• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel atık yönetim planı

A.samet

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Mart 2015
Firma
Maray mühendislik maden in. nak. proje taah. tic.. ltd. şti.
Merhaba arkadaşlar kolay gelsin tat firmasında çalışıyorum endüstriyel atık yönetim planı hazırlamam gerek ama içeriği kafamı karıştırıyor elinde tat firması için hazırlanmış örneği var mı acaba bana verebilme şansı var mı tecrübesizim yeni yeni işi öğreniyorum.

iyi çalışmalar.
 
Atık yönetim planı eklerinde bahsettiğiniz evrak isteniyor zaten ancak ilden ile memurdan memura değişen bir durum bu, şöyle ki bahsettiğiniz sözleşmeler entegre denetlemelerde de isteniyor, bazı memurlar sunduğunuz örnek UATF formunu kabul ederken bazıları da ısrarla sözleşme soruyorlar. Sözleşme var ise atık yönetim planına ekleyiniz, sözleşme yok ancak planın aciliyeti var ise örnek bir UATF koyunuz, durum acil değil ise sözleşme yapınız.
 
Endüstriyel atık yönetim planı hazırlanmamışsa yönetmelikte hazırlanması için belirli bir süresi olmadığı halde İl Çevre ceza kesebiliyor. O yüzden mümkün olduğu kadar erken hazırlamanızı öneririm.
 
firmaların standart sözleşmeleri var zaten, dikkat etmeniz gereken her iki tarafında imzası olması :) ve firmanın lisansının olması
 
elbette standart sözleşmeleri vardır, ancak bu sözleşmelerde atık üreticisini yersiz şekilde sıkıntıya sokabilecek durumlar neler olabilir? bunları sormak istemiştim. sözleşmede mevzuata uygun şekilde tesliminden sorumludur diye genel bir ifade daha uygun olmaz mı? yoksa öyle sözleşmeler oluyor ki, atık üreticisi durduk yere mevzuatında üstünde sorumluluklar yüklenmesi söz konusu olabilir..
 
Önemli olan atık alanlarının tanımlı ve mevzuata uygun olması. Süreklilik arz eden atık gönderimleri var ise bir firma ile sözleşme yapmakta ve bu sözleşmeyi muhafaza etmekte fayda var. Atık miktarı az ise sözleşme yapacak firma bulmakta zorlanabilirsiniz, böyle durumlarda da atık bertaraf makbuzlarınızın dosyanızda muhafazasına önem verin. Arıtma çamuru, kül vb. analiz gerektiren atıkların mutlaka analizlerinin yapılmasına dikkat edin ve dosyanında bulundurun. Yaptığınız bildirimlerden çıktı alıp dosyalarında muhafaza edin.
Aklıma gelen önemli diye düşündüklerim bunlar.
 
@Yusuf Özkır bey bir sorum daha olacak şimdi bizim firmadan benden önce çalışan kişi 2014 beyanında tıbbi atıklarla bitkisel atıkları tabs' a eklememiş fakat elimde bitkisel atık yağ uatf formları mevcut. tıbbi atıklarla ilgilide sağlık kuruluşundan makbuzlar mevcut 2014 yılına ait bunlarıda toplayıp 2014 yılı miktarına eklememde bir sakınca var mıdır? yoksa beyan formunda olmadığı için 2014 miktarı girmeden 2015 2016 yıllarına tahmini değer mi yazaym :) çok soru soruyorum. ayrıca bir tamamlayamadım başka işlerden dolayı. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. bir soru daha uatf formlarını her atık yolladığımızda üst yazıyla birlikte formun bir nüshası çevreye yollanıyor zaten. plan için istenen uatf formlarının elimizdeki formların fotokopilerini mi ekleyeceğiz yoksa orjinal mi?
 
@Ekin Tunçel
Ekin Hanım, şöyle ki tıbbi atıkların ayrıca beyanı olduğundan bazı meslektaşlarımız Tehlikeli Atık Beyanına ekleme gereği görmüyorlar (ben ekliyorum) eklerken de dikkat edeceğiniz bir husus var, yine bazı meslektaşlarımız revirimiz var tıbbi atık çıkmadı demeyelim hiç değilse 1-2 kg stok gösterelim seneye veririz diyor ve STOK olarak tıbbi atıkları beyana ekliyor, sistem haliyle buna engel olmuyor ancak bu Tıbbi Atıkların Kontrolü yönetmeliğine göre mümkün olmayan bir durum çünkü Tıbbi Atıklar işletmede ancak 48 saat depolanabiliyor yönetmelikteki şartlar sağlanır ise bu süre 1 haftaya çıkabiliyor böyle bir atığı ÇŞİM stok olarak beyan edemezsiniz diyor ve beyanınızı iptal ederek tekrar yapmanızı istiyor.

Bitkisel Atık Yağlara gelince de yine bazı meslektaşlarımız ayrı olarak bir atık yağ beyanı olduğundan burada beyan etmeyi tercih ediyorlar, bazıları ise benim gibi tehlikeli atık yağ beyanında yer veriyorlar. Tehlikeli Atık Beyanında Bitkisel Atık Yağları beyan edecekseniz dikkat etmeniz gereken bir nokta var o da UATF'deki atık kodu, eğer Bitkisel Atık Yağınızın Kodu 20 01 25 olarak yazılmış ise bu kod Tehlikesiz Atık kodudur, bunu Tehlikeli Atık Beyanına yazamazsınız ama kod 20 01 26 olarak yazılmış ise bu kod Tehlikeli Atık Kodudur beyanda yazmalısınız.

Siz zaten Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlıyorsunuz, 2014'te ne atık çıkıyor ise yazmanızı ve gelecek yıllar için de tahminlerinizi yapmanızı tavsiye ederim. Sonuçta sizden önceki arkadaşımız dediğiniz gibi TABS'a eklememiş olabilir ancak hazırladığınız plan tüm atıklarınızı kapsıyor.

@Ekin Tunçel
pembe nüshaların fotokopilerini eklerseniz o nüshalarda atığı veren firma, taşıyan firma ve geri kazanım/bertaraf eden firmanın bilgileri mevcut daha sağlıklı olacaktır zaten memurlar da onu talep edeceklerdir. her farklı atıktan bir örnek ekleyiverin tabi ki verdiklerinizden :) iyi çalışmalar dilerim.
 
@Yusuf Özkır
Merhaba bu Dediğiniz doğru fakat şunu demek isterim. Mesela ben ambalaj atıkları toplama Ayırma tesisinde çalışıyorum daha cok yere ulaşıp sürekli toplama yapacağım alanı genişletmeye çalıyorum daha cok malzeme almak için. Daha çok malzeme aldıkça içinden çıkacak yabancı malzemelerde artacaktır. Demem o ki tesisi geniş açılı düşünüp her Atık miktarını azaltarak yazmak doğru olur mu bilmiyorum ama ben bu mantıkla biraz artırarak yazmıştım açıkcası .
 
@Yusuf Özkır ben tam ne yazıldığını okumadan saldırdım:)) benim direk fikrimi söyleme heyecanından kaynaklı :) diğer mesajlarda baktım aynı mesajı yazan var geri de silemedim kaldı öyle. yanlış anlaşılmasın yani. kusura bakmayın.
 
@kahraman armağan


16 02

Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları

16 02 09*

PCB’ler içeren transformatörler ve kapasitörler

A

16 02 10*

16 02 09 dışındaki PCB içeren ya da PCB ile kontamine olmuş ıskarta ekipmanlar

A

16 02 11*

Kloroflorokarbon, HCFC, HFC içeren ıskarta ekipmanlar

A

16 02 12*

Serbest asbest içeren ıskarta ekipman

A

16 02 13*

16 02 09’dan 16 02 12’ye kadar olanların dışındaki tehlikeli parçalar (3) içeren ıskarta ekipmanlar

A

16 02 14

16 02 09’dan 16 02 13’e kadar olanların dışındaki ıskarta ekipmanlar

16 02 15*

Iskarta ekipmanlardan çıkartılmış tehlikeli parçalar

A

16 02 16

16 02 15 dışındaki ıskarta ekipmanlardan çıkartılmış parçalar
[TBODY] [/TBODY]
 
Üst