• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

endüstri sanayilerindeki atıksu arıtma (agır metal yoğunluğu fazla)

Volkan Azak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2010
başlıktada belirttiğim gibi bir endüstri sanayisinde çalışıyorum ve bir arıza var hala sebebini çözebilmiş değilim sizce ne olabilir.?
yaklaşık günde 20 m3/gün olarak asidik - bazik/siyanürlü - alçılı su gelmektedir. ve bunlar ayrı havuzlarda dengelendiktesen sonra genel dengeleme havuzuna geliyor. ordan kogalasyon- nötr. - flok. - gelmekte ve burdan da çöktürme havuzuna geliyor.

kimyasallar.
baryum klorür
demir 3 klorür
kostik
polielektrolit
hipoklorit

bunları kullanıyorz.

ara ara bazen çok güzel çamur flokları oluşurken bazen hiç flok oluşmamısınn sebebi ne olabilir . sizce??
 
@capantugba

atıksuda evsel atık olmadığı için evsel atıksu söz konusu değildir.
bundan dolayı bakteri yoktur.
Nötralizasyon tankında köpük olmasının sebebi koagülasyon tankından oluşan köpüklerden oraya geliyor.
koagülasyon tankından oluşan asit- baz/siyanür tepkimesi + baryum klorür ile sülfatın reaksiyonu sonucu oluşan köpükten dolayı köpük oluşmaktadır. endüstriyel atıksu olduğu için geri devir söz konusu değildir. bildiğim kadarıyla geri devir biyolojik arıtımda olmaktadır ??

ağır metal konsatrasyonu değilşken. bazen yoğun geliyor bazen az geliyor yoğunluk olarak
karakterizasyon değişken.. diyebilirim ancak
 
@unutulmaz

Jar testinde koagülant madde ve polielektrolit optimum dozajlarını pH değişimine göre de gözlemlediniz mi? Bazen güzel flok oluşuyor dediğinizde dozlanan kimyasal maddeler, pH durumu ve atıksu karakterini gözlemlemeniz ve sistemi hep o durumda tutmanız gerekiyor diye düşünüyorum.
 
maalesef daha o deneylri yapamadım. ama onları en kısa zamanda yapacam. ama şunuda belirtmek isterimde tesisde bulunan kimyager sebebi suyun karakterizasyon bozukluğundan kaynaklandığı söylüyor . bir firma atıksuyunu2 günde bi gönderiyor o gönderdiğine sistem bozuluyor diyor ama koagülant ve flokülant maddeleri dozaj pH olark bakacam. ve sizlerede aktarcam.
 
Merhabalar arkadaşlar
FECI3 genel itibariyle polielektrolit kullanımı ile kaliteli flok oluşturulamayan bir kimyasal özellikle kirlilik oranının fazla olduğu atıksularda onun için içme suyu arıtımında kum filtrede filtrasyon için daha uygun oldugunu düşündüğüm bir kimyasal ki nitekim tesisimde maliyet dolayısıyla denetim ilk karşıma çıkan problem kaliteli flok oluşmayışı oluşan flogunda havuzlar arası geçişde parçalanması oldu ben farklı bir kimyasal kullanmanı öneririm.
İyi çalışmalar
 
evet dediğiniz az çok anladım peki önerebiliceğiniz bir koagülant varmı??? sisteme zarar vermeden işletebilceğimiz ve poli ile kullanabilceğimiz_?
 
Volkan Bey sizin atıksuyunuz için literatür farklı bir koagülant öneriyorsa bilmiyorum.Popüler koagülantlar FeCl3 ve Alum'dur.Hangisi iyidir kötüdür ezberden konuşmak mantıklı olmaz.Jar testinde hangi koagülantın daha iyi verim sağladına göre seçiminizi yaparsınız.Poliyi de yine jar testinde deneyerek noniyonik mi katyonik mi anyonik mi tespit edersiniz.
 
@unutulmaz

Yemekhaneniz var mı bilmiyorum ama lavabo atık suları da evsel atığa girer.Proses suları ile bu sular birlikte toplanmıyor mu?
 
yok ayrı toplanıyor. evsel atıkkların hepsi İski kanalizasyonu verilmektedir. tesisimiz sadece endüstriyel atıkları bertaraf etmeye tasarlanmıştır.ve birleşse bile ki evsel atıklardan mikrorganizma ws yaşayamaz.:) yaklaşık 10-15 arası kimyasal katılılıyor.
nitrik asit
hcl
sodyum metabisülfit
h2so4
boraks
bunlardan bazılar
 
Genel dengeleme havuzundan aldığın numuneyi lab. ortamında, tesiste kullandığın kimyasal malzelemeler arıtılabilirliğini araştır. Ayrıca bu çalışmayı farklı tedarikçilerden almış olduğun kimyasal malzemeler ile de dene. Çünkü sürekli standart bir yerden tedarik ediyorsan, kötü malzeme alma riskin vardır. Aldığın kimyasal malzemelerin standart olup olmadığını da kontrol etmen gerekli.( içerik olarak yüzdesi vs.)
Bu çalışmayı, ayrı ayrı dengelenen atık sulardan belli oranlarda karıştırarak denemende fayda var, bu işlemde genel dengeleme havuzuna ne kadar hangi atıksudan gelmesi gerektiğini belirlemende faydalı olur.
Çalışmalar neticesinde zaten tesisin nasıl işlemesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Bundan sonraki aşamada ise, tesisin mekanik sorunları var mı onu incelemek olacaktır. Karıştırma süreleri, karıştırma hızı, bekleme süreleri v.s.
Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir:)
Son olarak arıtma tesisi işletmek, fabrikayı işletmekten daha zordur. Kolay gelsin.
 
Flok oluşumu için bence sadece polielektrolit yeterli değil. Çünkü polielektrolit kuagülant yardımcısı olarak kullanılıyor. Demir konsantrasyonunun fazlalılığından kuagülant eklemediğinizi sölemiştiniz. Benim önerim kuagülant olarak Alüminyum Sülfat kullanmanız. Dengeleme havuzlarının yeterli gelmediğini sanmıyorum. Çünkü gelen debi zaten düşük birde hatırladığım kadarıyla dengeleme havuzlarının ebatları oldukça büyüktü. ( Staj yapma imkanı bulmuştum Kuyumcukent AAT de ordan biliyorum).

Sistem tamamı ile kimyasal bir proses olduğu için herhangi bir geri devir, havalandırma vs biyolojik sistem unsuru içermemektedir.
 
Üst