• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Enerji kimlik belgesi

burcu00

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2016
Firma
yok
Enerji kimlik belgesi ile ilgili daha once karsilasan yada belgeyi alan-aldirtan varmi aranizda acaba ?
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20191106-WA0012.jpg
    IMG-20191106-WA0012.jpg
    98.7 KB · Görüntüleme: 130
bu belgeyi apartmanlar almak zorunda firmalar yetkilendirme alıyor bu belgeyi elektrik elektronik mühendisi olanlar alabiliyor diye biliyorum ...
 
Enerji Kimlik Belgesi site/apartman tarzı konutlar için zorunluluk teşkil ediyor, belgesi olmayan için al-sat olmuyor, EKB uzmanı olabilmek için elektrik-makina-inşaat müh ve mimar bölümlerinden mezun olmak gerekiyor, zaten belgeyi hazırlayan danışmanlık firmaları var. İşletmelerde enerji ile alakalı olan ise enerji sistem yöneticisi bulundurma zorunluluğu, o da metrekaresi veya senelik tükettiği TEP cinsinden enerjisine göre zorunlu mu değil mi diye belirleniyor.
 
Aslında burada bizim yenilmiş bir hakkımız olabilir. yönetmelik maddelerine baktığımda özellikle elektrik vs yazmıyor.

“Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar
MADDE 26/A –
(1) Bakanlık, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlarda görevli olan mühendis ve mimarların bu Yönetmeliğin uygulaması ile ilgili eğitim ve eğitim sonunda yapılacak sınav kriterlerini tebliğ ile yayımlar. Eğitimler, Bakanlık ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği üniversite, meslek odaları ve ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak protokole göre bu kuruluşlarca yapılır. Yapılan eğitimler sonunda Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlara enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi verilir.
(2) Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların, enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetkilendirilmiş personele sahip olması şarttır.
(3) Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler, yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.
 
@Giizeem bu konuyla ilgili detaylı bilginiz var mı arkadaşlar yani bizler eğitimlere katılıp belge alabilecek miyiz, eğitimleri hangi kuruluşlar veriyor. Hangi fiyat bandında yapılıyor bu iş herkes verebilecekse çok uygun fiyatlara mı yapılır gibi
 
Üretim yapan fabrikaların EKB alma zorunluluğu var mı? 1. sınıf gayrısıhhi müessese ruhsatımız var.

Bazı yerlerde üretim yapan yerler kapsam dışındadır diye okuyorum, yönetmelik kapsamında da "(2) Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. " yazıyor.

Ancak bazı yerlerde de metrekareye göre alınması gerekir, ya da ofis varsa idari kısmı için alınması gerekir gibi yorumlar okuyorum.

Bizim fabrikamız 3 katlı, 2 kat üretim alanı ve laboratuvar, en üst katta idari kısım ofisler ve yemekhane var. Kapsam içinde miyiz?
 
şöyle ki kapalı alanlarda alınması gerekiyor enerji kimlik belgesinden muaf olanlar mit ve askeri binalardır , fabrikalar, apartmanlar yaptırmak zorundalar fabrikaların dahil olma sebebleri aynı apartman gibidir enerji kimlik belgesi bulundurmayan ev sahibi devir işlemi , satış gibi konuları yapamayacak aynı konular fabrikalar içinde geçerli yapı ruhsatı ve mimarı proje gerekli olabiliyor...

1) apartmanlar için daire başı
2)fabrikalar için metrekare başına fiyatlandırma yapılmaktadır ...
 
Üst