• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Atıksu Arıtma - Sorun

Fecriati

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar evsel atıksunun arıtılmasında problem yaşamaya başladım. Havalandırma havuzunda kıyıda köşede ufak köpükleşmeler dışında yüzeyi kaplayan hiçbir köpükleşme yok. Ancak aktif çamur hava verilen bölgeyi terk eder etmez yüzeyinde açık kahve - bej rengi köpükleşmeler oluyor, zaman geçtikçe bir araya gelip floklaşıyor ve yüzeyinde porlar oluşuyor ve hiçbir şekilde çökmüyorlar.

Biyolojik çöktürme tankında da çok ince tabaka halinde yine bunlar var ama havalandırma çıkışındaki gibi floklaşma yok hepsi dağınık bir şekilde ve yüzeyde film tabakası şeklinde duruyor. Sıyırıcı bunları sıyıramıyor su tutsam da başarılı olamadım.

Nocardia diyeceğim ama çamurun çökelmesinde bir sorun yok Imhoff hunisine aldığımda da çamur normal biçimde çökeliyor ve öyle kalıyor. Sizce sorun nedir?

DSC00867.JPG
 
resimdeki köpük havalandırma havuzuna kaçan yağlardan oluşuyordur diye tahmin ediyorum, yada ölü bakterilerin oluşturduğu bir çamur. eğer sistemdeki yağdan kaynaklanan bir sorunsa sisteme yağ girişi engellenmeli, eğer ölü bakteriler ise sistemden çamur çekilmesi arttırılmalı.
 
@CSGZL

Aslında takip eden günlerde biyolojik çöktürme tankı üzerinden az miktarda da olsa yağ toplamıştım ama kaynağını bulamamıştık. Personel bilinçli çünkü bu konuda. Epeydir de yağ gelmiyor.

Ölü çamur da olabilir ama sistemden hiç çamur çekmedim havalandırmadaki aktif çamur miktarı yetersiz, bunu artırmaya çalıştığım için hep geri devirle sisteme geri veriyordum.
 
köpük probleminin olması normal olabilir bazı zamanlarda...kış aylarında denitrifikasyon bakterilerinin üremesi azalır buna bağlı olarak çamurda yeterince beslenme olmaz buda çamurun yüzeye çıkması ve köpük problemine neden olur...sorunun kış aylarında bu sistemi kontrol altına alamadığınızdan kaynaklanıyordur diye düşünüyorum problem bu olabilir...azot ve fosfor veriminiz son günlere göre düştü mü?
 
@Fecriati

Havalandırma havuzundan hiç çamur çekmemek aktif çamur içindeki bakterilerin yaşlanmasına ve ölmesine neden olur. bu nedenle aktif çamur miktarı yetersiz ise az çamur çekerek genç çamur oluşumuna izin vermen lazım. çamur atmayıp devamlı geridevir yaptırırsan da köpük oluşumuna ortam hazırlamış olursun
 
@onurlucevre

Açıkçası arıtma veriminin düştüğünü söyleyebilirim, benim anlamadığım kısmı tam oksijen verilen bölgeyi terk eder etmez yüzeyde köpükleşmenin ve ardından floklaşmanın başlaması. Ama dediğim gibi sistemdeki aktif çamura göre daha açık bir renkte bunlar. Bir de Imhoff hunisine aldığım numunelerde yüzeye çıkan herhangi bir şey yok çamur tamamen çöküyor.

@CSGZL

Biyolojik arıtma konusunda tecrübesizim, sistemdeki çamur miktarını artırabilmek için geri deviri sürekli yaptım ama çamur yaşı arttı tabi. Ölü çamur ayrımını nasıl yapacağım geri devirle gelen çamur renginde bir farklılık yok (ya da ben ayırd edemiyorum), toprak kokusuna benzer bir kokuyla geliyor.
 
@Fecriati

havalandırma sırasında tankın karışımı fazla hızlıysa, atıksu aniden durulduğunda flokların oluşmaya başlaması mantıklı. benim anladığım kadarıyla, havalandırma çıkışı flok oluşturacak kadar mikroorganizma kaçağı var, havalandırmada floklar parçalanıyor, ayrıca fotoğraftan anladığım çok ince hava kabarcıklarının yavaşça yukarı çıkarken oluşan flokları da süpürdüğü çünkü tıraş köpüğü kıvamında bir yüzen çamur var ve çamurda pek fazla büyük kabarcık yok. havalandırmanın aşırı hızlı yapıldığını zannediyorum.
çalkantıda çok ince hava kabarcıkları oluşuyor, bu kabarcıklar havalandırma çıkışı birkaç dakika sonra yüzeye ulaşırken tutundukları flokları yüzeye taşıyorlar. numuneyi alıyorsunuz diyelim, yüzeyde toplanma olmuyor. çünkü en küçük hava kabarcığı bile kısa mesafede çok az flokla temas edebiliyor ve imhoff içinde süpürmeyi başlatamıyor. gerçekte, tankınızda ise katettiği yol ve dolayısıyla süpürdüğü flok kütlesi daha fazla.
(bildiğim kadarıyla yüksek çamur yaşında koyu kahve rengi gözlenir. onu o yüzden eliyorum.)
 
Bazi dönemlerde. çamur çekilip tekrar asilama yapmak sorunu çözebilir ve yağ konusunda biraz daha titiz davranmak gerekiyor bizim yaptigimiz tesislerde özellikle yagin üzerinde cok dururuz sizde dikkat ederseniz sorunumuz kalmaz
 
sanırım gelen yağ yüzünden veya düşük nitrifikasyon yüzünden bakterilerin tam besin alamamış ve bakterilerin büyük kısmı yok olmuş buda kirliliğe neden olmuş fotoğrafta görüldüğü kadarıyla civardaki tesislerden çamur aşılaması yapabilrsen eğer zamanla düzelicektir bakteriyi yeniden üretmeyi sağlaman gerekiyor.
 
Kullanılan Kimyasal Temizlik Maddeleri normalden fazla ise taşan,aşırı ve bu görünümde bir köpük gözlemlenebiliyor.Son 2 haftanın atık su değerlerini bir gözden geçirin bence .
 
Arıtma tesislerinde karşılaşılan köpük cinsleri ve nedenleri

Beyaz - gri (kirli beyaz) renkte ince köpük : Düşük çamur yaşı " genç çamur" , bazı yüzey aktiflerin arıtılabilmesi için yeterli süre olmaması - deterjan vb. gibi .

Açık beyaz renkte çok kabaran köpük ; Biyolojik olarak parçalanamayan deterjanlardan dolayı meydana gelir. Artık pek rastlanılmıyor.

Kül renginde köpük ; Anaerobik çürütücülerden, santrifüjlerden veya filtrepres gibi susuzlaştırma ünitelerinin süzüntü suyunun çok miktarda olmasından kaynaklanır.

Kalın, gri renkte sümüksü yapıda köpük ; Daha çok endüstriyel atıksu arıtma sistemlerinde görülür. Besi eksikliğinden meydana gelir. BOD5/N/P oranı 100/5/1 olarak sağlanmalıdır. Bu durumda mikroorganizmalar, besi eksikliğinde dolayı yüksek miktarda polisakkarit üretirler.

Son çökeltme havuzunda kalın çamur tabakası ; Denitrifikasyon : yani atıksuda nitrat varlığına delalet eder. Çamur , çökeltme tankında uzun süreden beri bekliyor demektir. Daha çok sıcak havalarda meydana gelir.

Kalın, kahverengi, kalıcı köpük ; Nocardia'nın varlığından kaynaklanır. (Nocardia da filamentli bir organizmadır)


Tazyikli su sıkarak köpükleri parçalaya bilirsin.
 
Üst