• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel atık yönetim planı

sibelkrks

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Şubat 2017
Firma
başaranlar demir çelik inşaat geri dönüşüm san. ve tic. A.Ş.
merhabalar,
bir süredir tehlikesiz atık alan bir tat tesisinde çevre görevlisi olarak çalışıyorum. tesis dışarıya herhangi bir atık oluşturmamakta. buna rağmen endüstriyel atık eylem planı hazırlamalımıyım?
 
Merhabalar,
Hayvancılık üzerine faaliyet gösteren bir firma için ÇŞİM'ne AYP sundum. Denetim esnasında atık sahasında yer alan tıbbi atıkların bu şekilde depolanmasının yasak olduğu belirtildi. Yönetmelikte sağlık kuruluşları ile ilgili olarak geçici depolamaya ait bilgiler yer almakta(Madde 12). Fakat sağlık kuruluşları dışındaki işletmeler için bir muhafaza etme yönteminin belirtildiğini göremedim. Daha öncesinde de böyle bir durumla hiç karşılaşmamıştım. Sonuç olarak tesisten çıkan tıbbi atıkların ort. 1-2 ay bekletilip, yeterli düzeye geldikten sonra lisanslı firmalara verileceği göz önünde bulundurulduğunda yapmamız gereken işlem nedir? Konu ile ilgili detaylı bilgisi olan var ise ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verebilir mi?
 
Merhaba,

Sağlık kuruluşlarında geçerli olan şartların aynısı sağlamaya çalışın netice olarak atığın nerden çıktığı değil atığın cinsi atık depolama alanını ve alınması gereken önlemleri belirler. Eğer ki tesisinde 1-2 ay kadar tıbbi atık bekletiyorsanız +4 derecelik standardı da sağlamaya çalışın.

Saygılarımla.
 
Merhaba,
Bakanlığın sitesinde 'Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Alanları" ile ilgi yayınlanan yazıda "Geçici depolama alanında atıklar birbirleriyle karıştırılmadan depolanır. Geçici depolama alanında tehlikeli ve tehlikesiz atıklar ayrı olarak depolanır. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklar aynı konteynırda depolanmaz." diye bir ibare var. Buna göre tehlikesiz ve tehlikeli atıkları her bir atık kodunu ayrı belirterek ve alan içinde işaretleme yapmak suretiyle tek bir Geçici Depolama Alanı'nda depolayabilir miyiz? Firnadaki Tehlikeli Atıklar için "Geçiçi Depolama Alanı" ayrı tek katlı bir yapı olarak inşa edilmiş ve istenen şartları sağlıyor ancak tehlikesiz atıklar için ızgaralı ve kör kuyulu bir alan yok. Bu yapı aynı zamanda Tehlikesiz Atıklar için de kullanılabilir mi? Bir de yapı içinde ayrıca konteyner kullanılmıyor. Tehlikeli Atıklar palet üzerinde ambalajlara koyularak depolanıyor. Endüstriyel Atık Planı bu şekilde oluşturulabilir mi?
 
Nilay Hanım Merhaba, tehlikeli ve tehlikesiz atıkları tek bir alan içerisinde fakat ayrı bölümler olacak şekilde depolayabilirsiniz. Tehlikeli atıklarda sıvı atık depolanacak ise sızma ve dökülmelere karşı kör kuyu ve ızgara yapılması gerekir. Tehlikesiz atık depolanacak alanda kör kuyu ve ızgara yaptırmayabilirsiniz. Ancak depolanacak atıklar için zeminin geçirimsiz beton malzeme olması gerekir. Hatta bazı il çevre müdürlükleri tava veya benzeri malzeme yaptırılmasını isteyebilir. Örneğin 13 02 08 atık motor yağların ağzı kapalı sac varillerde biriktirebilirsiniz. Sac varilin üstünü atık kodu ve adı ile etiketleme yapabilirsiniz. Atık alanında absorban malzeme (talaş vb.), yangın söndürücü, atık alanı sorumlusu levhası gibi düzenlemek yapmanız gerekir.
 
Olgaç Beyinde dediği gibi ayrı bölümlerde depolayabilirsiniz. Fakat bazı il müdürlükleri tek kapıdan 2 farklı atık depolama alanına girişi kabul etmeyebiliyor. Çalıştığım İl Müdürlüklerinde 2 tane (yan yana veya ayrı yerlerde de olabilir) atık depolama alanları istediler ve yan yana olan tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama alanlarında tehlikesiz atık geçici depolama alanında kör kuyu ve mazgal yok ise tehlikesiz atık depolama alanında geçirimsizliği sağlamamızı istemişlerdi. Olurda tehlikeli atık alanında yağ varili devrildi veya işçi atık yağları koyarken dökülme söz konusu olduğunda birleşik olduğu tehlikesiz atık alanına geçmemesini önlemelisiniz ya da iki atık alanına da kör kuyu ve mazgal yapın demişlerdi.
Tehlikeli atıklarını palet yerine Olgaç Beyinde dediği gibi geçirimsiz tavaların içerisinde bulunan varillerde depolayabilirsiniz. Fakat bu tava mevzusunu İl Müdürlükleri geçici önlem olarak görüp kanal ve kör kuyuyu yüksek ihtimalle isteyebilir.
Eğer atık alanı içerisine kanal ve kör kuyu yaptırma imkanınız var ise kör kuyuyu mümkün olduğunca atık alanı içerisinde bırakın bazen kör kuyunuz dışarıda kalmış yağmur suyu alabilir dedikleri olabiliyor. Eğer kör kuyu ve kanal yapma durumunuz yok ise varillerin altına konulacak tablaların derinliğini maksimum derinlikte olacak şekilde yaptırmanızda ileriki denetimlerde faydası olacağı kanaatindeyim.
 
Merhabalar;
Endüstriyel atık yönetim planı başvurusunda sigorta poliçesine yıllık tahmini ciro çok düşük (0-325000) diye eksiklik bildirimi geldi. İkinci aşamada (325.000 TL ve yukarısı) poliçe yaptıran var mı?
 
Nilay hanım merhaba,
2 3 hafta önce eayp başvuruma istinaden denetim geçirdik. Tehlikesiz atıklar karışık (plastik, karton vb.) kapalı bir alanda depolanıyordu. Bölme yaparak ayrı ayrı depolanmasını istediler, sıfır atık için gerekli diye. :)
 
Herkese merhaba,
Aynı adres ve aynı fabrikada 2 farklı unvan ile 2 farklı faaliyet gösterilmektedir. Ben danışmanlık hizmeti verdiğim unvan ve faaliyet için eayp başvurusu yapacağım ama üretimi gezip diğer üretim içinde oluşan atıkların aynı yerde depolandığını vs. söylecekler diye düşünüyorum.
İki unvan içinde çed, çevre izni vb. evraklar istenir mi? Nasıl yol izlemeliyim. Yada bu şekilde işletmesi olan arkadaşlar var mı ?
[automerge]1569485674[/automerge]
@sdagtekin izmir
 
Merhaba,

Öncelikle iki farklı firma içinde ÇED Görüşü, Çevre İzin Görüşü/Başvurusu yapılmalı. Endüstriyel atık yönetim planına gelirsek; iki firma içinde ayrı ayrı endüstriyel atık yönetim planı hazırlamalısınız ve eklerini de ilgili evrakları koymalısınız. Danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir firmamda dediğiniz durum söz konusuydu ve iki firma tek atık alanı vardı. İki ayrı atık yönetim planı hazırlayıp il müdürlüğüne sundum ve iki ayrı onay aldım.

Şöyle bir durum var sizin çalıştığınız il müdürlüğü atık alanlarını ayırın ayrı ayrı sigortası olsun(aynı yere 2 sigorta yapılmasına karşı gelebilirler) diyebilirler.

(Danışmanlık hizmeti verdiğim firmanın tüm evrakları görüş ve sigortalar dahil ayrı ayrıydı.)

Aklıma şu da geldi; eğer tesisinizde iki atık alanı yapacak bir yeriniz yok ise ve il müdürlüğü size iki ayrı atık alanı yapın diye ısrarcı olur ise atıkların mevzuata uygun tek bir alanda depolanmasını bertaraf/geri kazanıma gönderileceği zaman iki firma için ayrı ayrı çıkış yapabileceğini söyleyebilirsiniz. Eğer olurda size aynı yere iki ayrı bir sigorta yapılamaz derse de yapılabildiğini bilin :) Sigortacı için ayrı vergi numarası olması yeterli her türlü çıkarıyorlar bilginiz olsun :)
 
Üst