• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtma tesisi azot fosfor giderimi

Mustafa Eren Sabuncu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Şubat 2010
Şehir
İstanbul
Firma
ABECE GRUP ÇEVRE
arkadaşlar bitirme projemde bir ilçenin evsel atıksu arıtma tesisini tasarlıyorum. Klasik aktif çamur yöntemine ilave olarak azot ve fosfor giderimi yapmam gerekiyor. Azot giderimi için kum tutucudan sonra denitrifikasyon ve nitrifikasyon havuzları düşünüyorum.ama fosforda ne tarz bir yol izlemeliyim bu şekilde bir projede çalışan ve ellerinde örnek bulunan arkadaşlardan da yardımlarını bekliyorum.Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.
 
Hilal hanım teşekkürler yardımlarınız için tam da işime yarayan bir proses.Ama projelendirmede olan sıkıntılarımı aşmak için kitapları karışmak gerekli biraz daha heralde :)
 
Azot ve fosfor gideriminin birlikte gerçekleştirilebildiği çok sayıda uzun havalandırmalı aktif çamur modifikasyonu mevcut. En yaygın olanlarından A2O prosesini tercih edebilirsiniz. Ön bilgi niteliğiyle paylaşayım;
A2O prosesi;
Fosfor gideriminin sağlanabilmesi için biyolojik ünitelerin başına inşa edilecek anaerobik bir havuz ve hemen ardından karbon ve azot gideriminin birlikte yapılacağı courosel tipli bir havalandırma havuzu ile gerçekleştirilmektedir.( Nitifikasyon için oksik ve denitrifikasyon için anoksik bölgelerin oluşturulduğu)
Anaerobik havuzda bekletme süresi genellikle 0.50 – 0.75 saat arasında seçilir. Çökelmeleri önlemek üzere dalgıç karıştırıcılar yerleştirilmektedir.
Organik karbon ila azot gideriminin yapılacağı havuzlarda ise çamur yaşı genellikle 25 gün seçilmektedir. Courosel tipli bu havuzlarda havalı ve havasız kısımlar ayrı hesaplanmaktadır. Havasız kısımlara da yine dalgıç mikserler yerleştirilmektedir.
A2O prosesi kullanımı yaygın ve ileride pek çok yerde karşılaşmanız mümkündür.

İnternetten bu konuda pek çok kaynak bulabilmeniz mümkün. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
 
Melike hanım A2 / O prosesiyle alakalı çoğu kitaplarda kısa bilgiler mevcut. Örnek vermem gerekirse ... Atıksuların arıtılması ahmet samsunlu ,medcalf eddy, yılmaz muslu hocanın kitabı, handbooks of wastewater treatment technologies,atıksu arıtım esasları izzet öztürk.... ve daha niceleri..:) biyolojik metodlar ile birleşik azot ve fosfor giderimi yöntemleri altında bulunan A2 / O yönteminin tasarımı oldukça karmaşık olarak görünmesinin dışında bir tasarım problemiyle karşılaşamadım.

Aslnda benim ulaşmak istediğim nokta klasik bir aktif çamur yöntemine azot ve fosfor giderimini nasıl entegre edebilirim... A2 /O prosesiyle alakalı geniş bir bilgiye erişemiyorum. Şimdiden teşekkürler.
 
ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ'nde A2O tasarım yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.Ayrıca bir arkadaşımız ALMAN ATV-DVWK STANDARTLARI STANDART ATV-DVWK – A 131 E Tek Aşamalı Aktif Çamur Tesislerinin Boyutlandırılması dökümanını paylaşmıştı o da faydalı olur.
 
arkadaşlar önden denitrifikasyon ardından havalandırma havuzunu nasıl tasarlayabilirim denitrifikasyon ile alakalı uygulamalar hesaplamalar bulamıyorum :)
 
merhaba,
azot ve fosfor giderimi söz konusu ise öncelikle iyi bir denitrifikasyon yapman şart ve bununda en güzel yolu havalandırma havuzu denitrifikasyon bölgesinden atıksu girişini yapmaktır.Ama bundan önce selektör diye nitelendirilen ve yerine görede biofosfor denilen yapıyı tasarlamanda fayda vardır.Çünkü biofosfor yada selektörtör yapısı fosfor gideriminin alt yapısını hazırlar....
kolay gelsin....
 
teşekkürler fakat ben sadece denitrifikasyon ve ardından havalandırma düşünüyorum sadece azot ve karbon gideriminin olduğu bir döngü fakar denitrifikasyonla alakalı hesaplama tasarım verilerinde sıkıntı çekiyorum bunlara nerden ulaşabilirim.
 
deniztrifikasyon ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz...
 

Ekli dosyalar

  • adıyaman atıksu arıtma tesisi avan projesi.pdf
    842.3 KB · Görüntüleme: 1,105
çok teşekkür ediyorum cev.mehmetgul. fakat burdaki aktif çamur prosesi olması gerekiyo diye düşünüyorum önden denitrifikasyonlu bir sistem göremedim :)
 
Faydalı olur mu bilmiyorum ama..

- Biyolojik Arıtma:
Bu işlem, fiziksel ve kimyasal arıtma işlemleriyle sudan ayrılmayan, ayrışabilen organik maddelerin mikroorganizma faaliyetleri ile giderilmesidir. Burada çökemeyecek kadar küçük olan askıdaki madde veya çözünmüş haldeki organik maddeler, azot ve fosfor gibi kirletici unsurlar ya okside edilerek veya biyokütle haline dönüştürülerek giderilir. Bu işlemde esas görevi yapan kontrol edilmiş bir ortamda bakterilerden oluşturulmuş mikroorganizmalardır.
Biyolojik arıtmada asıl amaç; atıksu içerisindeki organik maddenin mikroorganizmalar tarafından besin maddesi olarak kullanılıp parçalanması yolu ile organik madde miktarının azaltılmasıdır. Evsel atıksular için başlıca hedef ise; azot ve fosfor gibi besin maddeleri ve organik madde içeriğini azaltmaktır.
En yaygın kullanım alanı bulan biyolojik arıtma süreçleri; aktif çamur, damlatmalı filtreler ve biyodisklerdir.
4- İleri Biyolojik Arıtma:
İleri biyolojik arıtmada azot ve fosfor gibi besin maddelerinin tamamen giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu işlem sonucunda alıcı ortama kullanma suyu kalitesinde su verilmekte ve doğal dengelerin bozulmasının önüne geçilmektedir.
İleri biyolojik arıtmada azotun uzaklaştırılması için asimilasyon ve nitrifikasyon- denitrifikasyon olmak üzere iki temel mekanizma vardır. Polifosfatlar ve organik bağlı fosfatlar hidroliz reaksiyonları ile ortofosfatlara ve serbest fosfatlara parçalanarak mikroorganizmaların kullanabileceği forma dönüşür. Mikroorganizmalar fosforları hücre zarlarındaki fosfolipitlerin, nükleik asitlerin ve ATP'nin sentezinde kullanırlar. Böylelikle, atıksudaki fosfor uzaklaştırılmış olur.
Arıtma Çamurlarının Uzaklaştırılması:
Fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinde atık¬sulardan yüzdürülerek yada çökeltilerek uzaklaştırılan maddeler ile biyolojik arıtma süreçlerinde sistemden atılan mikroorganizmalar, arıtma tesisi çamuru halindedir. Arıtma çamurları % 95¬ gibi büyük oranda su içerirler ve ayrı ayrı yada birleştirilerek uzaklaştırılırlar. Arıtma çamurları uygun bir şekilde uzaklaştırılıp zararsız hale getirilmezse, arıtma süreci amacına ulaşmamış olur. Bu nedenle çamurların uzaklaştırılması, arıtma sürecinin bir parçasıdır.
Arıtma tesislerinde çamur uzaklaştırma işlemi yoğunlaştırma, stabilizasyon ve susuzlaştırma olmak üzere temelde üç ana aşamadan oluşur.
Arıtma çamurları, organik maddeler, azot, fosfor gibi bileşiklerce zenginleştirilmiş bir son üründür. Günümüzde gelişen çevre bilinci sayesinde çamur, bir yerde depolanıp uzaklaştırılmak yerine, geri kazanılmakta ve pek çok alanda yeniden kullanılmaktadır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
bir de anaerobik arıtmada struvit kristali (MAP) oluşumunun kontrol edilmesi ile hem azot hem fosforun aynı kimyasal reaksiyonla çöktürülmesi prensibine dayanan bir teknik var.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

struvit doğal magnezyumlu gübre olarak potansiyel katma değer aynı zamanda.
tabii kaynağı yabancı, çevirmek lazım. şimdilik burada bu haliyle dursun belki işe yarar.
 
Üst