• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Fecriati

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar kimyasal + klasik aktif çamur prosesi uyguladığımız arıtma tesisimizdeki bakteri tamamen yok oldu.
Yeniden bakteri üretebilmek amacıyla evsel atıksuyu bir havalandırma havuzunda endüstriyeli diğer havalandırma havuzuna topladım. Evsel atıksuyla havuzu doldurduktan sonra yeni evsel atıksu girişini endüstriyele bağlayıp diğer havuzda topladığım evsel atıksuyu şekerle beslemeye başladım. Şekeri temin etmemiz biraz zaman aldığı için bir haftadır şekeri benim söylediğim miktardan çok az miktarda besleniyordu, iki gündür miktarı benim söylediğim seviyeye çıkardım.
Ancak şimdi açık beyaz renkli köpük oluşumu başladı daha önce köpük oluştuğunda tazyikli su işe yaramıştı ancak bu sefer köpük yine oluşmaya devam ediyor.
Bunun nedeni ne olabilir? Şeker ilk günlerde az beslendiği için evselin üstüne F/M'yi mi tutturamadım? Çamur yaşıyla mı ilgili (ki havuz daha yeni temizlendi) yoksa difüzörlerin gücüyle, dolayısıyla çözünmüş oksijen miktarıyla mı ilgili?
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

saydığın nedenlerin hepsi mümkün.
çamur yaşını düşürmeyi deneyebilirsin
Çamura baktırmanda bi alternatif. bazı flamentliler köpürmeye neden olabiliyor.
havayı azaltabilirsin ama Ç.O. de takip etmen lazım.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Beyaz köpük arıtma tesisleri ilk devreye alınırken sıklıkla karşılaşılan bir durum. Bu durumda havuzdaki besin miktarı fazla, mikroorganizma sayısı azdır. Geri devir miktarını ya da çamur yaşınızı arttırabilirsiniz. Tazyikli su püskürtmek de bir çözüm yoludur. Köpük oluşumu aşırı miktarda ise antifoam kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir süre havuza aldığınız endüstriyel su miktarını arttırabilir evsel debi miktarını azaltma yoluna gidebilirsiniz. (Evsel suda m.o için besin maddesi fazla olduğundan köpük oluşumuna destek olabilir) Durumu gözlemleyip sonrasında normal su alımlarına dönebilirsiniz bence. Köpüğünüzün rengini ve kıvamını iyi gözlemlemek gerekir çözüm yolunda. Benim asıl merak ettiğim durum, bakterilerinizin tamamen ölmesinin nedenini bulabildiniz mi? Bunun için analizler yapıldı mı? Ph ve sıcaklıkta değişimler oluyor muydu? Ya da toksik madde girişi mi oldu tesisinize? Bu durumun tekrar meydan gelmemesi adına neler yapıyor ya da yapacaksınız? Kolay gelsin.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Kullanılan kimyasalların avrupa menşei olmasına dikkat edin . Piyasadaki ucuz ve çözünmesi zor çin malı kimyasalların kullanımları da bu tür sorunlara yol açabiliyor ...
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

@Seden Azıer

Çamur yaşı düşük olduğu için böyle bir şey olmuştur diye düşünüyorum ama? Bir de köpük havuzun çeperlerine yayılıyor filamentlide hem köpüğün rengi farklı oluyor hem de köpük ortada toplanıyordu benim bildiğim

@cagatay

Analiz yaptırmadım.

@Murat Erdem

pH 7.20-7.30 arasında. pH metrenin kalibrasyonunu yeni yaptım.

@Funda Saltıkmental friendly

Benim aklıma şimdilik tazyikli su + evseli havuza sürekli beslemek + çamur geri devir miktarını artırmak geldi. Sanırım şeker miktarı arttığı için böyle bir tepki verdi. Dediğim gibi açık beyaz renkli köpük ve havuzun çeperlerine yayılıp orada birikme yapıyor 4-5 cm çapında köpükler oluşturuyor.
Asit tankında çıkan bir arızaya pH metrenin kalibrasyon ayarının da bozulması eklenince pH dengesinin bozulduğunu fark edemedik ve bakteriler yok oldu. Havuzu tamamen boşaltıp temizlik yaptırdım ve asit tankındaki arıza giderildikten sonra pH metreyi tampon çözeltilerle yeniden kalibre edip hızlı bir şekilde bakteri üretebilmek amacıyla bir havuzu tamamen evselle doldurup yeni evsel girişini öbür havuza aktardım. Ama sürekli akış sağlasam daha mantıklı olacak herhalde.
@Orhan Kaan Türk

Kimyasallar 4 yıldır kullanılıyor gelen birçok farklı numuneden sonra kullanılmaya başlandı ve atıksuyu meydana getiren proseste değişiklik yapılmadı. Koagülasyon, flokülasyon açısından çok şükür bir sıkıntımız yok sadece BOİ yükünü gidermede bakterileri kullanamıyoruz.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Cevaplarına göre, tesisinde deneme yanılma yöntemini uygulamaktan başka bir yol görünmüyor gibi.
Kısaca, environmental friendly arkadaşımızın yazdıklarını uygulamaya başla.
Tabi en önemlisi, arıtma tesisine bir kaç ölçüm cihazı alman ve kayıtları günlük olarak tutarsan, yaşayacağın sorunları en aza indirirsin.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Bu geçici bir durum, bakteri sayınız arttıkça köpük oluşumu azalacaktır. Özellikle endüstriyel atıksuyunuzdaki ölçümleri daha sıkı takip ettiriniz. Tesisin giriş suyu ve kimyasal proseslerinizi, kontrol ekipmanlarınızı ve kalibrasyonlarının yapılıp yapılmadığını denetleyin. Havalandırma havuzunda m.o kültürünüze zaman zaman baktırınız. İyi bir BOİ giderimi için karışık bir kültür şart.
Havalandırma havuzu yıkanan bir tesise başka bir tesisten aktif çamur taşıtıp, m.o oluşum hızını çabuklaştırma yoluna gitmiştim. Gerçi benim deşarj izni alabilmem için süre sıkıntım vardı da :)
Havalandırma havuzu iyi çalışan benzer özellikte bir endüstriyel atıksu arıtma tesisinden aktif çamur temin edebilirsiniz sizde.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

@Funda Saltıkmental friendly

Bütün suyu tesiste geri kullanıp deşarj yapmadığımız için arıtmada masrafı artırmam biraz zor gözükse de dediklerinizi deneyeceğim teşekkür ederim :)
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Yok cagatay arkadaşla karıştırdım ben galiba ekipman ve analiz açısından demiştim teşekkür ederim :)
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Endüstriyel tesis işletiyorsunuz kontrol ekipmanlarınız tam olmalı. Sonradan başınız ağrıyacağına siz başkalarının başını ağrıtmaya başlayın bence..Kolay gelsin :)
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Dostum işin gerçekten zor o zaman. Biz gerektiğinde yardım ederiz ama sana net cevap verebilmek için gerçekten bazı analizlerin olması lazım. Olmadığı zaman, grip olan birine kanser tedavisi uygulamak gibi durumlar ortaya çıkabilir :D
İyi çalışmalar.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

@Funda Saltıkmental friendly

Siz istediğiniz kadar denetim-ceza diye söyleyin malesef o dediğiniz durum her yerde geçerli değil.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

@cagatay

Aynen öyle Çağatay bey,doktorun ekipmanı aracı gereci olmasa doktor teşhisi nasıl koyacak,tedaviyi nasıl yapacak..Eskiden ilkel olarak bakılıyormuş ya biz de bir ilahi güç bekliyoruz problem nerden kaynaklı diye.Sonra da neden böyle oldu?......
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

@capantugba
Size katılıyorum elbette. Arıtma tesisini ve giderini zevkle karşılayan işletme sahibi yoktur herhalde. Bu durumu özetleyen nadide bir atasözümüz var 'Bir musibet bin nasihatten iyidir!' Para cezası alan işletmecilerin arıtma tesisleri bakın nasıl da çiçek gibi oluyor. :)
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Arkadaşlar köpük oluşumu tamamen bitti ama bir türlü aktif çamur üretemedim. Geri devirden ölü çamur geldi muhtemelen havasızlıktan öldüler ama beslemeye devam etmeme rağmen şimdi geri devirden sadece su geliyor. Normalde vardiyada bir geri devir pompasını açıp çamuru havalandırmaya alırdık şimdi yine bir vardiya bekliyorum çöker diye ama tekrar açtığımda çamur yine yok. Sizce ne kadar beklemeliyim? Fazla beklersem yine havasızlıktan yok olurlar diye biraz daha kısa tutmuştum süreyi.
pH'ta da herhangi bir sıkıntı yok
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Dostum, zaten senin uygulaman yanlışmış. Vardiyada bir geri devir açılması teknik açıdan yanlış olmuş. Geri devirin sürekli çalışıyor olması gerekli. Tabi tesis debisine göre değişecek.
 
Cevap: Evsel Atıksuda Köpük Oluşumu

Bakteri yok olmadan önce aktif çamur çöktükten sonra belirli bir seviyeye gelince pompayla tekrar havalandırmaya veriyordum çamur tamamen geri döndükten sonra pompayı durduruyordum bu şekilde sorun olmadan gayet güzel gidiyordu ama dediğim gibi asit tankındaki arıza nedeniyle hepsi gitti.

Şimdi yeniden çamuru çöktürüp basmaya çalıştım ki ilk denemede biraz geç kaldığım için çamur gri olarak geldi şimdi aralığı biraz kısalttım ancak gelen çamur yok. Şimdilik geri devir sürekli açık olacak şekilde devam ediyorum ama ben mi bazı şeyleri yanlış biliyorum, bakteriler yok olmadan önce napıyorsam bu sefer sonuç vermemeye başladı.
 
Üst