• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

F/m oranı

  • Konuyu başlatan Özge Ulutas
  • Başlangıç tarihi
Ö

Özge Ulutas

Bir aktif çamur prosesinde F/M yani organik madde/bakteri kütlesi oranı nedir? Ayrıca neden önemli bir parametredir?
 
F/M oranı, iyi çamur çökelmesi açısından önemlidir. Az miktarda besin bulunması durumunda, besini tüketen bir grup bakteri tarafından üretilen ürün diğer grup bakteri tarafından besin olarak tüketilecektir bu da substratın kolaylıkla hücre içine alınmasına dolayısıyla iyi flok oluşumuna neden olur. Böylece çamur çökelmesi daha iyi olur. F/M oranının bu nedenle düşük olması iyidir.
 
F/M oranı biyolojik arıtmada genelde 100-150 civarı alınır. Yüksek olduğu durumda ortamda besin çoktur ve bakteriler ortamdaki besini yer ve çoğalır. Grafikteki B bölgesidir. Bu durum ilerledikçe C fazı ve D fazına geçilir. Düşük olduğu durum mikroorganizma fazla, besin azdır. Bu durumda bakteriler besin bulamadığı için birbirlerini yer ve ölürler. Bu fazda ölü bakteri fazladır ve grafikte D bölgesidir. Böylelikle çamur çökmez. Yani F/M oranı 100-150 civarında tutulmalıdır.
j110010800_3.jpg
 
Teşekkür ederim :) Ölü bakteri sayısı artınca neden çamur çökmez? bir de 100-150 nasıl yani? kesirli bi sayıdan bu sonuca nerden varmışlar? biraz kafam karıştı açıkcası, saçma olabilir ama bölümde yeniyim ve anlamadan geçmek istemem. Zaman-Bakteri grafiği yerine tüketilen madde-bakteri grafiği belki daha anlaşılır olur çünkü bi zaman bakteri grafiğine bakarak bu yorumları yapamıyorum yardımcı olursanız çok iyi olur :)
 
Ölü bakteri ilk başta hafif olur yüzeyde kalır, sonra çöker. F/M oranı artınca çamur yaşı düşer. Buda geri devir oranıyla oynanmasına neden olur. Buarada ben direk cevap yazmıştım şimdi baktım 100-150 değeri SVI olması gerekiyor. F/M oranı 0,6 civarlarıymış. Birimi kg bod5/mlss*gün olması gerek.
 
ama aktif çamurda az çamur çıkmasının avantajı bu demişlerdi, en azından derste böyle dediler. belki hoca yanılıyordur. kaynak gönderir misiniz? bilgi paylaşımı için çok teşekkür ederim
 
O zaman-bakteri grafiği benim için herşeydir. O grafiğe bakarak MLSS düşük mü yüksek mi Çamur yaşı nasıl çamur stabil mi bu grafikten anlaşılır. Buarada çamur çıkması konusuna gelirsek, çamurun herzaman az çıkması bizim için avantaj çünkü bertarafı sorundur ama her biyolojik sistem aynı değildir. Çamur yaşı her sisteme göre değişir. Onu zamanla sisteme göre ayarlarsın. Bazısında az çamur çıkar bazısında çok. Kaynak konusuna gelirsek. Şuan bilgisayarım tamirde ama sana benim hocamın sitesinin adresini vereyim oradaki dosyaları incelersin.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
kendisi bir dahidir;)
 
neye göre anlıyoruz sadece zamanı ve bakteri değişimini gösteriyo? çamur yaşı tam olarak nedir ve nasıl etkindir? bulmuşken cevap veren birilerini sorayım :)
 
Çok şey anlaşılıyor. İstersen internetten biraz araştır. anlatamadım yazarak:) Burada çamur yaşı sistemden çamuru atana kadar geçen süredir.
 
ben bölüme yeni başladım sayılır, o yüzden çok sonuç çıkaramadım, netten de bulduklarım kısıtlı anlatımlar formüller üzerine. çok detay soruyorum ama hocam beni sevmiyor biliyorum, bırakmaması için benim herşeyi çok iyi anlamış olmam lazım. başka grafiklerde var mı?
 
İlk başta basit düşün. Biyolojik arıtmada mantık bakterilerle suyun içindeki Karbonu Nitrojeni ve Fosfatı gidermektir. Bakterilere istedikleri ortamı verirsin onlarda suyun içindeki istemediğimiz şeyleri arıtır. Sistem de sürekli bir artış olmasın bakteri konsantrasyonu aynı kalsın diye bir geri devir hattı olur burada çamuru geri döndürüp bakteri konsantrasyonunu sabit tutarız. Bir de sistemden tamamen attığımız çamur var. Ona da çamur yaşı denilir. Her sistemin bakteri büyümü hızı farklı olur. Dolayısıyla sistemden attığın çamurun zamanı da faklı olur. Buda işte çamur yaşı dediğimiz gibi değişir. F/M oranı gibi belirli parametreler hesap yapmana ve sistem hakkında yorum yapmanı sağlar. Fakat yorum yapman zamanla gelişecektir. Bu kadar parametrelere takılma, sadece olması gereken ne olmalı onu öğren ilk önce. Formülleri de ezberlemeden mantığını anlamaya çalış çünkü biyolojik arıtma biraz karışıktır:) Buarada hangi okul?
 
senin sordukların daha çok işletmecinin vereceği türden cevaplar.Kitaplarda aynı basma kalıp cevapları bulursun.
 
anlayamadığım ideal olan f/m oranında 100 de 60 gibi bir sonuca ulaşıyoruz ancak besin maddesi az bakteri çok olursa çamur iyi çökelmez diyoruz o zaman çelişki oluyor işte. demek ki besin bakteriye göre az olmalı eğer ideal değer 0.6 ise basitçe 100 bakteriye 60 besin gibi :/ ama sonra da f/m in az olması istenmez diyoruz ve benim kafam karışıyor
 
Anlayamadığım ideal olan f/m oranında 100 de 60 gibi bir sonuca ulaşıyoruz ancak besin maddesi az bakteri çok olursa çamur iyi çökelmez diyoruz o zaman çelişki oluyor işte. demek ki besin bakteriye göre az olmalı eğer ideal değer 0.6 ise basitçe 100 bakteriye 60 besin gibi :/ ama sonra da f/m in az olması istenmez diyoruz ve benim kafam karışıyor. birinci sınıf değilim ama bu dersi vermem lazım dediğim gibi hoca zaten bırakmak istiyor :/
 
Bu kadar sayılara takılı kalma 0,6 değilde 0,3 te olabilir. Ders notlarına bakarsın ama f/m istenilen değerde olsun. Ortamda besin olsun.
 
Üst