• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nde (Biyolojik Arıtma Tesisi) debimetre kullanılması

M. Hayri Cüneydi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Şehir
Tekirdağ
Firma
ARFEN ALUMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.
Arkadaşlar merhaba;

İşletmemize evsel nitelikli atıksuları arıtmak üzere Paket Biyolojik Arıtma Tesisi kurduracağız.Debisini 40 m3/gün olarak hesap ettik.Bu kurmayı planladığımız arıtma tesisine debimetre takmak zorunda mıyız?50 m3/gün debiye kadar zorunlu değil diye duydum.SKKY ye baktım ama orada da rastlayamadım.Bu konu hakkında kesin bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varsa fikirlerini ve yardımlarını bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
 
Eski yönetmelikte dediğiniz gibi 500m3 sınırı var. Ben yönetmelik ilgili maddelerini ekledim bilgi açısından. gayet açık yazıyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi:31/12/2004, Resmi Gazete Sayısı:25687) 29. maddesi gereği; Atık su debisi 500 m3/gün üzerinde olan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış noktasında numune alma bacası, otomatik numune alma ve debi ölçme cihazı bulundurması zorunludur. Atık su debisi 200-500 m3/gün arasında olan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış noktasında numune alma bacası ve otomatik numune alma cihazı bulundurması zorunludur.

deniyordu. Fakat yönetmelikte şöyle tanımlanmıştır;

13 Şubat 2008 ÇARŞAMBA, Sayı : 26786, SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci, üçüncü, beşinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve anılan maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Atık su debisi 500 m3/gün üzerinde olan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış noktasında numune alma bacası, otomatik numune alma ve debi ölçme cihazı bulundurması zorunludur. Atık su debisi 200-500 m3/gün arasında olan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış noktasında numune alma bacası ve otomatik numune alma cihazı bulundurması zorunludur."

"Derin deniz deşarjı ile sonuçlanan bütün atıksu arıtma veya ön arıtma tesislerinin çıkış noktasında numune alma bacası, atıksu debisi 1000 m3/gün üzerinde olan tesislerin ise, ayrıca otomatik numune alma ve debi ölçme cihazlarını bulundurmaları zorunludur."
 
(İl Mahalli Çevre Kurulu 5 nolu kararı gereği "İlimiz sınırları içinde faaliyet gösteren ve atıksu arıtma tesisi kapasitesi 50-500m3/gün olan işletmelerin arıtma tesisi girişi ve çıkışına debi ölçme cihazı takılması zorunluluğu getirilmesine" karar verilmiştir.) şeklinde Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdrlüğü'nün yayımladığı bir kararı buldum.Sizlerle payleşmak istedim.Tekirdağ ili sınırları içinde aynı soruna düşecek bir arkadaşımız olursa faydalanır belki.
 
tam dolu olarak akmayan , çapları 200-400 mmlik arasında değişen borular için hangi debimetreyi daha verimlidir.Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba ?
 
evet onlar var da fiyatları çok yüksek. peki borularda ekleme falan yapıp tam dolu hale getirmek mümkün mü debimetre takmak için bu konuda fikriniz var mı ?
 
endress hauser cihazların kalibrasyon ile hat doluymuş gibi hespa yapması sağlanabiliniyor. Firma ile görüşürek hattın dolu yada yarım dolu olması durumunda hangi cihazı seçmeniz gerektiğini yada cihaz kalibrasyonu ile bu işin nasıl çözüleceğini size söylerler. Ama piyasada ki en iyi ekipmanlardır.
 
bence minumum debini biliyorsan bu debinde hangi boru çapı tam dolu geçiyorsa o çapta bir redüksüyon takarak ve debimetreni yerleştirerek çalışabilirsin, boru çapını küçültüğünde dikkat etmen gereken tıkanma olasılığı bunun içinde uygun ızgara ya da filtre kullanabilirsin
 
Arkadaşlar elektromanyetik debimetreler sadece suyun hızını ölçmekte kesit alanını sabit kabul edip hız X kesit alanı=debi bağıntısına göre ölçüm yapmaktadır.Yani su debimetrenizi ister doldursun ister doldurmasın kesit sabit olarak almakta dolayısıyla yanlış sonuçlar vermektedir.Bu sorunun en sağlıklı ve mantıklı çözümü debimetrenin önüne dirsek atılarak boru kotunun düşürülmesi ve debimetreden sonra tekrar aynı dereceli dirsekle kotun yükseltilmesi ile debimetrede tam doluluğun sağlanmasıdır.
 
evet gipcik haklı. Boru hattı üzerinde boruya misal 45 derecelik açı verilerek borunun doluluğu sağlanır ve dolu kesite debimetre konur. dirsek tıkanabilir. Açı ne kadar az olursa (fakat doluluk şartı ile) o kadar iyidir.
 
Arkadaşlar, atık su debisi 500 m3/gün üzerinde olan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış noktasında numune alma bacası, otomatik numune alma ve debi ölçme cihazı bulundurması zorunludur.
 
@Abdurrahman Kıvrak

Yönetmelik dışında ayrıca bir bilginiz var ise paylaşır mısınız?

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
(Değişik dokuzuncu fıkra:R.G.-13/2/2008-26786)
 
arkadaşlar merhaba;
mevcut atıksu debimetremi doğrulamak için debimetre kiralama için önerebileceğiniz firma var mı? ya da böyle bir hizmet var mı?
doğrulama için farklı bir metod varsa önerebilir misiniz acaba?
 
zaten benim zamanında çalıştığım laboratuvardan bildiğim bu. firma var ama araştırmak mesele. gerekirse bağlantılarla başka firmalarda bulmaya çalışırım. sözünü elimde olmayan nedenlerden dolayı veremem ama
 
Üst