• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon teyit ölçümü hakkında

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Arkadaşlar merhaba,
Emisyon teyit ölçümü belgesi yenilenmesi için yapılan başvurular için Valilik kaç gün önceden veya sonradan bilgilendirilmelidir? Alıncak yer hammadde sahasıdır herhangi bir ısıl güç falan yoktur. 2 yıl önce ölçüm yapıldı şimdi yapılacak işlemler silsilesi nasıl olmalıdır?
 
Merhaba arkadaşlar,emisyon raporu 2 senede bir yenilenmesi gerekiyor. Emisyon teyit ölçümünde emisyon raporunun doğruluğunu mu teyit ettiriyoruz?Alınan emisyon raporundan bir sonraki sene mi teyit ölçümü yapılmalıdır?
 
@levenntyildirim
Merhaba Levent Bey,
Tesisinizdeki emisyon kaynaklarına ait emisyon sınır değerlerinin iki yıl sonra da SKHKKY standartlarını sağlayıp sağlamadığını kontrol ederiz.
İki yılı geçirmeden de teyit ölçümü yaptırmakla yükümlüyüz.
Bknz.SKHKKY Madde.14
 
iL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALINAN MUAFİYET YAZINIZ VARSA ÖLÇÜM YAPTIRMANIZA GEREK YOKTUR.
 
ÇKAGİLHY Kapsamında yapılıyor iken ÇİLY bu hüküm kaldırılmıştır.
Ancak ÇİLY göre
EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler ile kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek işletmeler ilgili mevzuatta belirlenen esas, hüküm ve sınır değerlere uymak zorundadır.

hükmünü sağladığınızı nasıl ispatlayacaksınız. bunum için yapılması işletme açısından olumlu olacaktır.
 
@Eser Güzel Bey, Teyit ölçümleri bakanlığa bildirimi olan ölçümlerdir. Bunun için Ölçüm yapan bir laboratuvar ile anlaşmanızı sağladıktan sonra laboratuvar sizlere gün belirler ve ölçüme gelecekleri o günden 5 gün önce de bakanlığa bildirim yaparlar.

@Tuğba Çivioğlu
@Tuğba Çivioğlu Raporda dikkat etmeniz gereken önemli hususlar;

1- Türkak ve bakanlık logosu mevcut mu?
2- Başlığı doğru mu?
3-Numune alımı yapılan yerler ile parametreler doğru mu?
4- Numune kabul tarihi analiz metodu için uygun mu?
vb. maddeler halinde bunlar sıralanabilir. TÜRKAK ve ÇEVRE BAKANLIĞI raporların sade bir dilde yazılmasını istiyorlar rapor formatı buna uygun mu? Sınır değerleri aşan parametreler var mı? bunun gibi bir çok hususa dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca eline gelen raporu sisteme yüklemenize gerek yok olası bir denetim esnasında sizlerden en güncel raporu isteyecekler o zaman raporunuzu göstermeniz kafii gelecektir.
 
Arkadaşlar emisyon teyit ölçüm sonucunda buhar jeneratör bacasına ait parametreler sınır değerlerin üzerinde çıktı. Bu değerleri düşürmek için ne yapılabilir?
 
@morgul
kazan ve baca bakımını-temizliğini yaptırın. birde yakıt olarak ne kullanıyorsunuz bilmiyorum ancak kömür kullanıyorsanız daha kaliteli kömür kullanıma geçebilirsiniz. sonrasında da tekrar ölçüm yaptırarak değerleri kontrol ettiriniz. ölçüm yaptırmanız ve son raporu gösterirseniz cezai işlem uygulanır.
 
Sınır değerlerin altında çıkması için önlemleri aldığınız gibi yeni ölçümü yaptırın, yeni raporunuzun biran önce çıkmasını sağlayın, ölçümden önce denetim vs olursa direkt cezai işlem uygulanıyor,
 
@morgul

Yakıtın doğalgaz olduğu konusunda emin misiniz. toz ve özellikle SO2'nin yüksek çıkmaması lazım doğalgazda. hatta SO2 çoğu zaman hiç çıkmaz.
 
@Ümit Arıcıoğlu
doğalgaz olduğuna eminim. Emisyon konusunda çok bilgim yok. buhar jeneratör bacası. toz değeri çok yüksek, bir tanesinde sınır değerın nerdeyse 300 400 katı çıktıo_O

30- 40 yazacaktım:)
 
@morgul
bir terslik var dostum, doğalgaz kullanımında bu söylediğiniz parametreler arkadaşımın da dediği gibi neredeyse ölçülemez bile, öyle sanıyorum ki ölçümü yapan firmadan kaynaklanan bir durum var ya da raporda bir önceki rapora ait veriler kalmış, ölçüm firmasına yazılı itiraz yapın tekrar ölçmelerini isteyin, laboratuvar müdürü ile görüşün ve doğalgazda bu parametrelerde bu değerlerin çıkmasının mümkün olmadığını söyleyin, kontrol etsinler hata yapmış olabilirler.
 
Yine de bu sonuçlarda bir tuhaflık var. Muhtemelen fazla hava kullanımından dolayı O2 yüzdesi yüksek çıkmış olabilir. Bu da oksijen düzeltmesi sonucunda değerleri yükseltmiştir. Bir test ölçüm yaptırın ve jeneratörün değerlerini yeniden kontrol edin. bu arada bakımcınız da ölçümde hazır bulunsun.
 
Merhaba arkadaşlar, yakın zamanda un fabrikasında çevre görevlisi olarak görev almaya başladım. 2012 yılında hava emisyon konulu çevre izin belgesi alınmış ve hava emisyon ölçümleri gerçekleştirilmiş. 2014 yılında ise emisyon teyit ölçümleri yapılmış. Yönetmeliğe göre teyit ölçümlerinin 2 yılda bir yapılması gerektiği belirtilmiş fakat işveren bunu yaptırma zorunluluğumuz olmadığını benden kanıtlamamı istiyor. Buğday unu üretimi yapan fabrikaların emisyon ölçümlerinden muaf olduğuna dair bir yazı ,yönetmelik bulamadım. Yardımcı olur musunuz lütfen?
 
SANAYİ KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

MADDE 14 – (Değişik:RG-13/4/2012-28263)
(1) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.
 
Üst