• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Emisyon teyit ölçümü hakkında

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Arkadaşlar merhaba,
Emisyon teyit ölçümü belgesi yenilenmesi için yapılan başvurular için Valilik kaç gün önceden veya sonradan bilgilendirilmelidir? Alıncak yer hammadde sahasıdır herhangi bir ısıl güç falan yoktur. 2 yıl önce ölçüm yapıldı şimdi yapılacak işlemler silsilesi nasıl olmalıdır?
 
Bazı il müdürlükleri ortam havalandırma bacasını ölçtürüyor. toz parametresini ölçtürüyorlar
 
@Cem Yılmaz
işte sorun bu yönetmelik maddeleri yoruma açık, misal buradaki "işyeri" neresi? istanbul'da genellikle bürolar vb üretim yapılmayan yerler bu sınıfa sokuluyor(üretim yeri "tesis" oluyor). diyelim yaptığınız iş emisyon iznine tabi, emisyon kaynağı makinelerinizin de havalandırma tertibatı var ancak içeride ayrıca bir havalandırma sistemi var, işte o havalandırmadan %99 ölçüm isterler. siz ne kadar; "benim sistemim kapalı, kaçak yok vs" deseniz de bunu ispat etmeniz için ölçüm yaptırmanız talep edilir.
farklı illerde farklı yorumlandığı için bakanlık da sizi kendi il müdürlüğünüze yönlendiriyor.
 
Çünkü emin olun bakanlıkta bu işi tam olarak açıklayamiyor çünkü yönetmelik net değil herkes kendi yorumuna göre karar veriyor

Bunun nedeni de çevre ile ilgili kanun ve yönetmeliklerin tamamı ab den çeviri..
 
@serdaralkan

Bu işletmelere neye göre muaf merak ediyorum.
Proses bacası, yakma bacası yok mu?
Biri beni aydınlatabilir mi?
 
Arkadaşlar yönetmelik çok net olsa emin olun her şey daha zor olur. Mühendislik te doğru yorum yapabilmekte başlar. Düşünsenize her şeyi yönetmeliğe harfi harfine yazsanız 10 sayafalık yönetmelik 50 sayfa olacak ve size hiç hareket alanı kalmayacak.
Soruya gelince ortamda bir proses işlemi yoksa ölçüm yapılmasına gerek yoktur. Ancak ortamda kaynak yapılması v.b. işlem yapılıyorsa ölçüm istenecektir.
İyi çalışmalar.

@Gülay
Soru tam olarak ne?
 
@O.GENÇ 7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.
Niye gerekmez?
Benim işletmemde bu başlık altında ama emisyon iznim var.

@O.GENÇ 7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.
Ne şekilde gerekmez?
Benim işletmemde bu başlık altında ama emisyon iznim var.

7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık
7.3 Bitkisel ürünlerden ham yağ üretimi veya rafinasyon işleminin yapıldığı tesisler. (200 ton/gün yağ ve üzeri (kekik, papatya vb. Esansiyel yağlar hariç)) 1,2
1 : Gürültü konulu Çevre izninden muaf olan tesisler
2 : Hava emisyonu konulu Çevre izninden muaf olan tesisler
 
@Gülay
Merhaba Gülay Hanım,
Bahsi geçen madde dışında başka bir maddeden kapsama girmiyorsanız (Örn. Yakıt kullanımından), bir dilekçe ile muafiyet için il müdürlüğüne başvuruda bulunun. Boş yere ölçüm yaptırmaktan kurtulmuş olursunuz.
 
@Ümit Arıcıoğlu katı yakıt kullanıyorum, yakma bacamız var.Sanırım bu sebepten izne tabi oldum.
Ancak aklıma şu da takılıyor, en basit Bitkisel ürünlerden ham yağ üretimi veya rafinasyon işleminin yapıldığı tesislerde proses bacası olur; nasıl muaf diyebiliyorlar ki.
Teşekkür ederim.
 
@Gülay Gülay hanım 7. madde altında yer alan işletmeler hava emisyonu çevre izninden muaf. (2) olarak işaretlenmiş. Eğer başka bir konudan dolayı çevre izni varsa başka ama yoksa muaf olarak değerlendiriliyor. Ama yakıt kullanılan bir proses varsa bu kazanın kapasitesi de 1 MV üzeri ise tabi değerlendirilir.
 
@O.GENÇ ekstraksiyon ünitesi dediğimiz hekzan kullanılan bir bölümümüz var.
Bu bölümden 2 baca çıkışımız vardır; buhar çıkışı olan.
Kazanda üretilen buhar bu bacalardan tahliye edilir.
Şimdi sorum şu ki bunları neden ölçüm yapılacak bacalara ilave edildi? Yönetmelikte yer alan muaf olma durumu neden bu 2 bacada geçerli değil?
 
Sadece buhar çıkışı için ölçüm istemiyoruz biz. Ancak buhar eldesi için kullanılan kazanın bacası vardır. Sıvı yakıt, doğalgaz, kömür yakıt yakılan bacada ölçüm yapılması lazım ve bu kazandan dolayı izne tabisinizdir. Eğer buhar henhangi bir ünitede hammadde ile temas ediyorsa bunun için de ölçüm istenebilir (mesela kumaş kasar tesislerinde denk geldir.)
 
@O.GENÇ çok teşekkür ederim.Son kez bir soru sormak istiyorum, tesisteki toplam güç 1mw mi yoksa sadece prosesi besleyen güç mü 1mv üstünde ise izne tabidir.
 
@Gülay
Yakıt türü doğalgazsa kazan kapasitesi 2 mv, eğer diğer yakıtlarsa 1 mv ve bu kazanın kapasitesi. Yakma kazanının üzerindeki etikette yazma ihtimali var yada kazanın tedarik edildiği firmadan bulabilirsiniz. Kapasite raporunda da yazıyor olabilir.
 
@O.GENÇ Gerçekten çok teşekkür ederim, katı yakıt 15 KV kapasite raporunda bu durumda çevre izninden muaf olmamız gerekmiyor muydu :)
soru soruyu doğuruyor, kusura bakmayın.
 
@O.GENÇ evet 15 kv bu sebepten sadece kazanı mı yoksa tüm enerjiyi mi değerlendiriyoruz merak etmiştim.
her veri benim muaf olmamı destekliyor ancak, valilik tespit raporunda 2 proses, 1 kazan bacası belirtilip izne tabidir denmiş ve izin mevcut.
İznin olması kötü mü değil ancak gözden kaçan birşey olmalı ki biz izne tabiyiz.
 
Üst