• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtımı ile ilgili bir soru

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
Arkadaşlar, bir süredir cevap arıyorum ama bulamadım bir türlü.
Çalıştığım yerde evsel atıksu arıtma tesisi var, yaklaşık 500 m3/gün lük. Arıtma deşarj standartlarını sağlıyor ancak kafama takılan bir soru var. Arıtma çıkışına biz çamaşırhaneden gelen suyu ekliyoruz. Amaç standartları sağlamak değil. Girişe verince bakterilerin ölmesi, köpürme gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün olduğu için böyle bir yol izlenmiş. Ancak benim şurada bir sorum var;
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde şöyle bir madde geçiyor:

b) Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla, atıksuların yağmur suları, soğutma suları, az kirli yıkama suları ve buna benzer az kirli sularla seyreltilmesi yasaktır.

Bu durumda bizim yaptığımız yönetmeliğe aykırı mıdır ? Dediğim gibi sürekli bir akış söz konusu değil ayrıca çöktürmeye boşaltmıyoruz. Çıkışa veriyoruz zaten o da kesikli olarak. Seyreltmek amacıyla değil.
 
Evet yönetmeliğe aykırıdır. Temiz sularla bile seyreltilmesi yasakken suyun siz deterjanlı su ekliyorsunuz. Suyu tesise dahil etmelisiniz.
 
nasıl yani ? arıtılmamış suyu arıtılmış suya vermek mi? ilk defa duydum ama yönetmeliğe aykırı yaptığınız şu durumda o zaman.
 
Çamaşırhaneden gelen su sadece çamaşır makinalarından gelen su. Yıkama işlemi sonucunda çıkan su. Bana yanlış olabilir gibi geldi çıkışa vermek, ki siz de öyle söylüyorsunuz ancak girişe verelim dediğimde bunun bakterileri öldürme ve köpük oluşturma sorunları da ortaya çıkartması durumu var. Buna nasıl engel olunur ?
Sanırım böyle yapılmasının sebebi suyun kirli su olarak görülmemesi. Daha ziyade gri su diye geçiyor. Genelde taşıdığı kirlilik de azot-fosfor olacağını ve standartlarda azot-fosfor olmadığını düşünürsek, sanırım bu esasta başlanmış bir uygulama.
 
Bu tarz suları bazı yerlerde seperatorden geçirip tekrar sifonlarda kullanıyoruz. Sizde seperatorden geçirip sistemin başına verebilirsiniz suyu..
 
osb de çevre görevlisi olarak çalışıyorum. osb içinde oluşan yağmur suları osb çevresindeki alanlara aktığı için ceza alınmış.bunun için o yağmur suları ne yapılmalı ve nereye verilmeli. alt yapı daha da güçlendirilmeli sanırım. Bir sorumda osb içindeki tesislerde oluşan soğutma suları, yağmur drenaj suları, kirlenmemiş yıkama suları nereye , ne şekilde verilmeli ? çünkü bu sular atıksu arıtma tesisine kabul edilmiyor bilindiği gibi.
 
@segnan
Ayrı bir yağmur suyu şebekesi olmalı, bu suların kanalizasyona verilmesi uygun değil. mesela bizde yağmur suyu, atıksu arıtma tesisi çıkış suyuyla birlikte DSİ kanalına bağlanıyor.
 
aslında yıkama suyunun çıkış suyuyla verilmesi mantıklı bir çözüm gibi görünsede aslında yanlış bir uyglamadır. o suyu en baştan değilde daha ara bir mevkiden verilse daha mantıklı olur köpük oluşmaz böylece sorunlar ortadan kaldırabilirsiniz.
 
@segnan
soğutma sularıda yağmursuyu kanalına bağlı. Organize sanayinin altyapısı kurulurken ayrık sistem olarak yapılmamış mı?
 
sadece yağmur suları ayrı olarak toplanıyor yani deşarj ediliyor.Onun dışında soğutma suları dahil her atıksu kanalizasyona veriliyor. Benden önce bu şekilde yapılmış bende çözüm bulmaya çalışıyorum.
 
Sistemin başına nötralizasyon gibi ek prosesler koymak yerine çıkış suyuna katarak seyreltme yoluna gidilmiş. Seyreltme sonucunda standartlar sağlanıyorsa sorun yok gibi düşünülüyor ama aslında sağlanan şey konsantrasyon. Verilen kirlilik yükü değişmiyor. Bu durumda yapılan uygulamanın yanlışlığı daha net anlaşılıyor.
 
@ECK


Öncelikle nereye deşarj ettiğinize de bi yerde bağlı bi durum, deterjanlı suları prosese almanız durumunda bakteri zehirlenmesi yaşanacaktır.
Arıtma tesisiniz sadece evsel atıksu arıttığı için İSKİ tarzında bir kanalizasyona bağlı olmadığınızı alıcı ortama verdiğinizi düşünüyorum.
Deşarj izni alınırken Çevre il müdürlüğüne sadece evsel atıksu olduğu bildirilmiş, buda bir hata olduğu için end. atıksu deşarj tablonuz iletilmemiştir.
Bu durumda Çevre İl Müdürlüğü size hem evsel deşarj tablonuzu hemde end atıksu için deşarj tablonuzu söylemelidir. ona göre bir veya ayrı ayrı arıtma tesisleri kurulmalıdır.

Yasal bir durum içerisinde değilsiniz yani :)
 
@segnan

Yağmursuyu Kanalları; yağış suları, yüzeysel sular, drenaj suları ile sıcaklığı 40 C'yi geçmeyen ve başka kirletici unsur içermeyen temassız soğutma sularını taşıyan kanallardır

Ancak böyle bir izin sonucunda OSB tesislerinin atıksuyunuda bu kanala verebileceğinin yolu açılmış olurki yapan firmalar tespit edilmiştir.
Bu nedenle kontrollerin sıkı yapılmasında fayda bulunmaktadır.
 
turkiyedeki yonetmeligi bilmiyorum ancak tamamen muhendislik etigine aykiri bir uygulama. suyu girise vermelisin. evsel kaynakli camasir atiksulari herhangi bir toksik ozellik tasimaz. bunu sistemine vererek havaladirma havuzuna giren fosfor yukunu arttirmis olursun.eger bu yuku dizayndaki yukle karsilastir. havalandirma havuzunda girisin yaklasik %20si civarinda fosfor giderirsin.
 
Üst