• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atık su analizi numunesi

berna gören

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Mayıs 2011
Firma
Kamu
Arkadaşlar,

1000 m3 lük evsel atıksu paket arıtma tesisimiz var. Aylık analiz yaptırmamız gerekiyor. Analizi sadece alınan 2 saatlik kompozit numuneye göre yaptırmak doğru olur mu? 24 saatlik de mi yaptıralım? Ne düşünüyorsunuz?
 
Alıcı ortama atıksu deşarjı konusunda çevre iznine tabi işletmeler için genel hükümler
MADDE 38 – (Başlığıyla birlikte değişik:RG-30/3/2010-27537) (2)
İşletmenin Çevre İzin başvurusunda bulunabilmesi için bir adet yirmi dört saatlik kompozit atıksu numune sonucunun veya en az üç adet iki saatlik kompozit atık su numunesi analiz sonuçlarının aritmetik ortalamasının bu Yönetmelikte belirtilen standartları sağlaması gerekmektedir.


(Değişik üçüncü fıkra:RG-13/2/2008-26786) Alıcı ortama atıksu deşarj standartları için üç ayrı sınır verilmiştir. Bunlar; anlık, iki saatlik ve yirmi dört saatlik kompozit çıkış suyu numunelerinden elde edilen konsantrasyonları ifade etmektedir.
Denetlemelerde normal işletme şartlarına ait iki saatlik kompozit numuneler ve bunlara ait sınır değerler esas alınır. Ancak iki saatlik kompozit numune alınması mümkün olmayan, arıtılmış atık sularını iki saatten daha kısa sürede alıcı ortama deşarj eden atıksu arıtma tesislerinde, arıtılmış atık su deşarjının devam ettiği süre içerisinde alınan kompozit numune değeri iki saatlik kompozit numune değeri ile kıyaslanarak denetleme yapılır.
(Değişik beşinci fıkra:RG-13/2/2008-26786) Alıcı ortam deşarj standartlarının belirtildiği tablolarda anlık numune parametresi bulunmayan sektörlerle ilgili idare tarafından yapılacak denetlemelerde, alınacak anlık numuneler kontrol amacıyla kullanılabilir. Bu durumda alınan anlık numune değeri iki saatlik kompozit numune için verilen standart değerden %20 daha fazla çıkması durumunda cezai işleme esas olmak üzere değerlendirme yapılır.
 
@Berna Kasapoğlu

@Berna Kasapoğlu analizler konusunda size yardımcı olmak isterim. AEM Çevre Laboratuvarı olarak. düşünürseniz info@aemcevlab.com adresinden Nuri Bey'in dikkatine diye yazarak bana ulaşabilirsiniz ya da 0539 722 69 67 nolu numaradan bana ulaşabilirsiniz.

İyi günler, iyi çalışmalar..
 
Merhaba Arkadaşlar,

Evsel atıksu analiz metotlarında; Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı için S.M. 5210 D ve Kimyasal Oksijen İhtiyacı için S.M. 5220 B yerine BOİ de TS ISO 10708 KOİ için TS 2789' un kullanılması iç izleme akreditasyonu için uygun mudur?
 
Boi ve koi yanında akm ye de baktırmanız gerekiyor. Firma olarak skky de hangi tabloya tabii olduğunuzu öğrenirseniz bu konuda da sizlere yardımcı olabilirim. İsterseniz sizlerle bir sözleşme imzalayıp düzenli olarak ayda bir, 2 ayda ya da 3 ayda bir olarak belirleyip numunenizi düzenli alabiliriz. Size tablo belirleme konusunda da yardımcı oluruz. Firmanızın türü ve suyu nereye deşarj ediyorsunuz bunları nkartal@aemcevlab.com adresine mail atarsanız yardımcı olurum
 
@Berna Kasapoğlu

Parket sistem AAT'nizin deşarjı düzenli mi yoksa belirli saat periyotlarında mı deşarj yaptığı bu konuda önemli. ki debiye bakılırsa, tahminen düzenli deşarj oluyor. normal şartlarda SKKY Tablo 21 için; 21.1 ... 21.5 tablolarımız evsel nitelikli tabloları işaret etmekte olup, nüfus ile atırmaya giren ham atıksuyun BOI yüküne bakılarak tablo belirlenmektedir. AKM, KOI, BOI, PH değerleri her halükarda bakılacaktır. eğer ki belirli saat periyotlarında deşarjınız varsa deşarj süresi boyunca numune alınır ve 2 saatlik kompozit numune olarak değerlendirilir. bu deşarj süresi 2 saat ve üzeri ise 2 saatlik alınması gerekmektedir. ancak düzenli bir deşarjınız var ise, yine iki saatlik almanızı öneririm. Müdürlük olarak prosedürde 24 saatlik kompozit numune verileri ile üç farklı günde alınan üç ayrı 2 saatlik kompozit numune değerlerinin vereceği ortalama veriler eş önem taşımaktadır. AAT için atıksu konulu çevre izniniz varsa ayda bir iki saatlik kompozit numune yeterlidir ancak şiz AAT'nizi kontrol etme amacınız varsa, ekstra kendinizin aldırmanız ve değerlendirmenizi öneririm. tabiki burada tesisin maddi yükünü de hesap etmekte yarar olur diye düşünüyorum.

yazdığınız konu ile pek alakalı olmasa da incelemenizi istediğim bir paylaşım linki de ekliyorum:
Atiksu aritma tesisi iç izleme/denetim numune alimlarinda ph parametsesi değerlendirmesi

evsel nitelikli AAT nizin çevre izni varsa proje onayındaki tabloyu kontrol etmeniz ve debiyi de net kontrol etmenizi tavsiye ederim. yönetmelik ve tebliğler neticesinde 1000m3/gün tam sınır değerdir. 1 m3/günden sonra iki haftada bir numune alınması gerektiği belirtilmektedir. (SKKY İDARİ USULLER TEBLİĞİ)
 
@EG08
Kendi soruma kendim cevap vereyim;
BOI için -> SM5210 D, TS 4957-1 EN 1899-1, TS 4957-2 EN 1899-2, TS ISO 10707
KOI için-> SM 5220 B, TS 2789, TS 2789-T1 olabilmektedir.
 
İlgili ve bilgili arkadaşlara bir sorum olacak.

Biz, atıksu arıtma tesislerinde yıl için de belli aralıkla akredite bir laboratuvara analiz yaptırmak zorunda mıyız?
Bu analizler nere de ne zaman sorgulanacak. (çevre izni ya da gfb yenilemek istediğimde mi sunmamı isteyecekler)

Evsel Atıksu Arıtma Tesisi - 15000 nüfus - 1500 debi (Şuan için düzenli olarak kendi laboratuvarlarında analizlerini yapıyorlar.)
 
@Kübra Kayapınar Belli bir nüfus ve debide olan atıksu arıtma tesisleri için iç izleme amaçlı numune akredite laboratuvar tarafından alınır bu sonuç(rapor) bulunduğu ilde bağlı olunan il çevre müdürlüğüne gönderilir bir kopyasıda size gönderilir (sizde üst yazıyla il çevreye göndere bilirsiniz) sonuç değerlerine bakılır size verilen çevre izinde istenen parametreler sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir eğer bu size verilen çevre izinde belirtilen çıkış değerleri istenen sonuçları sağlamazsa uyarılır , daha da olmazsa çevre kanununa göre ceza kesilir..

Su kirliliği ve kontrol yönetmenliği numune alma tebliğini incelemenizi tavsiye ederim..Kesinlikle inceleyin çünkü yıl sonunda enerji yardımı için başvuracağınızda cezası yok tur yazısı isterler burada karşınıza çıkabilir..

Tesis Debiniz 15000 nüfuslu bir yer için yapılmış buda ayda bir kez iç izleme amaçlı akredite bir lab.dan 2 saatlik kompozit numune alınması gerekir diye yazıyor yönetmenlik.
Su Kirliliği Kontrol Yönetmenliği madde 54 ü de bi inceleyin..
Tavsiyem sıkıntı yaşamamak için mutlaka araştırın..
 
Üst