• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon raporu ve kapasite raporu

Merve.24

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mayıs 2018
Firma
Yok
Emisyon ölçümü ve kapasite raporu yenilenmediği takdirde ne gibi cezalarla karşılaşırız? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Emisyon Raporu yenilenmezse, çevre izniniz iptal olur. Cezai yaptırımı ise 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinin b) bendinde "İZNE TABİ TESİSLER, ALDIKLARI İZİN BELGESİNDE VEYA YÖNETMELİKTE ÖNGÖRÜLEN ÖNLEMLERİ ALMADAN VEYA YÖNETMELİKLERDE BELİRTİLEN EMİSYON STANDARTLARINA VE SINIRLAMALARINA AYKIRI OLARAK İŞLETENLERE 24.000 TL İDARİ PARA CEZASI VERİLİR." ibaresi yer almaktadır. Ancak 2018 yılı itibariyle bu ceza 58.351 TL'dir.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde ise aşağıdaki ibare yer almaktadır:
Teyit zorunluluğu
MADDE 14 – (Değişik:RG-13/4/2012-28263)
(1) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.
 
Merhaba,

Emisyon ölçümü yaptırdıktan ve raporu aldıktan sonra, biz bu tarihte emisyon ölçümlerimizi yaptırdık diyerek raporu İl Çevre'ye göndermek şart mıdır, yoksa denetimlerde istendiği takdirde mi göstermemiz gerekmektedir?

Cem Bey,

Yönetmelikte geçen "Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur. " kısmını gördüm ancak yine de emin olmak için soruyorum. Bu işlemi ilk kez gerçekleştireceğim de. :)
 
@Beril Çataltepe
Danışman firma raporu sisteme yüklüyor dolaysıyla onlarda görebiliyor bir nüsha genelde varsa danışman yoksa firmanın kendisinde kalıyor ...tabi ilgili denetlemelerde istenebiliyor bakarlar fakat il çevreye bırakılmıyor rapor sadece danışman özet rapor yüklüyor ..
 
@Ferhat Elçi

Biz özel bir çevre ölçüm laboratuvarı ile anlaşarak ölçümleri gerçekleştireceğiz, tarafımıza raporu verecekler. Bizim tek işimiz raporu firmada muhafaza etmek o zaman. Teşekkür ederim Ferhat Bey. :)
 
@Beril Çataltepe
Ya firma da yada danışman da kalabilir daha önce yapılan ölçüm raporu varsa inceleyebilirsin ilgili rapor için keşif yapılmasını isteyebilir bacaya bakmaları iyi olur eksiklik olursa düzeltilmesi adına ...
 
Kapasite raporu kısmında sanırım bir ceza yok (varsa da ben bilmiyorum). Ama kapasite raporunun, verdiğiniz bilgi-belge ve beyanlarda güncel olunması isteniyor.
 
@Beril Çataltepe

Bazı il müdürlükleri sunulmasını istiyor ancak yönetmelik yazdığınız gibi :) Kolay ulaşılabilecek bir yerde olsun yeter.
 
@Ferhat Elçi
Konudan bağımsız olarak bir sorum olacaktı. Emisyon raporunu ecbs üzerinden yüklemesi düzenli olarak mi yapılıyor yoksa çevre izni başvurusu sırasında yüklenen hali mi geçerlidir? Şimdiden teşekkür ederim.
 
@selinbozkurt84

Emisyon Raporu sisteme çevre izni alınması ya da yenilenmesi esnasında yüklenir. Bunun dışında raporlarınızı tesisinizde bulundurmanız yeterlidir. Son 5 yıla ait raporlar kolay ulaşılabilen yerde olmalı, diğer raporlar arşivde saklanabilir.
 
@selinbozkurt84
Merhaba, Çevre izin ve/veya çevre lisansı başvurusunda emisyon ölçüm raporu yüklenir. Çevre izin ve/veya çevre lisansına ilk defa başvuru veya yenileme işlemlerinde yüklenir. Şunu unutmayın emisyon ölçümlerini yaptırdıktan sonra 2 senede bir teyit ölçümlerini yapmak zorundasınız.
 
yeni başladığım firmada benden önce 1/3 oranında kapasite artışında bulunmuşlar, 30 günlük süre içerisinde çevre iznini yenilemeleri gerekiyorken sistem hatası yüzünden bir gecikme olmuş fakat bakanlıkla bu konu üzerinde mail süreci gerçekleşmiş. geçen hafta il müdürlüğü denetime geldiği zaman tuttuğu raporda kapasite raporunun mevcut olduğu tespit edilmiştir diye madde de eklemişti bize de herhangi bir şekilde ceza yazılmayacağını fakat bu maillerin kanıt olarak kalması gerektiğini söylemişlerdi. Dün çevre kanunun Madde 20 – g) 12 nci maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 6.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir. ve çevre izin ve lisans yönetmeliğinin MADDE 11 - ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması. bendlerine göre 18.037 tl lik idari para ceza yazısı geldi. Denetimde ceza ile ilgili bir yazı yazılmadı ya da söylenmedi ki sorun bakanlığın kendi internet sitesinde bu konuyla ilgili ne yapabilirim tecrübesizim yardımcı olabilecek biri var mı ?
 
1- cezayı ödeyin. (Bu aşamadan sonra başka çareniz yok)

2- ceza yazmayacağız vs sözlü ifadelere inanmayın, eğer öyle diyorlarsa bunu tutanağa ekletin (muhtemelen eklemezler) ve ceza yazılacakmış gibi aksiyonları almaya devam edin

3- bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için başınıza her gelen olumsuz bir süreci (sistem hatası, zamanında yapılmayan bildirim vs) bakanlığa veya il müdürlüğüne bildirin yazılı bir şekilde.
 
Çalıştığım firma kurumsal bir yer ve mahkeme süreci başlatmak istediklerini söylüyorlar bu konu da mahkeme sürecinde maillerin geçerliliği var mıdır ? ve cezayı ya da eksikliği tutanakta belirtmeleri gerekmiyor mu ?
 
@gozdeee Benim tavsiyem mahkeme sürecini başlatmaları yönünde. İl çevrenin çalışma prensibini az çok biliyoruz. Maillerin kanıt olarak kullanıp kullanılamayacağı hakkında bilgim yok ama geçerli olması taraftarıyım. Çünkü bazen girdikleri denetim ile ilgili bilgileri unutup tutanak üzerinden ilerleyebiliyorlar. Tutanakta sizin için olumsuz bir durum yoksa tutanağı da kanıt olarak gösterebilirsiniz.
 
Üst