• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtma tesisi çamuru analizi

Nazan Şirin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Haziran 2009
Firma
KARABÜK BELEDİYESİ / SU VE KANALİZASYON MÜDÜRLÜĞÜ
arkadaslar merhaba, konu ıle ılgılı bılgısı olanalrdan yardım ıstıyourm evsel atıksu arıtma tesısı desarj ıznı ıcın çevre ıznıne bakanlıgın yazılım portalından basvuruda bulundum. ancak 3 tane eksık evrak bıldırımınde bulunulmus ben bunlardan arıtma camuru berteraf yontemı ve analız sonuclarını ekleyın kısmına takıldım. tesıs yaklasık5 senedır ısletımde ancak ben gelene kadar camurla ılgılı tek bır sey bıle yapılmamıs. cıkan camur evsel nıtelıkte sudan oldugu ıcın muhtemelen tehlıkesız gıbı de dusunulmus olabılır. çamur bu zmana kadar arıtma tesısının yanında depolanmaktadır. analız kısmına gelınce, hangı yonetmelık gereı analız yaptıracagımı bılemedım. ama yaptıgım arastırmalar sonucu, öncelıkle çamurun tehlıkelımı yoksa tehlıkesız atıkmı oldugunun belırlenmesı noktasına ulastım. ve tubıtak mam a atık yonetımının genel esaslarına ılıskkın yonetmelık geregı atık turu belırleme analızı ıcın gonderdım.yaklasık 40 gun surecek olan bu analız sonucu acıkcası ne cıkacak bılemeıyorum. bu konuda benzer deneyımı olan yada konu hakkında bılgısı olan arkadaslarımız var mı ? yanı aynı sekılde tubıtak mam a evsel camuru gonderenler?
 
Naz hanım süreci doğru takip etmişsiniz. Tubitak MAM dan analiz değerlerini istemeniz çok iyi olmuş. Gelen değerlere göre çamurunuzun hangi alanda kullanılabilirliği çıkacaktır zaten. EK 1-B, EK 1-C ve EK 1-D ye köre karşılaştırın. En önemlisi çamuru nasıl değerlendireceğinize karar verdinizmi? depolama,toprakta kullanım, kompost yada diğer yöntemlerden hangisini yapacağınza karar vermeniz gerekiyor.
 
valla bız su anda camuru arazıde doldurma topragı olarak kullanıyoruz muhtemelen o sekılde de devam edecek.yanı depolama. tubıtagın analızınden sonra cıkan camurun tehlıkelı olması durumunda ne yapacagım onu dusunyorum bırde,tehlıkesız cıkması halınde atıkların duzenlı depolanması ıle ılgılı yonetmelık geregı tekrar analız yaptıracakmıyım o konuda bır bılgım yok.
 
@pre_conception periyodik olarak (haftada bir ya da aylık olarak) imhoff konisi ile kontrolleriniz gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Çamur miktarına göre ya sistemden çamur çektirmeli ya da bakteri popülasyonunu arttırmanız gerekmektedir. (şeker, bakteri aşılama, ciğer, kan vb. maddelerle bakteri popülasyonunu arttırmanız mümkündür.)
@nazsirin öncelikle gelecek cevaba göre hareket etmeniz gerekmektedir. Arıtma çamurlarının bertarafına ilişkin yönetmelik size ışık tutacaktır.
 
Sistemimizin dengede olduğunu düşünüyorum, aktif çamur miktarımız ne az ne de çok şu anda. Başlangıçta hazır bakteri uygulamıştık sanırım.
 
Mevcut şartlarda havalandırma havuzunuzdaki MLSS miktarının prosesinize uygunluğunu tespit ettiyseniz çamur atma konusunu çözmüş olmanız gerekir. Ayrıca sistemdeki analiz değerleride size yardımcı olacaktır. F/M oranını bilmek gerekli nutrient miktarını anlamanızda yardımcı olur. Size tavsiyem deneme yanılma yöntemiyle sistemde ara ara değişiklik yapın.
 
arkadaslar tekrar merhabalar, tubitak mamdan analız sonuclarımız geldı aynen degerlendırme kısmını yazıyorum; atık yonetımı genel esaslarına ılıskın yonetmelık ek 3 calısması kapsamında çamur ornegının tehlıkesız atık oldugu snucuna varılmıstır.atıgın mumkunse once gerı kazanımı bu mumkun degılsebertarafı ılke olarak benımsendıgınden arıtma çamurunun ornegının (nemı%50 nın altına dusurulukten sonra ) kalorıfık degerının yuksek olması sebebıyle ek 2 a da verılen'' R1 Enerji üretimi amacıyla baslıca yakıt olarak veyabaskasekıllerde kullanma'' metodu ile geri kazanımı mumkundur.ANCAK, örnegın kukurt ıcerıgının kısmen yuksek(%1.411)olması sebebıyle, yakma kosullarının SO2emisyonları acısından optimize edilmesi de gereklıdır.bu mumkundegılseyada tercıh edılmezse'' atıkların duzenlı depolanmasına daır yonetmlık'' hukumlerı gereği sulu eluatında SO4,TOK,ve orjınal atıkta mıneral yag parametrlerı acısından uygunluk analızı yapılarak ilgili sınıf depolama tesısıne duzenlı depolama ile bertarafı da mumkundur.

Denmiştir. Simdi oncelıkle sunu belırtmek ısıyorum bız atıksu arıtma tesısınınden cıkan çamuru tesıısımızın hemen yanında bulunan yıne bıze aıt yaklasık bır arıtme tesısı daha kurulabılcek bır alana dokuyoruz. yanı onceden berı ole yaplıyormus. o doktuugumuz alanı duzlemek ıcın koyuyoruz yanı. ama tabı bunu bakanlıga nasıl ızah edıcem bılmıyroum:) hıc analızı yok bırsey yok. sımdı en azından doktugumuz çaurun tehlıkesız oldugunu bılıyoruz.benden once hıc ne analız ne baska bırsey yapılmıs. sımdı de yıne camuru aynı sekılde o alanı duzlemek ıcın kullanacagız. yanı bertaraf ına ılıskın yonetmemım buna uygun olmalı acıkcası. tekrar mı analız yaptırmam lazım arkadaslar?
 
@nazsirin

evsel nitelikli AAT sonrası çıkan çamur zaten tehlikesizdir. boşuna tubitak analizi yaptırmışsınız. o çamuru DDT lere göndereceksiniz. bunun için de sadece ek-2 analizi yaptırmalısınız. hepsi bu
 
Açıkcası bende öyle düşünmüştüm başta ama bakanlıktan yetkililer evsel çamurunda toplam organik karbon gibi parametrelerınden dolayı tehli-ikelilik sınırında olabilceğini ve tehlikeli atık olup olmadığının analizi istenmıştir. Atıkların düzenli depolanması dair yönetmelik gereği ek 2 den bahsediyorsunuz sanırım?
 
@hanvey1105
Böyle bir genelleme yanlıştır. Bir çok evsel nitelikli arıtma tesisinin çamuru tehlikeli atık sınıfında.
Nazan hanım, atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik ek-2'ye göre analiz yaptırmanız ve onun sonuçlarına göre hareket etmeniz gerekiyor. Doğru yolda ilerliyorsunuz. Kendi tesisiniz içerisinde depolamanız uygun değil.
 
tesisin evsel olması ona ağır metallerin gelmediği anlamına gelmiyor. atıkların düzenli depolanması hakkında yönetmeliğe göre 3 tip düzenli depolama tesisinden atığın karakteristiğine uygun olana depolanması gerekiyor.
burada atığın karakteristiği belirlenirken de bu evsel bunda birşey çıkmaz demek yanlış olur. tek yöntem analiz tabikide.
naz hanım tehlikesiz atık olduğuna dair analizini yaptırmış. bu da demek ki ya 2. ya da 3. sınıf ddt inden birine gönderecek atığını.
uygun şartları sağlaması durumunda tesisin içindede atığını depolayabilir. yönetmelikte bu hakkı tanımış..
 
Arkadaşlar gerekli yorumları yapmışlar ama yine de belirtmek istedim.
Evsel/Kentsel atıksu arıtma tesisisinden kaynaklanan çamurların direk olarak tehlikesiz kabul edilmesi yanlış olur.

2 Açıdan düşünülür; 1. İnsana tehlikeli mi? 2. Çevreye tehlikeli mi? Ben türkiyede bu konuda ciddi anlamda tanımlama
sıkıntısı yaşandığını hissediyorum.Kaldı ki "Çevre" "insan"ı kapsar, çevreye tehlikeli olan herşey insana da tehlikelidir.

Atık Çamur örneğinden gidelim;Yapısı itibarı ile her ne kadar katışıksız olursa olsunlar, C,N ve P (Muhteşem 3'lü ve bağlı
parametreleri) yükleri dolayısı ile verildikleri ortamda (toprak, su) besin patlamasına sebep olurlar (Su için
Ötrofikasyon, güzel bir örnek). Besin patlaması bakteri patlamasına yol açar, bakteri patlaması oksijen ihtiyacının
artmasına sebep olur, oksijen ihtiyacı karşılanamadığında çürüme, çürüme ise toksik maddelerin ortaya çıkmasına.. Sonuç:
canlı olan herşeye zarar veren bir ortam.

Diğer açıdan, stabilizasyonu yapılmamış Kentsel(Evsel) atıksu arıtma çamurlarının içerdiği patojen mikroorganizmalar ve
virüsler direk olarak insan sağlığını tehtid eder. Ağır metal içerikleri riski ve Endokrin bozucular da cabası..

Türkiyede bu konuda neden 2 çeşit analiz var hala anlamış değilim, üstelik birini yaptırdığınızda sonucu diğerini de
yaptırmanız gereğini doğuruyorsa. Naz hanımın başına gelen gibi.

Benim tavsiyem canım Türkiyemde özellikle arıtma çamuru için, direk Düzenli Depolama EK-2 ye göre analiz yaptırılması.
Hem daha hızlı hem yarı fiyatına.. İlla da yakıcam diyorsanız zaten size kim ne diyebilir.

Ancak son olarak, atık çamuru toprağa karıştırmak konusunda;

"EVSEL VE KENTSEL ARITMA ÇAMURLARININ TOPRAKTA KULLANILMASINA DAİR YÖNETMELİK" açısından bir inceleyin derim.
Madde 5: Ham çamurun toprakta kullanılması yasaktır.

yararlı olabilir.


Bir dokun bin ah işit modeli uzun oldu, affınıza sığınarak;
Nacizane görüşümdür.
 
@Mustafa DEMİR
Şimdi şöyle bşirşey var arkadaşlar: atık yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelik gereğince atık adı ve koduna göre A,M gibi değerlere göre yorum yapılabilyor öle değil mi? bu durumları içermeyen bi atık da TEHLİKESİZ olarak drekt değerlendirilir. bu nedenle evsel AAt sonucu meydana gelen çamurlar da bir başlık altına yer alıp bu kodun karşılığında da A ya da M bulunmamaktadır bu TEHLİKESİZ olduğunun bir kanıtıdır. o nedenle sadece DDT için EK-2 analizi yapılır..
 
çokkk sıkıldım artık hemde çok 2 gunde cıkan 300 kg kadar camuru ne yapacagımı bılemez hale geldım... bakanlık ek 2 analızı falan yaptırmaya gerek olmadan bu camuru ılınızde kurulacak olan duzenlı depolama tesısıne verebılcegınızı gosterecegınız bır protokol ımzalayın dıyor .2013 ortalarına işletime alınacak bır tesıse bunu nasıl yapabılırım kı. dıger alternatıf ıse daha bır ılgınc geldı bana bulundugunuz ıldekı tarımsal acıdan cıftcılere verın dıyor kı bunun ıcın toprak kırlılıgının kontrolu yonetmelıgıne tabiyimmmm... izin belgeleri falan oldukça uğraştıcak.haftada çıkan 600 kg lık çamuru ilin bir ucundan üstelik tarımın yaygun olmadıgı bır şehirde kim niye alsın kı . bakanlıktakı yetkılıler benı nıye ugrastıyorlar yahu.
 
@nazsirin
NAZŞİRİN: işini kendin zorlaştırıyosun! sana olan bitenden haber verdim, neden uygulamaya geçmiyosun da hala biyerlere bişeyler soruyosun ki:) bakanlık onu demiş bunu demiş: ben sana bakanlığın çıkartmış olduu yönetmelik gereğince ne yapman gerektiğini söylüyorum. "atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik " gereğince ;
Atığın temel özelliklerinin tanımlanması ve nitelendirilmesine ilişkin bilgi ve belgeler
MADDE 19 – (1) Atığın sahibi atığın sevkiyatından önce aşağıdaki bilgi ve belgeleri düzenli depolama tesis işletmecisine vermekle yükümlüdür:
f) Ek-2’de tüm depolama tesisi sınıfları için verilen atık kabul kriterleri doğrultusunda yapılan analizler

gereğince yaptır ek -2 analizini , gönder DDT 'ye tamamdır yani :D bu kadar dert etme ya millette ne sorunlar var:D:D:d
 
Nazan hanım, bulunduğunuz yer itibari ile sanırım çamur konusunu yönetmeliklere uyacak şekilde bertaraf etmeniz zor gözüküyor. Ya tonlarca çamurunuz olsaydı ne olacaktı:) Kendinize has pratik çözümler üretebilirsiniz. Yakınlarınızda tuğla veya çimento fabrikası varsa oraya gönderebilirsiniz.
 
evet aynen tonlarca oldugunda dusunmek ıstemıyorum bıle:) bulundugum ılde ddt su anda yok. yenı yapılıyor.ılerıye donuk bır protokol ımzalayın dıyorlar, ddt yonetıcılerıde tesıs işletime açılmadan , bunu kabul etmıyor.yoksakı dırek oraya gonderecektım su anda ek 2 analızını yaptırıyorum zaten. ama bakanlıktan nıye bol eyanlıs bır yonlendırme yapıyorlar onu anlamıyorum.
 
Üst