• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Hakkında - Vol.1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Arkadaşlar merhaba,

Kısa zamanda örnek doküman hazırlamaya çalıştım. Ancak bu kadar oldu. Eksiklikler olabilir. Ama yine de yol göstereceğine inanıyorum. Herkese kolay gelsin.
İlk önce firma kaydı yapmanız aktarmayı onaylamanız gerekmektedir.
Akabinde tesis kaydı aktarmayı yapmanız gerekmektedir.
Anladığım kadarıyla :) il müdürlüğüne yine de onaya gitmesi gerekiyor. :)

Not: Opera tarayıcıyı kullanmanızı tavsiye ederim.

Uygulama Destek Hattı İletişim Bilgileri de ektedir. Bakanlığın yardımcı videosunu da ekledim.

İyi çalışmalar...



Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • ecbs tesis kaydı.pdf
    2.1 MB · Görüntüleme: 1,599
  • ecbs firma kaydı aktarma.pdf
    1.6 MB · Görüntüleme: 1,203
  • UygulamaDestekHattı.pdf
    371 KB · Görüntüleme: 955
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Derya U.

Merhaba Derya Hanım,

Öneriniz için teşekkür ederim. Maalesef o şekilde de olmadı. Şube görünmüyor hiçbir şekilde. Vergi No ile alakalı olabileceğini düşünüyorum, aynı şahsa ait olmasına rağmen iki farklı vergi no görünüyor, son şans olarak onu düzelttirmeyi deneyeceğim.
 
Son düzenleme:
Merhaba Arkadaşlar,

Bünyesinde çalıştığım firmanın bağlı olduğu holdinge ait olan bir başka firmada ( kardeş firmada :) ) , 2019'un başında göndermiş olduğum Atık Yönetim Planı için bugün denetim geçirdik. Sıkıntılı bir denetim oldu, şöyle ki:

- Firma Çevre İzni kapsam dışında. Kendi bünyesine ait bir çevre görevlisi / çevre yönetim birimi yok ve bir danışmanlık hizmeti de almıyor. Benim çalıştığım firma aracılığıyla oranın da resmi izin ve ruhsat işleri hallediliyormuş yıllardır. Ancak geçmişe dönük hiçbir beyan yapılmamış. (Ambalaj beyanı, Atık beyanları hiç yapılmamış ve hatta hiç End. Atık Yönetim Planı dahi hazırlanmamış çünkü atıklarını yakın olduğumuz için bizim firmaya gönderiyorlarmış, burdan bizim firma adına atık firmasına gönderiliyormuş) Geçen sene de süreç böyle işledi, açıkcası ben de pek orayla ilgilenmedim benim sorumluluğumda olmadığı için. Tekstil atıkların miktarı arttığı için bizim firmamıza göndermek yerine kendileri sadece tekstil atıkları için bir atık firmasıyla anlaştılar ve konteyner koydular. Ben de böyle olunca EAYP hazırladım ve gönderdim. Bugün denetimde önceden hiç ambalaj beyanı yapılmadığını öğrendiler, bunu denetim tutanağına yazdılar. Geçmişe dönük girip yapın sistemden dedi, ambalaj bilgi sisteminden kod ve şifre hiç alınmadığı için onları halledeceğim.

- Tekstil atıklarımızı geçen seneye kadar benim çalıştığım firmadan gönderiyorduk dediğimde böyle bir şey yapamazsınız atık nereden çıkıyorsa ordan gönderilmeli dedi ve bizim firmanın beyanını görmek istedi tekstil atıklarının beyan edilip edilmediğini görmek için, yaptığım beyanda tekstil atıklarının da olduğunu gördü. Ancak denetimi geçiren firmanın hiç beyanı olmadığını da gördüler. Bunu denetim tutanağına işlemedi ancak herhangi bir cezai durum söz konusu olur mu?

- Atıklar hiç o firmada bekletilmediği için Geçici Atık depolama alanı yoktu. Yapılmasını istediler.

- Önceden atıklarını bizim firmamız üzerinden gönderdikleri için EAYP'nin hiç hazırlanmamış olması bir sıkıntı yaratır mı? Ben hazırlayıp gönderdim diye bunlar ortaya çıktı, ama hazırlamam gerektiği için yaptım. Kendi topuğuma mı sıkmış oldum bu durumda? :)

- O firmaya ait bir çevre görevlisi olmadığım için (sicilim oraya ait değil) benim için herhangi bir sıkıntı olur mu?

Denetim tutanağını da ekleyeyim, bir bakın. Denetim tutanağını yazan kişi, yanındakine 'onu da ekliyim mi' diye sordu, o da 'onu ofise gidince yazarız' dedi. Umarım burda cezadan bahsetmiyorlardır? :(

20190515_111937.jpg
 
Aslında yapılan o kadar yanlışa rağmen nispeten nazik bir tutanak olmuş :) Yapılmayan her beyanın cezası bu sene 18.000 TL civarı. Sizden hemen yapmanızı işlemişler, bir ihtimal bu konudan kesmeyebilirler. Diğer konularda da zaten "yapılması gerektiğini" iletmişler. Hani aradan tek bir cümle sıkıntı, o da atığın sizin firmaya taşınmış olması. Bu durumda resmi olarak iki taraf da suçlu oluyor:
1- Atığı veren firma lisanssız firmaya atık göndermiş oluyor.
2- Atığı alan firma lisanssız olarak atık kabul etmiş oluyor.

Değerlendirme süreci nasıl işler bilmiyorum. Ancak 2872 sayılı kanunun 20. maddesinde şu ibare geçiyor; "İzinsiz şekilde atıkları toplamak, depolamak, bertaraf etmek" ve bunun cezası da 300.856 TL'den 3.008.653 TL'ye kadar verilebiliyor. Şans sizinle olsun Beril Hanım ??
 
Beril Hanım Merhaba, piyasaya süren beyanında şube olan firma bilgileri merkeze göndererek merkez üzerinden beyan yapabilir. Örnek verecek olursak; firma merkezi sanayi bölgesinin 2. bölgesinde şube ise 4. bölgede bulunuyor. Her iki firma ürünleri ambalajlayarak piyasaya sürüyor. 4. bölgede bulunan firma ne kadar ambalaj aldığını ve ne kadar piyasaya sürdüğü ile ilgili bilgileri 2. bölgede yer alan merkez firmaya gönderir ve 2. bölge firması piyasaya süren beyanını yapar. Atık konusuna gelecek olursak memurların söyledikleri doğru atık nereden çıkıyorsa oradan lisanslı firmalara göndermek gerekir. Kesinlikle başka yere taşınması ve götürülmesi yasaktır. Aslında atık yönetim planını sunarak bence iyilik yapmış sayılırsınız. Bu sayede neyin eksik ve neyin yapılması gerektiğini görmüş oldunuz. Bir an öncede atık alanı yaptırmanızı tavsiye ederim. Siz o firmanın çevre mühendisi olmadığınız için size herhangi bir sıkıntı olmaz. Hatta bu durumla ilgili bir olayımı anlatayım. 2 sene önce tekstil firmasında çalışırken aynı ada ve parselde kardeş firmalar çalışıyordu ve unvanları farklıydı. Ben birinin çevre mühendisliğini yapıyordum. Diğer firma ise danışmanlık yardımı alıyordu. Ben diğer firmaya danışman firma ile beraber çalışanlara çevre eğitimi verdik. Tabi bu arada üst yönetimden benim diğer firmaya çevre ile ilgili bakabileceğim konusunda resmi yazı vardı. İl çevre diğer firmaya denetime geldi ve eğitim katılım formuna siz işveren vekili olarak imza atamazsınız çünkü sigortanız diğer firmada görünüyor demişti. Aslında kabul etseler daha iyi olurdu. Amacımız çözümcül olmak ama kabul etmediler. Siz yine destek verirsiniz. Tutanağı incelediğim zaman herhangi bir olumsuz durum gözükmemektedir ve içiniz rahat olsun. Ancak siz yine ilgili memurla görüşün ve eksik olan işlemlerin tamamlanacağını söyleyin. Herhangi bir cezalık durum olacağını düşünmüyorum. Allah işinizi ve gücünüzü rast getirsin. :)
 
Cem Beyin yazdığını gördüğümde içime taş oturdu, sizin yazdığınızı gördüğümde de yüreğime su serpildi Olgaç Bey. Ben de bir çevre danışmanlık firmasının müdürüne danıştım tutanağı gösterdim, tutanağa göre yüksek ihtimalle bir cezai durum söz konusu olmaz dedi. Olumsuz bir şey yazılmamış gibi dedi. Ancak ufak bir ihtimal de olsa geçmiş yıllarda atık beyanı yapılmadığı için ceza yazabilirler dedi. Lisanssız firmaya iletilmesi vs konusunda hiçbir şey söylemedi, o firma da bizim firmamız, hatta üstüne basarak sordu ben de söyledim aynı holdinge bağlıyız orda da denetim geçirdik mart ayında sıkıntısız aldık EAYP'ımızı dedim, bir şey demedi. Sadece bu yanlış, atıkların burdan gönderilmeai gerek dedi, ben de o şekişde yaparız, atık firması ile anlaşma sağlayıp burdan göndeririz dedim.

Bugün denetim geçiren firmanın merkezi Konya'da bir fabrika, asıl önemli süreçler orda gerçekleştiriliyor, orda yıkama boyama vs işlemleri yapılıyor ve orası çevre iznine tabii oldukları için danışmanlık hizmeti alıyorlar. Bu tesis biraz daha orda işlem gören halıların kesme birleştirme ve müşteriye iletilme işlemlerini yürütüyor. Konyadaki ana fabrikanın bütün beyanları, izinleri vs mevcut danışmanlık hizmeti aldıkları için. Umarım Cem Bey'in bahsettiği gibi lisanssız firmaya atık göndermekten dolayı ceza yazılmaz, aynı holdinge bağlı iki kuruluş.
 
Ya korkutmak için söylememiştim ? En kötüsüne hazırlıklı olunmalı sonuçta. Firma yetkiliniz bunu bilmezse "danışmanım bana söylememişti" demesin en azından, her şeyi şeffaflıkla konuşmak lazım. Benim aklımda ya hiç ceza yemezsiniz, ya da beyan eksikliğinden firma 18 bin TL yer gibi bir düşünce var. Bekleyip görmekten başka çözüm de yok maalesef.
 
Buradaki amaç gerçekten işlerin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Ceza sistemi iyidir. Bazı firmalara uyarı yapılmasına rağmen hala bildiklerini okuyorlar. Bazı firmalar var bilmeden yanlış yapıyorlar ancak bunları doğru bir şekilde yönlendirince gerçekten işini hakkıyla yapıyorlar. Kimse kimsenin ceza yemesini istemez ya da ceza yazmak hoş bir durum değil ama yeri geliyor bazen yazmak durumda kalabiliyorlar. Cem Bey'in dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Ama içinizi ferah tutun siz elinizden gelenin en iyisini yapın. Herşey zamanla iyi olacaktır. Şunu da belirteyim belki yeri değil ama Cem Bey'in bilgisi ve araştımacı özelliği çok iyi nadir insanlardan biridir :)
 
aynı sorun bende de olacak gibi. yan parsele şube açıyoruz, denetimde bana ilk söylenen atıklarınız bu adresten çıksın kesinlikle yeni parselden değil dediler. daha önce başlarına geldiğini, önceden ona göre aksiyon almamız gerektiğini belirttiler.
 
Bizim de yıllardır o şekilde yapıyorlarmış, atıkları diğer tesise taşıyıp ordan gönderiyorlarmış. Bu sistem başlı başına yanlış dedi gelen mühendis, cezai işlem uygulanacak diye düşünüyorum
 
@Beril Çataltepe Merhaba ,

Tutanağı gördüm üstadlar gereken herşeyi söylemişler. Benim naçizane tavsiyem İl müdürlüğüne gidip ilgili mühendislerle bir görüşme sağlamanız şeklindedir. Bir plan oluşturup bununla ilgili çalışmalara en kısa sürede başlayacağınızı yada başladığını belirtip kendilerinden bir cevap alabilirseniz hem cezai bir durum var mı onu öğrenir hem de biraz süre kazanmış olabilirsiniz :)
 
@Fatih Koçak Merhaba Fatih Bey,

Maalesef İl Çevre'ye gidebilme ihtimalim şu sıralar hiç yok çünkü bir denetime hazırlanıyoruz ve çalışmalarımız çok yoğun. Ancak telefonla kendilerine ulaşmaya çalışacağım, şu konuda şunu yapmayı düşünüyoruz, bu konuda bunu yapacağız vs. bahanesiyle bir konuşma planlıyorum. Başka bir sıkıntı yoktu değil mi falan diye ağız yoklayacağım, bakalım :)
 
Merhaba,
Entegre çevre bilgi sisteminde tesis kaydı yaptım ancak vergi numarası yanlış olduğu için ayrı bir firma gibi görünüyordu. Artık sistemden vergi no değişikliği yapılamadığını ve tesisi yeniden eklemem gerektiğini söylediler. UAVT kodu aynı olduğu için yeni tesis eklememe de sistem izin vermiyor. İl çevre de vergi no su yanlış olan şubeyi silemeyeceğini öyle bir işlem olmadığını söylüyor. Bu konuda ne yapabilirim?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst