü yapılacak. 2 adet yakma kazanı bacası 1 adet havalandırma bacası bulunmaktadır. havalandırma bacasından herhangi bir parametre (Toz vb) ölçümü yapılırmı.
 
Ortam havalandırma bacası. herhangi bir hava yakıt karışımı yok.
 
Genel manada süt prosesi için söylemiyorum,prosesine göre değişir ancak ortam emisyon bacalarında ölçüm yapılması gerekiyor bence. Çünkü ortamda kullanılan kimyasallardan kaynaklanan VOC ler bulunabilir.
 
Arkadaşlar yasal dayanağını hiç araştırmadım ama bizim tesiste de 6 adet havalandırma bacası var ve hepsinin ölçümünün yapılması istendiği için yaptırdık. Önemli olan, havalandırma tesisatının bulunduğu alanda ortam havasına hangi kirleticiler veriliyorsa kontrollü salınım olarak havalandırma bacalarından o parametrelerin ölçülmesi gerekir.
 
Sanayi H.K.K yönetmeliğinde yazar ki,
md.2.2 de
ortam hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamına giren iş yeri ortam havasını

kapsamaz diyor acaba bu ortam havalandırması olarak sayılmazmı ?

teşekkürler,
 
@CMNet Okuru
Ahmet Bey'in dediğine katılıyorum, basakdoktur 'un da dediği gibi hiçbir ayrım yapılmıyor. Tüm bacalarda emisyon ölçümü kapsamında kullanılan kimyasallara göre ayrıştırmalı VOC ölçümleri isteniliyor. Proses bacası olarak nitelendiriliyor. Benim şuana kadar yaşadığım deneyimler de bu şekilde.
 
@Volkan Azak


Bahsi geçen madde 2.2 yönetmeliğin kapsamını ifade ediyor ve yazan tam olarak "Açık ortam hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamına giren işyeri ortam havasını." kapsar diyor. Dolayısıyla kapsam içerinde yer alan işyeri ortam havasını kontrollü biçimde (havalandırma bacaları ile) atmosfere saldığınızda yönetmelik kapsamında ölçümlerini yaptırmanız gerekiyor.
Özetle ortam havalandırması yapıyorsanız proses bacası gibi değerlendirmelisiniz.
 
SKHKKY madde 15 te Liste B de bulunan bir tesisin 3 yılda bir, izin anında öngörülen verilerden herhangi bir sapma olmadığını ve tesiste yapılan iyileştirmeleri rapor etmek zorunda olduğunu söylüyor. Bu raporlama aynı emisyon ölçümünün tekrarlanması ile mi olacak? Yani örneğin, benim ilk emisyon ölçümümde VOC ve Toz bakıldığında sınır değerleri aşmadığı tespit edilse bile, 3 yıl sonra ben bunları tekrar yaptırmak zorunda mıyım? Yoksa prosesimde ve kimyasallarımda her hangi bir değişiklik olmadığına dair taahhüt yazısı verilmesi yeterli olacak mıdır?
 
@CMNet Okuru

@Selma Akdoğan

Ahmet Bey, incelediğiniz yönetmeliğin güncel olup olmadığını tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Güncel halinde Madde 15 te böyle bir ifadeye rastlamadım. Periyodik ölçüm ve teyitle ilgili olarak
"MADDE 14 (RG:13.04.2012/28263) (1) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur." denmektedir. Her iki yılda bir, ölçüm sonuçlarınız sınır değerlerin altında bile olsa ölçüm yaptırmanız gerekmektedir. Ölçüm raporlarında alınan önlemler başlığı altında alınmış herhangi bir önlem varsa belirtebilirsiniz.
 
Arkadaşlar 3 değiş 2 yıl!

MADDE 1 – 3/7/2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendindeki “kapsamında yer alan işletmeler içinemisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi üç yılı,” ibaresi “kapsamındaki işletmeler için emisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi iki yılı,” şeklinde değiştirilmiştir.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
arkadaşlar;
sıcak su ve buhar üretimi için kullanılan yakma sisteminde yakıt olarak pirina kullanılmaktadır. ısıl gücümüz 2235 kw. emisyon konulu çevre izni alacağım. emisyon ölçüm raporu gerekli. sanayi kaynaklı hava kirliliğin kontrolü yönetmeliğine baktığımda ek-5 kirletici vasfı yüksek tesisler için özel emisyon sınır değerleri 3.1.1 deki tabloda verilen kısıma giriyorum. bu durumda ben emisyon ölçümü için bu parametrelerimi ölçtürmem gerekli?
 
@safakyilmaz
Emisyon ve ilgili paremetrelerin ölçümü yapmanız gerekiyor. Çünkü; çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında yönetmeligin ek-2 mad. 1.2 - 1.2.3 Biyokütlenin (Pirina, ayçiçeği, pamuk çiğiti vb) yakıt olarak kullanıldığı toplam yakma ısıl gücü 500 kW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler. sınıfına giriyorsunuz?
 
Üst