• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Et ve Süt Entegre Tesisleri Arıtma Sistemleri

Gizem Kesen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2012
Firma
Anadolu Birlik Holding - Panagro
Merhabalar arkadaşlar,

Et ve süt entegre tesisimizin arıtmasını etten ve sütten gelecek olan atıksuyu birlikte arıtacak şekilde dizayn ettik. Bu iki atıksuyun birleştirilerek arıtılmasında bir sakınca var mıdır?

Arkadaşlar bu konuda bilgisi olupta bana yardımcı olabilecek kimse yok mu?
 
Merhaba,
Siz eğer kirlilik yüklerini belirleyip her iki atık suyu birlikte arıtabilecek şekilde bir dizayn yapmış iseniz
ne gibi bir problemle karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz?
 
@Melis Kara
Tabii ki de kirlilik yüklerini hesaplayarak bir sistem dizayn ettik. Fakat resmi kurumlardan neden iki atıksuyu bir arada arıttığımıza dair bir soru geldi. İstenmeyen bir durum olduğunu söylediler. Bende o yüzden böyle bir soru sordum.
 
Onlar afallamıştır:) Arıtmanızın takibini mevzuatın et ile ilgili bölümlerine göre mi yoksa süt ile bölümlerine göre mi yapacaklarını bilememişlerdir.Gerçi bende afalladım tasarımı hangisinin deşarj standartına göre yaptınız,yoksa kanalizasyona deşarj standartlarına göre mi?fmrlhst'e katılıyorum kirlilik yüklerini esas aldıysanız ve tasarımınızı zor ayrışabilene göre yaptıysanız bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Artı siz iki atıksuyu birleştirerek KOİ bombası yaratmışsınız anaerobik ne de yakışır o suya!
 
@gipcik
proje onayımız mevcut 1500 m3 kapasiteli de bir dengeleme havuzumuz var, anaerobik arıtım yapıyoruz, kirlilik yükleri dikkate alınarakta bir tasarım yapıldı fakat böyle bir soruyla karşılaşınca bende şaşırdım.
 
bu soru büyük ihtimalle kirlilik yüklerinin yada kirlilik derecelerinin farklı olabilirliğini öne çıkarmak için sorulmuş bir soru yani kirlilik yükü farklı ve dengesiz iki atık su bunlar karıştırılırsa dengesizliğin artacağından arıtım veriminin düşebileceğinden yeterli randımanın sağlanamamasından korkularak sorulmuş... eğer siz yeterli arıtımı gerçekleştireceğinizi gösterirseniz akılda başka soru kalmaz bence..
 
@Retaw
Debi 4000 m3/gün
KOI toplamda 10980 kg/gün ( SÜT - 4000 kg/gün ET - 5400 kg/gün )
BOI toplamda 6440 kg/gün ( SÜT - 2800 kg/gün ET - 2700 kg/gün )
Tasarımı ; KOI < 18000 kg/gün
BOI < 10000 kg/gün yaptık.
 
suların kirlilik yükleri çok benziyor, bu nedenle tek arıtma tesisinde arıtılabilirler.
deşarj standartları da birleştirilerek tek deşarj standartı oluşturulacak.
Tek tesisle daha ergonomik çözüm sunulmuş olur.
bu şekilde açıklama yapılabilir.

Şunuda ilave etmek isterim, sonuçta ikisi de gıda sektörü, hiç bir sakınca yok
 
@Gizem Kesen

Sadece bu bilgiler ile bir yorum yapmak yanlış olur. Su prosesleri farklı değerlerde öyle tasarımı yapan firmanın illaki bir bildiği vardır. Lakin su kirliliğinde yaşanacak değişimlerin karışıma ne gibi bir etkisi olacak oda yaşanıp görülecek bir olay. Verim düşecek gibi gözüküyor ilerleyen zamanda arıtma tesisinde ciddi verim sıkıntısı yaşanabilir. İl çevre müdürlüğü tablodan hareket ettiği için nereye bakarak işlem yapacağını düşünmüş olabilir. Bunlar bir şekilde aşılacak sorunlar.

Burda en önemlisi ilerleyen zamanda arıtma tesisindeki karışım suyundan dolayı olabilecek sıkıntılar. Tavsiye anlamında sistemi kuran firmanın benzer bir deneyimi olmuşmu o şekilde ilerlemekte fayda var. Bu anlamda bilgi alınmalı bence...
 
Bu bahsettiğiniz iki tesiste oluşan atıksular bomba gibidir. Mezbahalarda kan atıkları süt fabrikalarında peynir, yağ üretimi varsa hele oluşacak peynir altı suyunun atıksuya karışması, arıtma tesisindeki bütün bakterilerin ölümüne sebebiyet verir. Bunları dengede tutmak çok zor bir iş yapabiliyorsa, süper ama her gün kontrol edilmesi gerekir.
 
Tesis zaten UASB Reaktörü ve Aerobik arıtımdan oluşmakta. Reaktörün kontrolü zaten zor. Sıcaklık açısından sürekli kontrol altında tutulmalı. Bir de bu bakımdan mı zorlanacağız?
 
Zor bir iş kolay gelsin. Kağıt fabrikalarında daha önce duymuştum UASB 'yi büyük arıtma tesislerinde sonunda oluşan gazlada elektrik üretimi
 
@Gizem Kesen

Çalışmakta olduğum firma proje ve mühendislik firması birçok süt ve et firmalarına AAT tasarımı yaptık hepside güzel çalışıyorlar. Lakin hiç iki proses suyu karıştırarak bir çalışmamız olmadı o sebeble pek yorum yapamıyorum.

UASB reaktörünü çok iyi biliyorum. Sıcaklık 16 derecenin altına indiğinde ve 40 ı geçtiğinde bakteriler ölür. Yada alkalinine ve uçucu yağ asiti deney sonuçlarınız limitleri geçerse gene ölürler. Çok hassastırlar.

Bu noktada yapılacak ilk şey arıtmayı projelendiren firmanın benzer bir deneyimi var ise o firma ile irtibata geçip tesisi devreye almadan itibaren karşılaşılan sorunlar ve üretilen çözümlere ulaşmak gerekir. Sonuçta firma arıtmayı yapar ve gider parasını alır. İşletme hatalarına karışmaz. Ben teorik konuşmuyorum çözüme yönük konuşuyorum. İyi çalışmalar kolay gelsin
 
@Mk1453
Arıtmaya yapan firma genel olarak şeker fabrikalarıyla çalışmış. Et ve süt entegre tesisine ilk defa arıtma yapıyorlar. Bu bakımdan benzer bir deneyimleri yok. Ben projeye sonradan dahil oldum. Geldiğimde inşaat bitmiş montaj devam ediyordu. Ne düşünerek böyle birşey yapıldı bilmiyorum ama bu arıtmayı kontrol altında tutabilmek, çıkış suyunu standartlara uygun olarak arıtmak çok zor olacak sanırım.
 
@Gizem Kesen

Bende öyle tahmin ediyorum. Umarım kısa zamanda rayına oturur. Bence bu tarz bir arıtma tesisi bulmak ve oradaki çalışanların deneyimelrinden yararlanmak kesinlikle lazım... Benzer tesislerden araştırma yapılabilir.

UASB Reaktörde ki sorunlarda yardımcı olabilirim. Kolay Gelsin.
 
@Mk1453

Arkadaşım yanlızca çevre il müdürlüğüne cevap vermek için sormuş soruyu bence bu verilen cevap gayet mantıklıdır.

Ayrıca zaten türkiyede hem eti hemde sütü aynı tesis içerisinde işleyen bir firma bilmiyorum. bu nedenle karışmadığını söyleye bilirim.
ancak OSBlere proje yapmış biri olarak çok değişken iki su haricinde bir tesis içine iki ayrı arıtma yapılmasını önermem.

Hiçbir anaerobik tesisin işletilmesi kolay değildir ancak bu tesisin kolay işletilmesi de bi yerde suyun yapısındaki değişkenliğe göre değişecektir.
Bunun yanında firmanız hangisidir bilmiyorum tasarım zaten yapan firmanın garantisi altında olduğundan, anaerobik tecrübesi olan birileriyle sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Firma size mutlaka eğitim verecektir bu süreçte size başarılar dilerim :)
 
Üst