• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar, ilk defa atık yönetim planı hazırlayacağım o yüzden yardımlarınızı talep ediyorum. Atık yönetim planı hazırlarken en çok nelere dikkat etmem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Ofislerden çıkan kağıt-karton bardak ve A4 kağıtlarını, plastik bardak atıklarını hangi kodla gönderiyorsunuz? 20'li kodlar mı yoksa 15'li ambalaj kodu mu olması gerekir?
 
15 li kodlar ile olması lazım, hatta ence 20 'li kodlar demişsiniz ama pet şişe, ayran kabı, kola şişesi(metal) bunları 15'li kodlar ile çıkış yapabilirsiniz. Hatta hepsini tek kalemde 15 01 06 Karışık Ambalaj Atığı olarak belirtebilirsiniz. Nasılsa Sıfır atıkta da 2'li toplama sistemi hakim gibi, ambalajları bir arada biriktirebilirsiniz malzemeyi kirletmeyecek şekilde.
 
Dediklerinize ek olarak ofislerden kaynaklı kağıt kullanımlarını 20 01 01 atık kodu ile vermek daha doğru olur diyorum. Sonuçta kağıdı kullanıyoruz veya zarar görebiliyor.
 
Firmada nakliye vs sırasında kullanılan bir kağıt-karton ambalaj yok, sadece ofislerde kullanılan A4 kağıtlar, karton bardaklar vs günlük çıkan atıklar var. Bu sebeple sormak istedim.
 
Merhaba Beril hanım. Ben bu durumun İl Müdürlüğü inisiyatifinde olduğu kanaatindeyim. Öyle ki; ofis kaynaklı kağıtlarınızı 20 01 01 olarak yazmamı gerektiği, 1 ay önce onaylanan EAYP de bu şekilde istemişlerdi (Ankara). Başka bir firmamda da hepsini ayırmayayım, nasıl olsa karışık veriyoruz diye 15 01 06 olarak belirtmiştim. Karışık ambalaj atığı toplayan sadece belediye ile çalışan lisanslı firmalar olduğundan 15 01 06 ya hangi atıkların girdiğini tam olarak açıklamamızı istemişlerdi (Kırıkkale).
 
Ece Hanım, il çevre müdürlüğü ambalaj atıklarını atık yönetim planında göstermenizi istiyor mu? Gaziantep İl Çevre Müdürlüğü yazmayın dedi.
 
Şaka gibi yahu, ben kendi çalıştığım firmada kağıt-karton atıklarını 20 01 01 koduyla gönderiyorum, bunların büyük bir çoğunluğunu nakliye ambalajı olan kağıt-karton koliler oluşturuyor ve bu sene 3. ayda geçirdiğim EAYP denetiminde bununla ilgili hiçbir şey demediler, 15'li kod olmamasına da bir şey demediler, onayladılar.
 
Bursa' da EAYP denetiminde en çok önem verilen şey saha denetimi ve tehlikeli atıkların Geçici Depolama sahaları depolamaya uygun mu , onun dışında plandaki verilerle pek ilgilenmiyorlar aslında.BElki o sebeple kodlara önem verilmemiş olabilir ama nakliye ambalajı kesinlikle 150101 olmalı.
 
Evet saha denetimine önem vermişlerdi bizde de, dediğiniz gibi bu sebeple önemsememişlerdir belki. Sıfır atık sistemi gelince nasılsa tekrar düzenlemeler vs yapılacak diye de şuanlık bişey demiyor olabilirler. Ama 2 hafta önce diğer firmada geçirdiğimiz denetimde de 'sıfır atık mevzusu çok karışık, tamamen ortadan kaldırabilirler' demişti il çevreden gelen mühendis. Kısacası: Herkesin kafası karışık :)
 
Üst