• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

F/m oranı

  • Konuyu başlatan Özge Ulutas
  • Başlangıç tarihi
Ö

Özge Ulutas

Bir aktif çamur prosesinde F/M yani organik madde/bakteri kütlesi oranı nedir? Ayrıca neden önemli bir parametredir?
 
F/M i sen ne kadar doğru seçersen hacmi o kadar doğru hesaplarsın ve çamur yaşın yani bir mikroorganizmanın sistemden atılma süresini o kadar doğru hesaplarsın demektir. Buda demektir ki biyolojik arıtmada havalandırma havuzunun boyutu ve çamur yaşın çok önemli. Sistemden çamuru erken atarsan arıtma gerçekleşmeyebilir.
 
sonucun 1 in altında ya da üstünde olmasıyla ilgili bir durum yok. Sonucun istenilen f/m değerinin altında ya da üstünde olmasıyla ilgili bir durum var.
 
@C. Kuzey
Dedinizki düşük olduğu durumda mikroorganizma fazla besin azdır oran 0.6 ise yani dediğiniz ideal durum, bakteriler besin bulamazlar ve birbirlerine yer ölürler böylelikle çamur çökmez. sonuç ne oldu? ideal durumda çamur çökmez :) bana da bu çok çelişkili geldi haksızda değilmişim, araştırdım. ama bilgilerin paylaşımı sayesinde sonuca ulaştım bu yüzden sizede teşekkür ederim
 

Ekli dosyalar

  • j110010800_3.jpg
    j110010800_3.jpg
    5.8 KB · Görüntüleme: 489
özge bak şimdi f/m oranını ben sana şöyle açıklayayım. bir öğrenci evi var bu evde beş arkadaş kalıyor ve her bir öğrenci günde bir ekmek yiyor bu eve günde dört ekmek girerse bir öğrenci aç kalmış olacak zamanla bitkin halsiz bir insan olarak yaşamaya başlayacak. eğer bu eve günde altı ekmek girerse hepsi yiyebileceği kadar yiyecek bir ekmekte artacak ve israf olacak atılacak. he fazla ekmek israf olmaz bakteri çoğalır daha ii bir arıtım gerçekleşir dersen oda olmaz çünkü o öğrenci evininde bir kapasitesi var anca o kapasitesi kadar öğrenci kalabilir. ( buraya kadar yazdığım canlandıra bilmen için haydar dümenin örneklerine benzedi ama kusura bakma artık ) . sistem projelendirilmesi yapılırken f/m oranı lazımdır. bu orana göre tesisin boyutlandırılması ortaya çıkar.
F = havalandırma havuzuna verilen günlük organik madde miktarı buda suyun içersindeki organik kirlilik parametrelerini içerir.
M= bu organik maddeleri yiyip içip sindirip sonrada dışkı olarak çıkaran (mikroskoba baktığında uğur böceği gibidir ) canlılar mikroorganizmalardır.

tesis yapıldı bitti işletmeye alırsın, ilk başta fiziksel arıtımın dışında biyolojik arıtım gerçekleştirmekte zorlanırsın olmaz bile hatta . eğer sisteme aşılama dediğimiz hazır bakteri popülasyonundan getirirsen biyolojik arıtıma daha hızlı bir katkı sağlamış olursun. ama sistem zamanla gerekli oksijen havalandırma şartlarını yerine getirdiğinde kendi kendinede üretir bakteriyi buda aşılamaya göre biraz daha fazla zaman alır. demek istediğim şudur ki f oranı kolay kolay değişmez nüfus artmadıkça , sanayi gelişmedikçe vb. bu sabit bir şekilde gelir tesisine , sadece bakterilerinde değişim olur zamanla artış gösterir ve sabit bir değere geldiğinde de orada ne fazla bakteri olur nede azalır. (sabit bir şekilde sisteme oksijen kazandırdığın sürece).

çamura gelince sistemde zamanla çamur birekecek bu çamuru belli zaman zarfında çekmen gerekecek, bu zaman zarfıda çamur yaşı dedikleri olay. aslında çöktürme havuzlarının tasarımlarında verirlir bu zaman , sende işletmeye başladığında şunu göreceksin yapacaksın imhoff a bakacaksın akm ye bakacaksın çöktürme havuzunun, havalandırma havuzunun yüzeyine bakacaksın geri devrinide çamur yaşınada artık kendin zamanla ayarlacaksın .

kafana bişey takma geçmene bak dersi ünide gördüklerin çok önemli , ama gerçekte pratikte deneye yanıla buluyorsun doğruyu. inan benim bile buradaki arkadaşların teknik terimlerinden kafam karıştı.

EĞER YANLIŞIM VARSA OKUYAN ARKADAŞLARIMIN DÜZELTMELERİNİ İSTERİM HERKESE SAYGILAR SELAMLAR.

! DİKKAT ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞİLİM SADECE ÇEVRE MÜHENDİSİYİM
 
@Mrt03
Ne diyebilirim ancak bu kadar iyi anlatabilirdi, ezberlemeden mezun olmak diye buna diyorum, umarım ben de sizin gibi olurum. Çok teşekkürler :) İmzanız da ayrıca çok haklı :D
 
Cansu hanım bende bir sey sormak istiyorum aktif çamurda F/M oranını nasıl kontrol altına alırız ögrenciyim de.

Yani aktif çamur prosesinde F/M oranı nasıl kontrol edilir?
 
Su söylenen çok önemli F miktarı kolay kolay değişmez F/M oranını belirlenen ideal aralıktan fazla ise geri deviri düşür belirlenen aralıktan az ise geri deviri artır. F/M oranını geri devir debisi ile ayarlanilmektedir. Yani buradaki kesirin değerini M yi değiştirerek ideal orana getirebilirsin
 
Çok saolun çok teşekkür ederim. Peki aktif çamur prosesinde SVI yani çamur hacim indeksi nasıl belirlenir. Çökelme testi yapabilirim sanırım.Biraz bilgim var bu konuda ama emin değilim yardımcı olabilirmisiniz?
 
Son düzenleme:
SVI 1 gram çamurun kapladığı hacmi gösterir yine bununda belirli aralıkları vardir. 90-150 diye aklimda kalmış ama kitaptan bakmak lazım
Çökelme testinden kasıt imhoff deneyi ise bu havalandirma havuzundaki bakteri yoğunluğu ve çökelme performansını gösterir
SVI deneyi içinde internetten lab foylerinden yapılışını bulabilirsiniz
 
Buyrun burada SVI analizini detaylıca anlatmış
 

Ekli dosyalar

  • 11.+SVI+Çamur+Hacim+İndeksi.pdf
    231.5 KB · Görüntüleme: 184
SVI değeri hesaplanacak çamur örneğinden 1 L numune alınarak Imhoff Hunisine
dökülür ve 30 dk süreyle beklenir. Çöken hacim değeri 250 ml değerinin üzerinde olan
numuneler seyreltilerek ilk işlem tekrar uygulanır. Çöken çamur hacmi 250 ml değerinin altına düşünceye kadar bu işlem tekrarlanır. Daha sonra çökmeye bırakılan numunenin askıda katı madde (AKM) miktarı hesaplanır. Daha sonra SVI formülündeki değerler yerine konulmak suretiyle SVI değeri hesaplanır.

Amacimiz da SVI değerleri 100 mL/g değerinin altında olan çamurlar için iyi çökebilen çamurlar, 100 ml/g değerinin üzerinde olan çamurlar için ise
iyi çökemeyen çamurlar denilebilir
 
arkadaşlar BOD 1500 mg/l , COD 2000 mg/l olan ve debisi 800 m^3/gün olan atıksuyun F/M oranı ve MLSS si nasıl hesaplanır yardımcı olurmusunuz?
 
F/M oranını = BOD*Debi/Havalandırma havuzu hacmi*MLVSS olarak hesaplanır.

MLSS ise havalandırma havuzundan numune alıp bizim klasik akm deneyi yapıp sonucu bulmak ile hesaplanır.
 
Üst