• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel Katı Atık Tarifeleri

Erdem Akgül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2009
Firma
TARSUS BELEDİYESİ
Merhabalar; Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar.
27.10.2010 tarihli Atıksu altyapı ve evsel katı atık bertaraf tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin Yönetmelik ve Evsel Katı atık tarifelerinin bel. Yön. Kılavuz ile ilgili çalışması, planı ya da görüşü olan meslektaşımız var mıdır?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
özellikle Katı Atık Birliklerinin ve Arıtma Tesisi olan belediyelerin ilgilenmesi gereken bir konu...hatırlatırım.
 
Erdem Bey Konuya Değindiğiniz için Teşekkürler,
Atık Sektörü Finansman ihtiyacını karşılayacak en temel gelir Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) dir. Su Faturalarına bağlı olarak tahsil edilen ÇTV, atık yönetimi hizmetlerinin gerektirdiği (harcanabilir hane halkı gelirinin (%0,5-%0,9) % 0,7 düzeyinde) düzeyde değildir. Avrupa Birliği Müktesebatı ile uyumlu bir atık yönetimi giderlerinin ancak %30 lar seviyesinde karşılamaktadır. Su ücretlerinin etkin bir şeklide faturalandırılıp tahsil edilemediği durumda bu gelirler iyice düşmektedir. Bu Yüzden ÇTV'nin Kirleten Öder Prensibine göre atık yönetimi hizmetlerinin gerçek bedelini karşılayacak seviyeye yükseltecek bir Yerel Yönetimler Tarifeler Yönetmeliğinin uygulamaya geçmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde belediyeler ya düşük kaliteli atık yönetimi hizmetlerini sürdürecek yada atık sektöründen verilecek kaliteli hizmet adına bütçelerinin diğer gelirlerinden büyük miktarlardaki kaynağı atık sektörüne ayırmak zoarunda kalacaklar.

Türkiye'de Konutlara ait ÇTV su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metre küp başına 2009 yılı için BB lerde 20 Kuruş, Belediyelerde, 16 Kuruş olarak hesaplanmıştır, Bu gelirin şimdiye kadar %10 u Çevre ve Orman Bakanlığına geri kalanı ise Belediyelere ait olmakta idi. Ayrıca BB. leri ve Belediyelerde ki işyerleri ayrı bir tarife uygulanmakta BB leri sınırındaki iş yerlerine ilgili ÇTV %25 oranında zamlı uygulanmaktadır.

Sevgi ve Saygışarımla
 
Teşekkürler Yasin Bey.
bu yönetmelikte de ÇTV lerin yeni oluşturulacak toplam Sistem Maliyetlerinden düşüleceği beliritliyor yani bir nevi ÇTV ler kalkacak yeni tarife konulacak..
 
Avrupada bu rakamlar 40-50 Euro/Hane civarlarında. Bu nedenle Avrupa Birliği uyum süresinde ve Entegre Atık Yönetimi yapısında, mutlak olark tarrifeler şarttır. Fakat önemli olan tarifelerin konulmasından ziyade harcamaların takibidir. Tariflerde Türkiyede min hane başı BB lerde 20-30 TL/AY.HANE mertebelerine çıkartıldığında; 14.000.000 /4kişi hane = 3.500.000 hane X 30 TL= 100.000.000 TL(Yüz Milyon TL) Cidi rakamlar yani önemli olan bu kaynağın doğru bir şekilde kulınılıp kullanılmadığının denetlenmesidir. Bence bu denetim doğru bir şekilde yapılamaz. Bu nedenle merkezi bir vergi ile Kamu Çevre Yatırımları için bir bütçe aluşturulmalı ve Hibe Fon ve Teşviklerden yararlanma oranı artırılmalıdır. Aksi takdirde AB fonlarından yeterince yararlanamayacağız, ayrıca kurulan tesisilerin etkinliği ve sürdürülebilirliğii tatışılır olacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla
 
Arkadaşlar malumunuz bu yönetmeliğin GEÇİCİ MADDE 1 –de (1) Atıksu altyapı yönetimleri ve evsel katı atık idareleri bu Yönetmeliğe yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde uyum sağlamakla yükümlüdürler.maddesi gereğince idareler bir (1) yıllık uyum süresi tanımıştı.Buna göre halı hazırda bu yöenetmeliği uygulayan belediyeler var mı?Bunu uygularken Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Kılavuz dan nasıl yararlanıldı ,konu ile ilgili görüş bilgileriniz paylaşmanız yararlı olacaktır
 
hüseyin bey;
evsel katı atık tarifesi için; katı atıkların toplanması taşınması ve bertarfında meydana gelen tüm maliyetleri detaylandırarak(personel-direk/dolaylı,malzeme,kimyasal,yakıt,amortisman,işeltme gideri,bakım-onarım,muhasebeleştirme,öz kaynak getirileri..vb.)tek tek size olan 1 yıllık maliyetlerinizi çıkarmanız gerekir.
burada nüfusa ve yoğunluğa bağlı olarak, oluşan atık miktarınızı belirleyip atıksuda olduğu gibi gibi bir tarife aralığı seçmelisiniz.örneğin aylık 0-0.5 ton arası x ücret, 0.5-1 ton arası y ücret hesabı çıkarıp, su faturaları üzerine bu maliyeti yansıtabilirsiniz.
biraz karşık oldu ama 3 ay bunun üzerine çalıştım desem.....
 
merhabalar;
bu konuyla ilgili verilen süre ekim ayında doldu. uygulamayan belediyelere cezalar kapıda. Erdem bey gibi bizde çok uğraştık. bütün maliyetleri çıkarmak hiç kolay olmadı. ancak biz ÇTV leri faturadan çıkarmadık. ama çıkarmış olduğumuz toplam maliyetlerden düştük. fatura üzerinde ayrıca katı atık bedeli ve atıksu bedeli olarak 2 ayrı satır açacağız. ve 1 ocak 2012 tarihi itibariyle uygulamaya konulacak. hem katı atık için hem de atıksu için verilen klavuzları günlerce okudum. sürekli not aldım. klavuzların bilgisayar ortamında olması işimi kolaylaştırdı. katılması gereken maliyetler ve katılmaması gereken maliyetlerin sınırını iyi çizmek çok önemli. faturalar daha öncekilerine göre yüksek gelecek. iki ayda bir düzenlenen su faturalarını aylık olarak dönüştürdük. ve bence mahkeme yolu açık gibi görünüyor. bu yüzden kendimizi sağlama aldık. açıklayamayacağımız ya da faturası olmayan hiçbir gider yazılmadı. meclis toplantısından önceki bir hafta boyunca kurum içi resmi yazıyla anons ettik. şikayeti ya da görüşü olan gelsin diye. yine aynı şekilde yerel gazeteye ilan verdik günlerce. biri çıkıp da benim haberim yoktu diyemez. iş paylaşımı çok önemli. bununla ilgili araştırma komisyonu kurduk. herkes kendine düşen görevleri yerine getirdi. çok uğraştık. ama güzel iş çıkardık.
 
çiğdem biz daha yeni çıkarıyoruz bu hesaplamaları veee yeni başladığım mıdır nedir hayli karışık geldi bana ya düzenlidepolama tesisi olmayan belediyeler de taşıma ve personel bedellerini alabiliyor değilmi?
 
oluşturulan maliyetler bölümünü gönderebilirm.
evsel katı atıkla ilgili yapılan tüm giderler yansıtalabilir.düenli depolama yoksa bertara maliyetine sadece taşıma kalemlerini koyabilirsiniz.
çiğdem hanım biz de toplam sistem maliyetinden çtv yi düştük; sizin gibi yaptık, faturadan çıkarmadık..
 
erdem bey çok memnun olurum, yaptığınız çalışmya ait döküman gönderebilirseniz eğer .bana ciddi yardımcı olacağını düşünüyorum
 
Nazan hanım buraadan ekleyim.siz kendi harcama ve giderlerinize göre bir Toplam sistem Maliyeti hesaplaycaksınız ve su abone sayınıza göre tarife aralığı belirlerseniz; çözüm bulunmuş olunacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • KATI ATIK TARİFESİ K.A.Y MALİYET SON..xlsx
    45.1 KB · Görüntüleme: 79
Erdem Bey Merhabalar;
tablonuzu inceledim. gayet güzel ve detaylı olmuş. Ama bir sorum var hesaplamalara dahil ettiğiniz kalemler çok fazla merakımı bağışlayın ama meskenlerde faturalara yansıtılan ücretiniz ne kadar? öğrenebilir miyim? Biz bir çok kalemi eklemedik. buna rağmen bir ilçeye göre çok fazla çıktı rakamlarımız. mesela evlere 5.15 TL uygulanırken işyerlerine de sabit ücretimiz var ya personel ya da m2 ye göre değişiklik gösteriyor.
 
bizde de o civarda rakamlar çıktı.burada sadece katı atıkla ilgili harcamalar dahil edilmiştir.tüm temizlik işleri müd. için değil katı atık toplama- taşıma- bertarafı için harcanan kalemler alınmıştır.
gerekli yerlere açıklama yapabilmek daha şeffaf olabilmek adına ince detaylara kadar inilmiştir. bazı maliyetleri düşürmek için personel haricinde de paylaşım oranları da hesapladık.evet mesken dışında sabit.
 
erdem beyçok teşekkür ederim inceliyorum şimdi gönderdiğiniz dosyayı sorularımı inceledikten sonra ayrıca soracağım bilginiz olsun:)
 
Yazlık bir beldede nüfusun yaz ve kışa göre değişimi son derece yüksek. Ama her şey kışlık nüfusa göre yapılıyor alınan bütçe de kışlık nüfusa göre. Bu durumda yaz ve kış olarak tarife ayrı mı hesaplanacak ya da kışlık nüfusa göre mi yapılacak. Bu konuda bilgisi olan var mı?
 
Üst