• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel atık yönetim planı

Levent Yavuz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ekim 2013
arkadaşlar yeni üye oldum hiçbir şey bilmiyorum 18 tane firmanın dosyasına bakıyorum.
sadece birinin gfb si var. diğerlerini almam lazım. yardımcı olursanız sevinirim
zira soru bombardımanına tutabilirim bu siteyi.

endüstriyel atık planı gfbden önce mi sonramı yada gfbyle alakası varmı
 
@Oğuzhan Başıbüyük

mesela firmanın faaliyet kolu ahşap ofis bölme duvarları, keson sehpalar.. siz bunu ek listesinde hangi maddeye koyacaksınız? Bu noktada kapasite rapıoru devreye girmekte. Mesela bu tesisimde tüketim kapasitesinde boya tiner vs. miktarına göre tesis 5.6 maddesiyle boyamadan ötürü çevre iznine girmektedir anlatabildimmi??

@Oğuzhan Başıbüyük

arkadaşlar şu bilgiyi biliyorsunuz değilmi??

Bildiğiniz üzere 13 Nisan 2012 tarihinde Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre ;
  • Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.”
  • Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5’in “T) ONDOKUZUNCU GRUP TESİSLER” bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
 
oğuzhan bey bende aynı durumdaım sanırım sizde nerden başlamak gerektiğini bilmiyorsunuz.
mesela baca ısıl değerini siz hesaplamazsınız. baca yaptıracağınız firma hesaplar ve gerekli yükseklikte bir baca inşa eder ,
ama sizin bilmenizde faideli olur .
hava kirliliğine bakın bence orada abak kullanımı ve abak gerektirmeyen baca hesaplamaları var.
siz kritik yönetmelikleri öğrenin , gerekli evrakları öğrenin , yapılması gereken işlemleri öğrenin gerisi sanırım zamanla olacak.
birde il çevreye baca konusunda görüş sormayın önce hazırlık yapın çünkü eksiklik yazarlar size
hepimize kolay gelsin
birde baca hesaplamasını istiyorsanız elimde vardı işinize yararsa gönderirim
 
Teşekkür ederim meslektaşlarım.Bazen zaman gerçekten çözüm oluyor.Baca hesaplamasını daha sonra isteyeceğim sizden.Kolaylıklar diliyorum.
 
arkadaşlar temmuz ayında çalışmaya başladığımız bir firma var henüz lisanslı bir firmaya herhangi bir atığını aldırmadı gfb sürecinde ancak müdürlükten atık yönetim planı hazırlanmasını istiyorlar
ATIKLARIN TOPLAMA-AYIRMA-GERİ KAZANIM VE BERTARAFA GÖNDERİLDİĞİ TESİSLER kısmını dolduramıyorum haliyle bu konuda ne yapabilirim ?
 
ek 2 4.2

@Nilay Korkmaz

gönderdiğin bir tesis var mı? varsa tesise istediğin bilgileri mail at. :) istaçda ben yapmıştım.
 
Bu iş burada soru sormak ile öğrenilmez. İşi öğrenmek istiyorsan, önce slayt eğitim sunumları var. Çevre Mevzuatı kapsamında bakanlığın çok güzel çalışmaları mevcut. Ders çalışır gibi sürekli oku. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesine gir. Oradan en güncel formatları bilgisayarına indir ve incele. Öncelikle öğrenmen gereken yönetmeliklerin listesini çıkart. Yönetmelik oku. Sonra hizmet verdiğin sektördeki tesislere git. Prosesleri incele. Saha gezileri düzenle. Prosesler ile yönetmelikleri mukayese etmeye çalış. Söylediklerimi uygularsan kendini kısa sürede geliştirirsin. Ne yapman gerektiğini anladığında işi öğrenmiş olacaksın...Burada tecrübeli arkadaşlarımında belirttiği gibi bu iş sürekli yasal mevzuatı takip etmek ve araştırmak ile öğrenilir.
 
söylediklerinizi düşünememiştim çok teşekkür ederim :) "Bu iş burada soru sormak ile öğrenilmez" cümlenize katılmıyorum bu sitenin amacı zaten burda bişeyleri sorarak öğrenmek değil mi ? ben şahsım adına soru sorarak kısa sürede çok bilgi edindim çok faydasını gördüm, bundan sonra da bu şekilde yapmayı düşünüyorum. bir paragraf eleştiri yapmak yerine konuyla alakalı bir bilginiz varsa paylaşsaydınız şayet hem benim gibi konuya vakıf olmayan arkadaşlara yardımcı olmuş olurdunuz hem de siteyi t amacına göre kullanmış olurdunuz öğüt değil bilgi rica ediyorum yine de teşekkürler...
 
Merhaba Arkadaşlar.....

Fabrikamız alanı içerisine GEÇİCİ ATIK DEPOLAMA alanı yapılacak olup , hemen bitişiğine (aynı bina içine ve arada perde duvar olacak) metal ayak üretiminin yapılacağı atölye yapılması planlanmaktadır.
Bu atık deposunun ve atölyenin yan yana yapılmasının sakıncası var mıdır. Bu konu ile ilgili şifahen görüştüm ve tehlikeli atığımız var ise faaliyet alanından uzak olması gerektiğini söylediler.Tehlikeli atığımız da var (Boya atık çamurları ,atık yağ ve boya ambalaj gibi) Ayrı ve bağımsız yapılamsı gerektiğini söylediler. Bu konu ile ilgili olarak yönetmeliklerde herhangi bir şey yok.

Konu ile ilgili yarrdımlarınızaı bekliyorum..
 
yangın veya olusabilecek dogal bir olay konusunda üretimin etkilenmemesi için isteniyor. yanıcı tehlikeli maddeler varmıs sizde o yuzden olabilir baska yapılacak bir yer yoksa bina dısında mecbur yapacaksınız.

benım bir firmamda binanın 2. katında tehlikeli atık alanı :) yapcak bişi yok
 
@Nilay Korkmaz
bununla ilgili 2 tane yol var.
birincisi şimdi elindeki atıklar için firmalardan fiyat isteyip sözleşme imzalrsın ve atıklar birikince firmanıza vereceğiz dersin bu kısımıda sözleşme yaptığın firmaların bilgilerini yazarsın
ikincisi ise atık yönetim planında bu kısma şu şekilde bir cümle kurabilrisin; işletmemizde oluşan atıklar, geçici atık depolama sahasında mevzuata uygun olarak depolanmakta olup, az miktarda olduğu için henüz herhangi bir lisanslı geri denişim/bertaraf tesisine verilmemiştir. oluşan atıklar belli bir mikatara ulaştığında lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.
 
tehkeli atıkların kontrolü yönetmeliği Madde 5

ı) Atıkların geçici depolanması işleminin atığı üreten tesis içinde yapılması esastır. Ancak tesis içinde uygun yer bulunamaması durumunda üreticiye ait, gerekli koşullara sahip uygun bir alanda geçici depolama yapılması mümkündür.

Gerekli koşulları sağlayıp, güvenli bir şekilde depolamak mümkün.
 
@Turan Elieyioğlu

Bence uyfun değil neden derseniz.

TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Atık üreticisinin yükümlülükleri

Madde 9 -m) Atıkların fabrika sınırları içinde tesis ve binalardan uzakta beton saha üzerine yerleştirilmiş sağlam, sızdırmaz, emniyetli ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun konteynırlar içerisinde geçici olarak muhafaza etmekle, konteynırların üzerinde tehlikeli atık ibaresine yer vermekle, depolanan maddenin miktarını ve depolama tarihini konteynırlar üzerinde belirtmekle, konteynırların hasar görmesi durumunda atıkları, aynı özellikleri taşıyan başka bir konteynıra aktarmakla, konteynırların devamlı kapalı kalmasını sağlamakla, atıklarını kimyasal reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolamakla,

@Elif İlkem İnci

Bu maddeden benim anladığım tesis içinde bir yer yoksa üreticiye ait başka bir uygun alanda yapılması.
 
@Levent Yavuz
GFB başvurusunda yapı kullanma izin belgesine ek olarak tapu ve varsa kira kontratının da yüklenmesini isteyebiliyorlar.
 
@Nilay Korkmaz

Değerli meslektaşım, yazdıklarımdan sadece bir cümlemi tırnak içerisine alarak tüm yazdıklarımı alaycı bir üslup ile pardon ben bunları düşünememiştim diyerek beni eleştirmen hoş olmamış. Yazdıklarımı bir bütünlük çerçevesi içerisinde değerlendirebilirseniz benim bu yazımı okuyan tüm meslektaşlarımla bir bilgi hazinesini paylaştığımı anlarsınız. Kusura bakmayınız ama ben hazırcılığa karşıyım. Saçma sapan sorulara karşıyım. Elbette ben bu alanda vaktim elverdiğince tüm meslektaşlarıma yardımcı olmaya gayret ve çaba göstermek için buradayım. Siz forumda hiç araştırma yapmadan, konulara vakıf olabilmek adına bir ön araştırma gerçekleştirmeden soru sormanız beni üzüyor. Yukarıda verdiğim cevap konusunda hareket ederek burada soru sormanız durumunda ise işin rengi değişir. Bu suret ile çok daha kaliteli sorular ortaya çıkar ve şahsi fikrimce bu forumun gerçek amacına hizmet etmiş olunur. Şimdi forumu açan ve arkadaşın sormuş olduğu soruyu bir analiz etmeye çalışalım. Soru aşağıda tırnak içinde yer almaktadır.

"Endüstriyel atık planı gfbden önce mi sonramı yada gfbyle alakası var mı?

Sanırım burada arkadaşımız Endüstriyel Atık Yönetim Planı için başvurunun, Geçici Faaliyet Belgesi onaylandıktan önce mi? sonra mı? yapılması gerektiğini sormuş.

Kusura bakmayınız ama bu forumun amacına hizmet etmesini istiyorsanız, soracağınız sorularda ne sormak istediğinizi önce anlayabilmemiz lazım. Bu sorunun yukarıda belirttiğim gibi sorulduğunu düşünelim. Bu soru çok kısır bir soru? Bu soruya istinaden sorulması gereken bin tane soru ortaya çıkıyor. Eğer tesis yeni bir tesis ise yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi için çalışmaların gerçekleştirilmesi lazım. İşte bu noktada bu soru listesi uzar gider...(Yeni bir tesisin yasal yükümlüklere göre çalışabilmesi için önce Geçici Faaliyet Belgesini alması lazımdır. Tabi bu noktada tesisin ÇKAGİLHY kapsamında değerlendirildiğini farz ediyorum.)

Değerli meslektaşım. Bir insanı eleştirirken tırnak içerisine aldığın bir cümleye takılıp kalmamanı o insanın ne söylemek istediğini bir bütünlük çerçevesinde değerlendirmeni sana tavsiye ederim. Eğer ben gerçekten yukarıda yer alan arkadaşımın sorusuna yardımcı olmayı düşünmeseydim bu yazıyı yazmazdım. Ve eğer sen beni bu alaycı üslup ile eleştirmemiş olmasaydın bu cevabı da sana yazmazdım.

Saygılarımla,

Erman ŞENYÜREK
 
@Tuğçe Özcan

Teşekkür ederim, düzeltme yapmak gerekirse Ek-1 değil Ek-2 ve ayrıca Ek-2 1.2.1 kapsamında da değerlendirilmektedir.İyi çalışmalar
 
Üst