• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar, ilk defa atık yönetim planı hazırlayacağım o yüzden yardımlarınızı talep ediyorum. Atık yönetim planı hazırlarken en çok nelere dikkat etmem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
1) Yönetmeliğe uygun tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama sahalarının yapılması. Yangın tüpü, absorban madde, sızıntıları önlemek için tava, kör kuyu vs. olması,
2) Tehlikeli atık zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması,
3) Üretim içerisinde atık ayrımı için yeterli atık kovası bulundurulması, atık levhalarının asılması,
4) Atık sözleşmelerinin yapılması (tehlikeli-tehlikesiz, tıbbi atık, bitkisel atık yağ vb.)
5) Yeni formata göre Atık Yönetim Planı hazırlanması. (Ekleri her il müdürlüğüne göre değişebiliyor.) Atık Yönetimi kapsamında yapılanların fotoğraflanarak plana eklenmesi.

Başka sorunuz olursa yardımcı oluruz. Kolay gelsin.
 
tgcshnkymzCevap geç oldu ama evet aynı şekilde ilerleyebilirsiniz. Beton santrallerinde de Atık Yönetim Planı hazırlanmalı. Bakanlık tarafından gönderilen yazıya göre Ek-2 listesindeki tesisler için Çevre İl Müdürlüklerine Atık Yönetim Planları sunulmayacak artık. Atık Yönetimi için fiziksel şartları sağlayıp, Atık Yönetim Planı hazırlamalısınız.
 
@oknt
Teşekkür ederim Okan bey. Kör kuyu olması şart mı peki başka bir alternatif varmı acaba?
 
@hatice kaya
Hatice hanım,
Atık yönetim planını hazırlayıp İl Müdürlüğüne sunduktan sonra dosyanızı ve tesisi değerlendirmek için memurlar firma ziyaretinde bulunuyorlar.
Bir de 2018 yılında hazırlanacak endüstriyel atık yönetim planları için bakanlığımızın sayfasındaki açıklamaları dikkate almanızı tavsiye ederim. Çevre ve şehircilik bakanlığı-çevre yönetimi genel müdürlüğü-güncel belgeler-atık yönetimi sekmelerinden bu bilgilere ulaşabileceğinizi belirtmek isterim.
 
@ardaunlu
Kör kuyu olmasa da sızıntı yapabilecek atıkların altına tava isteyebilirler. Örneğin arıtma çamurlarını bez torbalarda veya çuvallarda biriktiriyorsunuz diyelim. Bunlardan zamanla sızıntı meydana gelip atık sahasından dışarıya çıkabilir. Bunu önlemek için sonu kör kuyu ile biten ızgara sistemi veya atıkların altına tava yapabilirsiniz. Izgara ve kör kuyu atık sahasının içerisinde olmalı yağmur suyu ile dolmasın diye.
 
Bu kadar çok geri kazanım olabiliyor mudur?

Bakanlık raporu : 2016 yılında beyan edilen TEHLİKELİ ATIĞIN %79,94’ü geri kazanılmak üzere atık işleme tesislerine gönderilirken %16,30’u bertaraf edilmek üzere sterilizasyon, düzenli depolama ve yakma tesislerine gönderilmiştir.

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

TEHLİKELİ ATIK İSTATİSTİKLERİ BÜLTENİ (2016)

Atık Beyan Sistemine beyan edilen tehlikeli özellikteki atık yağ,

bitkisel atık yağ, atık pil ve akümülatörler, atık elektrikli ve elektronik eşyalar ile tıbbi atık miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
 
@ardaunlu
ekteki formları doldurun. orada bilemedikleriniz olursa sorun.
 

Ekli dosyalar

  • Ek_Endustriyel_AYP_formati-2.docx
    15.3 KB · Görüntüleme: 355
  • Ek_Endustriyel_AYP_formati-2_.docx
    24.8 KB · Görüntüleme: 292
Haklı olabilirler, yönetici arkadaşlar sağ olsun “kısa cümleler yazdığınız için ifadeleriniz yanlış anlaşılıyor olabilir, yazılarınıza birkaç şikayet aldık” diyerek ikaz ettiler. Ama keşke bu şikayetçi arkadaşlar, verilen rakamlardan ne anladıklarını yazıp bu istatistiklerin neyi açıkladığını söyleselerdi, çok memnun olurduk.

bir başka örnek : daha yıllar önce, bu kadar çok çevre bölümü açılmamalı, geleceğin mesleği denilen bu bölüm zedelenir, ülkenin Bu kadar iş kapasitesi yok dediğimizde bazı arkadaşlar hemen eleştirerek bu ifadeleriniz çevreciliğe zarar verir diyorlardı. ama görüyoruz ki bazı bölümler artık öğrenci alamıyor ve mezunları iş bulmakta zorlanıyor.

Şu gerçek, çevre konusu araştırma alanı çok geniş ama ülkenin araştırmaya ayırabildiği bütçe belli. Ülke daha çok makine, kimya, vs gibi teknoloji üreten işlere bütçe ayırmak istiyor. çevre mezunlarının nerede ne kadar iş bulduğu hala çok net tespit edilmemiş.

"HEPİMİZİN HEDEFİ" ülkemizin daha iyi çevre şartlarına sahip olması. Tabii ki hakaret gibi ifadelere de hepimiz karşıyız (gerçi bizim de bazı yazılarımıza bazı arkadaşlar Teknik bir cevap yazacağına uygunsuz bir dil ile karşılık verdi. İnternet ortamında sürekli bunlarla uğraşmak zor olduğu için biz de görmezden geliyoruz)

Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Düzenle seçeneği sürekli mevcut olsa, belki yazan kişi yanlış anlaşılma veya şikayetten sonra mesajını silmek isteyebilir. Böylece arşivde yer almayabilir.

Bütün dünyada data istatistikleri anlaşılamayan bazı rakamlar verebiliyor.

bir vesileyle Almanya Bayer fabrikasını gezmiştik. onbinlerce endüstriyel atık plastik bidonlarda depolanmış bekliyordu. mühendis bize, Şimdilik bunlar için ekonomik bir çözümümüz yok gelecekte teknolojik gelişme ile olabilecek.

Şimdilik bunları uygun depolama ile hallediyoruz demişti. benzer şekilde Japonlar da nükleer bulaşmış topraklarını Plastik on binlerce poşet içinde depoluyor.

Belki tv.de seyreden olmuştur, yetmişli yaşlarda bir Japon, “benim ne ömrüm kaldı diyerek, nükleer sahayı terketmeden yaşıyor ve bölgedeki aç kalan hayvanları besliyormuş.
 
@g_kılıc

Ekteki dosyaya göre düzenleyip yeniden il müdürlüğüne sunmanız lazım.
 

Ekli dosyalar

  • ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI FORMATI - KASIM 2017.docx
    24.8 KB · Görüntüleme: 280
@Cem Yılmaz
Teşekkürler Cem Bey, bizim EAYP onayı 26.04.2016 da verilmiş, plan üç yıllık hazırlanıyor 2 yılda bırde yenılenıyor değil mi? yanlış mı biliyorum acaba?
 
@g_kılıc

İl Müdürlüğüne göre değişiyor. Örneğin; 2016 yılında Kırklareli'nde hazırladığım plan 2015-2016-2017 verilerini kapsarken; aynı yıl Tekirdağ için hazırladığım 2015-2016-2017-2018 verilerini kapsıyor. İl Müdürlüğünden Atık Birimini arayarak ilgili kişilerden bilgi alabilirsiniz. Yenilenme süreci, gelen onay evrakında yazar. Örneğin; 31.12.2017 tarihine kadar onaylıysa, 3 ay öncesine kadar sunulmasını isterler. Bu süreyi geçtiyseniz de çok dert etmiyorlar, ancak bir an önce sunun, en azından onaylanana kadar elinizde bir evrak olur.
 
Merhaba,
mevcut atığımızın kodunu değiştirmem gerektiğini düşünüyorum. reçine bulaşmış atık oluşmakta, daha önce atık 150202 atık kodu ile verilmişti. ancak 20 01 27 atık kodu daha uygun gibi geliyor. Atık yönetim planında oluşacak atık kodu 150202 olrak gözüküyor ve 3 yıllığına onaylandı.

Atık kodunu değiştirmemde sakınca var mı ? Atık yönetim planında 150202 gözüküyorken 20 01 27 nerden çıktı derler mi?
 
Üst