• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

evsel atıksu deşarjı ile ilgili yardım

Defne. B

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Mart 2021
Şehir
İzmir
Firma
kamu kurumu
Herkese merhaba,

lojman bölgesinde bulunan arıtma tesisimizle ilgili bazı sorularım var, yardımcı olabilirseniz sevinirim.(öncelikle bu konularda yeniyim o yüzden temel seviyede gelebilir sizlere)

1-öncelikle arıma tesisine izin/lisans almak istiyoruz , atıksuyu deşarj edebileceğimiz bir yakınımızda bir akarsu yatağı yok ( en yakın 2 - 3 km), bölgede altyapı yok, sulama suyu göstermemiz önerildi fakat kriterleri oldukça hassas ev ek yatırım filtreler gerekiyor? bu ikisinden farklı bir alternatifimiz var mıdır? dere yatağına boru çektirmek daha mı mantıklı, sulama suyu göstermektense? (not:önceden sulama suyu gösterilmiş ama 2000 küsürlü yıllar , 2010 tebliği çıkmadan önce)

2-tesis 2004 öncesi yapılmış fakat bu yıllarda bazı izinler alınmış ama şu anda hiç bir izni yok, tekrar resmi işlemler başlatacağız, görüştüğümüz bazı danışmanlık firmaları 2018/14 genelgesi doğrultusunda tekrar proje onayı gerek diyor (bu işlem maliyetli bildiğiniz gibi), bazı firmalar ise 2004 öncesi olduğunu kanıtlarsanız proje onayına gerek yok diyor(kanıtlayabiliyoruz),
kafamız çok karıştı farklı yorumlar alınca. bu konuda hangi yolu izlemeliyiz?


yardımcı olursanız gerçekten çok mutlu olurum.
 
Anonim (9390)merhaba suyu zaten arıtıyoruz, tablo 21.1 e uyuyor, hile yapmak gibi bir düşüncemiz yok, sadece sulama suyu kriterleri çok hassas ve ek maliyet getiriyor bize, fakat dere yatağına verirsek kriterler o kadar hassas değil. ikisi içinde bir yatırım yapılacak, harcamalar yapılacak hangisi daha mantıklı olur ?bu açıdan düşünüp cevaplarsanız çok mutlu olurum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Burcu.AMerhaba;
biz bodrum bölgede danışmanlık hizmeti veriyoruz. bu bölgede mevcut tesislerin neredeyse tamamı arıtılmış sularını işletme içinde yeşil alanlarına deşarj etmektedir. dolayısıyla da sulama suyu kriterlerine tabi olmaktadır. atıksu arıtma tesisi teknik usuller tebliği e7.1 A veya B deşarj kriterlerine tabi olmaktadırlar. bu deşarj kriterlerini de suyun deşarj edildiği alanın durumuna göre il çevre ve şehircilik müdürülüğü sulama komisyon raporu hazırlayarak tesise özel olarak belirlemektedir. bölgedeki, tesisler evsel tip paket veya betonarme şeklinde yapılmış genelde kesikli sistem çalışan arıtma tesisleridir. düzgün projelendirilmiş ve işletilen tesisler filtrasyon sistemine dahi gerek kalmadan ilave bir dezenfeksiyon sistemi ile ki bu sistemlerin en verilmlileri ve ucuzu klor dozajıdır. deşarj kriterlerini sağlamaktadır. siz garanti olsun dereniz kum ve karbon filtre ilavesi yaparak işinizi garantiye alabilirsiniz. burada önemli olan biyolojik arıtmanın verimli bir şekilde çalışmasıdır. aksi durumda on tane de filtrasyon sistemi koysanız deşarj kriterlerini sağlamanız mümkün olmayacaktır.
arıtılmış suyunuzu akarsuya da verecek olsanız muhtemelen sulama suyu kriterlerine tabi olacaksınız. burada öncelikle DSİ den akarsuya deşarj edebileceğinize dair bir olur yazısı almanız gerekecektir. bu yazıyı almadan bence deşarj hattı da çekmeyiniz. akabinde il çevre ve şehircilik müdürlüğüne normal izin prosedürüne göre işlemlere devam edersiniz.
bana kalırsa arıttığınız suyunuzu yeterli deşarj araziniz varsa kendi arazinizde değerlendirmenizdir. veyahut komşu araziler ile görüşüp onlarla mutabakat yapıp onların arazisine de deşarj yapabilirsiniz hatta ormanlık arazi varsa orman müdürlüğünden olur alıp o şekilde de deşarj yapabileceğiniz düşünüyorum. ama her halükarda sulama suyu kriterlerine tabi olacağınız söyleyebilirim. arıtma firmaları deşarj kriterlerinin sağlanması konusunda size destek sağlayacaktır.
bu arada mevcut tesisinize filtrasyon sistemi eklemek proje onayı gerektirmiyor. mevcut muafiyetiniz veya onayınız geçerli oluyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Burcu.A2004 öncesi alınmış izin proje onay muafiyet varsa kullanılır. şayet proje onayı veya muafiyeti konusunda elinizde bir veri yoksa. alınmış olan izni refere gösterip bağlı olduğunuz il çevre müdürlüğüne bizim şu tarihli iznimiz var ve bu izin verildiğine göre proje onayı veya muafiyetinin olduğunu düşünüyoruz. kurum kayıtlarınızin incelenerek proje onay veya muafiyetinin olup olmadığına dair bilgi talep edebilirsiniz. il çevre müdürlüğündeki arkadaş insaflıysa size gerekli bilgiyi verecektir. yoksa baştan proje oany yapmanız gerekecek. burada firmalar yaklaşık 5000 TL ye PO hizmeti veriyor.
 
daha önceden alınmış bir onayınız var ise aldıgınız onay gecerlidir. 2010 yılında arıtma tesisini yaptıgımız bir firmamı var ve tesisimizde iyileştirme yaptık ve sadece tadılat olarak cevreye başvurduk sorun da cıkmadı.
ilk sorunuza gelincede daha küüküç malıyetlerle cıkıs suyu kalıtesini arttırabiliz.
 
Üst