• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atık suyun fosseptikte toplanması

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
Merhaba Arkadaşlar,

evsel atık suyunu fosseptikte biriktirerek, ilgili su ve kanalizasyon kurumu ile atıksu arıtma tesisine gönderen ve atık su abonesi olan var mı? acaba,,

Büyükşehir belediyelerine bağlı yerlerde, evsel atık suyunu fosseptikte biriktiren işletmelerden atık su aboneliği isteniyormuş, bunun için yerinde inceleme yapılarak gerekli evraklar isteniliyormuş, daha sonrasında protokol (aylık değerlendirme raporlarında istenilen)yerine geçen bir yazı veriyorlarmış. bu işlemleri yapan arkadaşımız var mı acaba. Eskiden İlçe belediyeleri ilgilendiği için mevzuat hükümlerini tam olarak uygulamıyorlarmış, şimdi bazı yerler büyükşehir belediyesine geçtiği için bu izimler, atık su aboneliği, deşarj izni gibi işlemler yapılmak zorun da imiş,
Bilgisi olan var mı acaba aranızda,,
 
Yasemin hanım İlçe belediyesi mi acaba?.
Bizim maden ocağı sınırlarımız 30 Mart öncesi ilçe belediyesinde iken bizde dediğiniz gibi yapıyorduk şimdi il belediyesine geçti il de su ve kanalizasyon müdürlüğüne bağlı olduğu için dediğim prosedürlere bizi sokuyor bunla ilgili ne dersiniz,, atık su abonesi ve deşarj izni işlemlerine tabi tutuyoruz dediler,,
 
@shalic
Şöyle bir işlem oluyor:
Atık sularınızı fosseptikte biriktiriyor ve vidanjör ile çekimi yapıyorsunuz; vidanjör ilgili kurumun atık su arıtma tesisine gidip deşarj ediyor ise son noktada atık suyunuz yine arıtmaya ulaştığı için kurum, siz fosseptik kullansanız dahi abonelik işlemi yaptırmanızı ve arıtmasını dolaylı olarak kullanıldığınız için sizi kayıt altına alıyor. Konu ile ilgili de bahsettiğiniz gibi bir yazı size sunuluyor.
 
Atıksu abonesi diye birşey yapmıyoruz. İl belediyesiyiz. Zaten vidanjör her geldiğinde bunun karşılığında firma bir ücret ödüyor.
Bu işlem sadece evsel atıksu için geçerli. Endüstriyel atıksu ise skky tablo 25 standartları sağlamıyorsa atıksu üreticisinin bir çeşit ön arıtma yapmasını talep ediyoruz. Daha sonrasında yine vidanjörle suyu alıyoruz.
 
Yasemin Hanım,

Bir çeşit ön arıtma dan kastınızı tam anlayamadım. Endüstriyel atıksuyun fosseptiğe alınması mümkün müdür ? Ben böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Eğer endüstriyel atık ise uygun arıtma sistemi yapılması doğru olanı değil midir ? Eksik bildiğim şeyler mi var acaba.
 
Eğer ki bölgede kanalizasyon hattı yoksa yapılabilecek birşey yok. Firma ilgili standardı sağlayarak foseptikte depoluyor suyu.
Daha sonrasında biz alıyoruz.
Atıksu arıtma tesisimizde evsel ve endüstriyel su karışık arıtılmaktadır. Yaklaşık 20 yıllık tesis.
 
Tamam sizin arıtma tesisiniz de evsel ve endüstriyel karışık arıtılıyor olabilir, fakat öncesinde eğer eskiden yapılmış olan sızdırmalı bir fosseptikse buna verilen atıksuyun toprağa sızma süreci var. Buradaki durumu nasıl takip ediyorsunuz. Fosseptiğe boşaltım öncesi analizleri ile olumsuz etki yapmayacağını destekler analiz raporu almalısınız bence. Aksi takdirde alıcı ortam olan toprağa ve yeraltı sularına bilmeden yada bilerek zarar veriyor olabilir firma.
 
Evet . Ancak bizim şöyle bir avantajımız var. Bu şekilde çalıştığımız firmaların sayısı az. Çalıştıklarımızın da çıkış suları hiçbir işlem yapılmadan standardı sağlıyor.
Kirlilik yükü çok fazla değil.
 
Şanlıurfada Bulunan Geri Dönüşümde Çalıştırılmak üzere Çevre Mühendisi Aranıyor..

Çevre Görevlisi belgesi olan
Mevzuatlara yönetmeliklere hakim olmak
Şanlıurfada ikamet edebilecek olan adaylar
tecrübeli tecrübesiz farketmez

iletişim: 0542 818 08 63
adres: Evren Sanayi sit. Hurdacılar blok 2.cadde 13.sok. Şanlıurfa
 
@Yasemin Agca

peki Yasemin hanım bu il den ile farklılık gösterebilir mi, mesela bursa da buski nin bir yönergesi var onun doğrultusunda sanırım bunları istiyorlar?sizin çektirmiş olduğunuz fosseptik sularının gittiği arıtma tesisi ile ilgili işlem nasıl oluyor?
 
makbuz atık su arıtma tesisine gittiğini belgeler nitelikte mi oluyor bu şekilde, yani ben neden böyle ayrı iki uygulama olduğunu anlayamadım,,
birde özel çalışan vidanjörler var, onların belgeleri var gelip çekiyorlar. Eğer belediyemize çektiremiyorsak, büyükşehir işin içine girerse mi böyle oluyor anlamadım.

Kusura bakmayın zamanını alıyorum ama, sizin belediyenizin yetki alanı bütün il sınırı olarak mı belirli, yani mücavir alan dışına da bu şekilde mi hizmet gidiyor.
 
@Fatih Çoban

Fatih Bey,

Evsel atıksuyu birikticeğiniz fosseptiğin zaten sızdırmasız olması gerekiyor. Bu durumda zaten toprağa sızma gibi bir durum söz konusu olmamalı.
 
@Mehtap Işık

Mehtap Hanım,

Sızdırmalı fosseptiklerde(helalar) kullanılabiliyor. Fosseptik uygulamaları ile ilgili olarak; LAĞIM MECRASI İNŞAASI MÜMKÜN OLMAYAN YERLERDE YAPILACAK ÇUKURLARA AİT YÖNETMELİK hükümleri geçerlidir. Burada sızdırmalı fosseptiklerin(helaların) bahsi geçmektedir.
 
@Fatih Çoban
Fatih Bey

Doğrus söylüyorsunuz ancak SKKY de bu fossptiklerin sızdırmasız olması gerektiğini ifade eder.

SKKY
Evsel Nitelikli Atıksularİçin Deşarj Standartları

Madde 32 - (Değişik:RG-13/2/2008-26786)


Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan LağımMecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.
 
@Mehtap Işık

Sizde doğru söylüyorsunuz fakat, tebliğler yönetmeliklerin uygulamasını gösterir değil mi. Uygun olanı sızdırmaz olanı, fakat yerine göre mevzuata uygun sızdırılabilir alanların da yapılabileceği bir gerçektir. Buyrun ;

Resmi Gazete Tarihi: 20.03.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27527

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ

Madde 11 -a) Nüfusun 84 kişiden az olduğu ve atıksuların bir toplama sistemi ile toplandığı durumlarda, atıksu toplama sisteminin bulunmadığı yerlerde uygulanan, yerinde arıtma sistemleri uygulanır.

Ayrıca;

Atıksu Arıtma ile İlgili Teknik Esaslar

Atıksu toplama sistemi bulunmayan ve inşası mümkün olmayan yerlerde uygulanacak teknik esaslar

MADDE 10 – (1) Atıksu toplama sistemi bulunmayan ve inşaasının da mümkün olmadığı birbirinden uzak münferit evler, köyler ve mezralar gibi yerlerde yerinde arıtma sistemleri uygulanır. Bu uygulamalarda 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış bulunan “Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” hükümleri geçerlidir ve aşağıda verilen ana ilkeler esas alınır.


Her köye ve bu köylerdeki her eve vidanjör göndermeyi nasıl başarabileceksiniz, soruyorum size ?
 
@Fatih Çoban

Fatih Bey,

Tebliğler, yönetmeliklerin önüne geçemez. Ayrıca soruyu bana sormanızın bir anlamı yok yönetmelikleri, tebliğleri ben yapmıyorum. Kaldı ki SKKY de köylerden bahsetmiyor. Otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler den bahsediyor. Demek istiyor ki, ticaretle uğraşıyorsan ve bu işten para kazanıyorsan bulunduğun bölgede alt yapı sistemi de yoksa, sızdırmasız fosseptik yap diyor. Tabii bu anladığım yorum. Belki de farklı bir şey demek istiyor. Sonuçta yönetmelikleri bizim nasıl yorumladığımızdan ziyade resmi kurumların nasıl yorumladıkları önemli.
 
MEhtap Hanım, Mevzuatları kamu kurumlarının nasıl yorumladığı ile bilgi aktarmaya çalıştım bende size. Sorumu da genel bir soru olarak alabilirdiniz bence. Sonuçta ticarette, otelde vs de sızdırmaz yapılabilir, ama siz bana evsel atıksuyu genel ifade ettiniz, bende size genel cevap verdim konuyla ilgili. Tartışma yaratmaya gerek yok.

Tebliğler, yönetmelik uygulamalarını göstermek ve yaptırmak için oluşturulur. Yani yönetmeliğin bazı önemli başlıklarından spesifik olanları açıklamak içinde oluşturulur diyebiliriz buna. Aksi halde tebliğe ne gerek vardı, genelgelere vs ne gerek vardı, işi sadece Çevre Kanunun da bırakmaları gerekmeZmiydi. Bende tebliğ yönetmeliğin üstündedir demiyorum ki, sadece yönetmeliği rahatlatmak ve yön göstermek için çıkarılan mevzuatlArdır diye belirtiyorum.
 
Üst