• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fabrikalarda tam zamanlı çevre görevlisi olarak çalışmak

Batuhan Aşcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Haziran 2012
Şehir
Ankara
Firma
Çınar Mühendislik
Arkadaşlar bir hususta bildiklerinizi öğrenmek istiyorum.
Ek-2 kapsamında bulunan bir fabrikada çevre yönetim birimi kurulmadan tam zamanlı çevre görevlisi olarak çalışabiliyor muyuz? Yeni yönetmeliğe baktım fakat net bir karara varamadım.
Konu hakkındaki bilgileriniz paylaşırsanız sevinirim.
 
Ben öyle bir fabrikada çalışıyorum.Çevre yönetim birimi zaten var olan elemanlardan kuruluyor.Sadece tek çevre mühendisi ben varım.Kalite müdürü ÇYS yöneticisi olarak geçiyor.Ben ÇYS sorumlusuyum Batuhan bey.
 
Ama Seda Hanım yönetmelikte en az 3 yıllık tecrübeli bir çevre mühendisi bulunmalıdır ibaresi var. Sanırım sizi 3 yıllık tecrübelisiniz.
En az 2 kişi gereklidir diyor ve biri 3 yıllık tecrübeli diğeri de tecrübesiz çevre görevlisi olmalı diyor.
 
Batuhan Bey çalıştığım işletmede çevre yönetim birimi değil çevre yönetim sistemimiz var.Yönetmelikte çevre yönetim birimi kurma şartlarından bahsediyor.İkisi farklı şeyler.
 
Ek-1 deki firmalar çevre yönetim birim kurmalı veya danışmanlık hizmeti almalı , Ek-2 deki firmalar yönetmelikte anlatıldığı şekli ile çevre görevlisi/lileri çalıştırmalı veya danışmanlık almalı.

Çevre yönetim sistemi= ISO 14001 veya EMAS gibi yasal zorunluluğu olmayan gönüllük esaslı yönetim sistemleridir.
 
Bizim firmamız Ek 2 ye girdiği için çevre yönetim birimi kurma zorunluluğumuz yok.Başta küçük bir karışıklık oldu sanırım.Şuanda tek çevre görevlisi yeterli oluyor.
 
teşekkür ederim arkadaşlar dediğiniz gibi ben ikisini bir birine karıştırdım.
Yönetmeliği yanlış yorumlamışım.
Anladığım kadarıyla ek-2 konumundaki bir tesiste çevre görevlisi olmak için çevre yönetim sistemi olması gerekli ve yeterli.
 
@Batuhan Aşcı

: ) ek-2 konumundaki bir tesis için sadece bir çevre görevlisi çalıştırması veya bu konuda danışmanlık alması yeterli. Çevre yönetim sistemi olması gerekmiyor. Ama olursa iyi olur. Çevre yönetim sisteminin bakanlıkla hiç bir alakası yok. bakanlıkla alakası olan " Çevre Yönetim Birimi" (oda ek-1 ler için.)
 
önceki yönetmelikte ek1 ek2 ayrımı vardı. burada bahsedilmiyor.
@CMNet Okuru
eski yönetmelikte bu açık açık yazıyor. ancak yeni yönetmelikte çevre yönetim birimi ve danışmanlık firması gibi 2 seçenek var gibi algılanıyor bence. aydınlatıcı değil bu yönetmelik.
 
@Funda Saltık

MADDE 5 – (1) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin
Ek-1 listesinde yer alan işletmeler;

çevre yönetim birimlerini kurmak
veya
çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak

zorundadır.

(2) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin
Ek-2 listesinde yer alan işletmeler;

bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek
veya
çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak
veya
çevre yönetim birimi kurmak

zorundadır.

veya : kuruluşuna uygun olan seçeneklerden birisini seç demek.

Çevre yönetim biriminin taşıması gereken nitelikler aşağıda belirttiğim gibi, bu durumda, sadece bir çevre mühendisi çalıştırması yeterli olan bir firma, neden çevre yönetim birimi kurup maliyeti daha yüksek 2 çevre mühendisi çalıştırsın?
Gerek yok buna, bakanlığın burada demek istediği birim kurmak istersen kurabilirsin bizim için farketmez.


Çevre yönetim biriminin nitelikleri

MADDE 8 – (1) Aynı vergi numarasına veya 5 inci maddenin üçüncü ve beşinci fıkraları kapsamında olup aynı SGK numarasına sahip işletmeler, çevre yönetimi faaliyetlerini çevre yönetim birimi ile yürütebilirler.

(2) Çevre yönetimi biriminde en az 2 (iki) çevre görevlisinin sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan;

a) Birinin çevre mühendisliği bölümünden mezun veya çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış veya 7 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında belge almış çevre görevlisi olması,

b) Birinin, kamu veya özel sektörde çevre ile ilgili olarak en az 3 (üç) yıllık mesleki tecrübeye sahip bir çevre görevlisi olması,

zorunludur.

(3) Çevre yönetim biriminin sorumlu olacağı işletme sayısının 5 (beş)’ten fazla olması durumunda ikinci fıkrada belirtilen personel sayısına her beş işletme için bir çevre görevlisi ilave edilir.

(4) İşletmede, çevre yönetim biriminde görevli personel sayısına uygun olacak çalışma mekânları bulunmak zorundadır.



Not : Çevre Yönetim Sistemi ISO 14001/EMAS gibi sistemlere denir. Çevre Yönetim birimi ile alakası yok.
 
Üst