• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon Ölçümünde Açılacak delikler için Gerekli Bilgiler

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Emisyon Ölçümünde Açılacak delikler için Gerekli Bilgiler

1.Bacanın dairesel mi yoksa dikdörtgen mi olduğu tespit edilir.

2.Dairesel ise çap,dikdörtgen ise kenar uzunlukları ölçülür.

Deliğin Açılacağı Yerin Tespiti
· Dairesel bacalarda bacanın kıvrımından sonra(yukarı doğru çıktığı bölüm) yukarıya doğru en az 5 çap boyunda olmalıdır.Eğer delikler Bacanın çıkışına yakın bir yerden açılacaksa bacanın çıkışından aşağıya doğru en az 5 çap mesafede delikler açılmalıdır.Örneğin; bacanın çapı 50 cm. olsun açacağınız delik bacanın kıvrımından yukarı ve bacanın çıkışından aşağıya en az 50*5= 250 cm.(2,5 m) olmalıdır.
· Dikdörtgen bacalarda hidrolik yarıçap hesaplaması yapılmalıdır.Formülü;

Hidrolik Çap = 4*Kısa Kenar*Uzun kenar / ( Kısa Kenar + Uzun Kenar) * 2 olarak hesaplanır.Örneğin; 40*30 cm. lik bacanın hidrolik çapı:
Hidrolik çap = 4*30*40 / (30+40) *2 = 34,29 yaklaşık 35 cm. dir.

Yine bacanın kıvrımdan yukarı ve çıkışından aşağıya doğru en az 5 hidrolik çap mesafede delikler açılmalıdır.
· Kare bacalarda bir kenar hidrolik yarı çapa eşittir. Yine bacanın kıvrımdan yukarı ve çıkışından aşağıya doğru 5 hidrolik çap mesafede delikler açılmalıdır.

Not: Delikler açılırken eğer bu şartları sağlamıyorsa veya bu yerlerde ölçüm yapmak güvenliği tehlikeye atacaksa lütfen ölçüm ekibiyle görüşüp delikleri açınız. Ölçümler esnasında gerekli yerlere platform kurulmalıdır.

3.Dairesel bacalarda çapı 35 cm.den küçük bacalar için tek çapı 35 cm.den büyük bacalar için çift delik açılır.
----Dikdörtgen bacanın boyutları 30*30 cm.den (alanı=900 cm2) küçükse tek 30*30 cm.den (alanı=900 cm2) büyükse çift delik açılır.
4.Dairesel bacalarda 900 açı ile iki delik açılacaktır.(Bacayı insan yüzü olarak düşünürsek kulak ve burun için birer delik) .Tek delik açılacaksa şayet ölçüm için uygun bir yerden delik açılmalıdır.
--- Dikdörtgen bacalarda delikler yan yana açılacaktır.(Bacayı yine insan yüzü olarak düşünürsek iki göz için birer delik.) Bu delikleri açarken dikdörtgenin kısa kenarı bulunur. Tam orta noktasından kalemle ayrılır.İki eşit parçanın tam ortasından delikler açılır.Örneğin; bacamız 30*40 cm. olsun. 30 cm.lik bölümün orta noktası tespit edilir.(15 cm) Orta noktanın sağında ve solunda kalan kısımların tam ortası merkez olacak şekilde delikler açılır.
--- Kare bacalar için herhangi bir kenardan iki adet yan yana delik açılır.
5. Delikler dairesel ise en az 5 cm. çapında dikdörtgen olarak açılacaksa en az 5*5 cm.olarak açılmalıdır.

Kaynak : TS ISO 9096 Sabit Kaynak Emisyonları – Tanecikli Maddenin Kütle Derişiminin Elle Tayini Standardı
 
Merhabalar, ben bu hidrolik çap hesabını tam olarak anlayamadım. Mesela baca aşağıdan yukarıya doğru daralıyorsa yani sıfır kotu ile üst kot çapları farklı olan dairesel bacada nasıl bir hesap yapılıyor? Tam çözemedim. Bilgisi olan varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim.
 
Numune almaya gelen kişiler bu deliği açamaz. Teknik bilgi konusunda destek verebilirler.
Havalandırma sistemini yapan kişiden rica etmeniz gerekmekte.

İyi Çalışmalar.
 
Numuneyi alacak olan kişilerin teknik açıdan sizi bilgilendirmesi lazım.
Siz de teknik bilgiye göre Havalandırma montajı yapan kişileri yönlendirebilirsiniz.
 
Üst