• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon teyit ölçümü hakkında

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Arkadaşlar merhaba,
Emisyon teyit ölçümü belgesi yenilenmesi için yapılan başvurular için Valilik kaç gün önceden veya sonradan bilgilendirilmelidir? Alıncak yer hammadde sahasıdır herhangi bir ısıl güç falan yoktur. 2 yıl önce ölçüm yapıldı şimdi yapılacak işlemler silsilesi nasıl olmalıdır?
 
@celyagut çok teşekkür ederim fakat yönetmeliğin bu kısmını işverene göstermeme rağmen Un Federasyonun dan emisyon ölçümlerinin zorunlu olmadığının söylenmesi üzerine işverenim yönetmeliğin bu maddesini yeterli görmeyerek un üretimi yapan firmalarda ölçüm zorunluluğu olmadığını göstermemi istiyor. Acaba buğday unu üretimi yapan firmalarda bu zorunluluk yok mu?
 
Çevre izin Lisans Yönetmeliği kapsamında tabii olduğunuz madde numarası nedir acaba?
Böyle bir muafiyet olsa yönetmelikte * işsareti ile belirtilip, açıklaması yapılırdı diye düşünüyorum.
 
@celyagut çevre izni belgelerinde ek 2 madde 7.1 bitkisel ve hayvansal hammadde üretimine yönelik her türlü işlem ve prosesler olarak geçiyor fakat güncel ek listelerinde bu madde yok yerine süt işleme tesisleri gelmiş. her hangi bir madde de bitkisel hammadde üretimi geçmiyor.
 
Tesisiniz Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin sadece Ek-2 listesi 7.1 maddesinden çevre iznine tabi ise Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ile birlikte yönetmelik ek kapsamından çıkarılmış demektedir.

Bu durumda, atıksu deşarjınız da yoksa İl Müdürlüğüne başvuru yaparak çevre izni muafiyet yazınızı almanız gerekir.

Atıksu deşarjınız varsa sadece atıksu deşarjından izne tabi olursunuz....

Her halükarda hava emisyonu konulu çevre izninden muaf olacağınız için teyit ölçümü gerekmeyecektir.

Asıl sürpriz ise çevre görevlisi bulundurma veya danışmanlık hizmeti alma zorunluluğu da olmayacaktır.
 
@Muharrem @Gizembrbr Önceden tabii olduğunuz madde çıkartılmış olabilir ama üretimde kullandığınız ısıl gücünüz 2MV ve üstündeyse (kömürde 1MV) Emisyon konulu izne tabi olmanız durumunuz devam eder. Böyle bir durum ve de atıksu deşarjı da yok ise çevre izninden muaf tutulursunuz.
 
Ben daha yeni Uno ekmek fabrikasının ölçümlerini yaptım. Siz emisyon ölçümlerinden muaf değilsiniz
 
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği

Çevre izni kapsamında hava emisyonu açısından değerlendirme (Değişik madde başlığı:RG-13/4/2-28263)
MADDE 10 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-30/3/2010-27537) (1)
(1) Bu Yönetmelik hüküm ve esaslarının sağlanmasıdurumunda; Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında çevre izni verilmesine hava emisyonu uygunluk kararıverilir.
(2) (Ek:RG-13/4/2012-28263) Çevre Kanununca AlınmasıGereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.


Uno'nun yaptırma nedeni farklı olabilir kazanı 2mg üstü olabilir yada kendileri de yaptırıp yaptırmayacaklarını bilmiyor olabilir.
 
arkadaşlar merhaba, emisyon teyit ölçümünü geç yaptırmanın ya da yaptırmamanın cezası var mıdır? varsa nedir acaba?
 
@Tolgay Doğan

Sanayiden Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği

Teyit zorunluluğu
MADDE 14 – (Değişik:RG-13/4/2012-28263)
(1) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.
MADDE 17 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-30/3/2010-27537) (1)

ç) (Değişik:RG-13/4/2012-28263) İşletmecinin veya İşletme sahibinin, 14 üncü maddede belirtilen sürelerde yapılması gereken teyit ölçümlerini yaptırmadığının tespit edilmesi hâlinde; Çevre İzni
iptal edilir.

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

b) Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tâbi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara 24.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa 48.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.
İzne tâbi tesisleri, aldıkları izin belgesinde veya yönetmeliklerde öngörülen önlemleri almadan veya yönetmeliklerde belirlenen emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenlere 24.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

2872 sayılı Çevre Kanununun

Kanundaki ceza miktarı

1/1/2017-31/12/2017 tarihleri arasında uygulanacak ceza

20 nci maddesinin

(b) bendindeki ceza miktarı

24.000-48.000 TL

50.975 - 101.956 TL

[TBODY] [/TBODY]






 
Arkadaşlar Merhaba,

Bir sorum olacak bilenler var ise cevaplarsa çok memnun olurum,

Ortam Havalandırma bacasına ölçüm yaptırma zorunluluğumuz var mıdır? Yada genel olarak sormak gerekirse hangi bacalara ölçüm yapılır hangilerine ölçüm yapılmaz ben yönetmelikte bulamadım? :(
 
@cecey712
Üstadım Merhaba, havalandırma amacı olan bacalara ve jeneratör kullanılıp ( kullanım amacı elektrik kesintisi olduğunda) yıllık 500 saatin altında ise ölçüm yapılamaz. Katı, sıvı ve gaz yakıt yakan tesisler ( ısil güçleri önemli), katı, sıvı veya gaz şeklinde dışarıya emisyon yayılımı yapanlar ölçüm yaptırırlar.
 
@cecey712
Bu değişken bir şey, bakanlık bile net yanıt vermez. Bağlı olduğunuz il müdürlüğünün karar vermesini ister. Farklı tesislerde farklı yaklaşımlar gördüm. Tesise göre değerlendirmek gerek.
 
@cecey712

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde şu ibareler mevcut:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yani eğer sadece ortam havalandırmasıysa ölçtürülmüyor, ancak ortam prosese bağlıysa ve prosesin bulunduğu ortamın havalandırmasına neden oluyorsa ölçtürülüyor. En azından benim yorumum bu şekilde.
 
Üst