• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Faturaya hurda yazımı

kubir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ekim 2016
Firma
Sakarya Ambalaj Geri Dönüşüm
Merhaba arkadaşlar, Tat ve Gdt tesisinde çalışıyorum. Damacanalardan, petlerden vs. çapak üretiyoruz. Bunları firmalara ürün olarak veriyoruz KDV'li, ama muhasebeci arkadaş KDV'den muaf olsun hurda çapak, hurda damacana vs yazarak bazı firmalara(gdt olmayan) kesmiş.Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim ? Hurda yazılması yanlış mıdır? Nereye verirken hurda yazılmalıdır ? Sorumu cevaplarsanız sevinirim.
 
@kubir öncelikle hurda atıklarda kdv yoktur bu doğru. Ama sizin fabrikalardan aldığınız atıklar hurdadır. Atık yazsada kdv kesilmesine gerek yoktur.

Siz hurda atıkları fabrikalar ve benzeri yerlerden aldınız işlediniz yıkadınız kırdınız ve çapak haline getirdiniz. Bu sizin artık ürününüz oldu hurda atığınız değil ve ürün olduğu için bakkala bile satabilirsiniz ama ürün olduğu için kdv li olarak satmanız gerekmektedir.

Çevre il müdürlüğü hurda çapak ibaresine sorun çıkaracaktır.
 
@kubir
Merhaba, aldığın atıklar kdv den muaftir ve bunları alirken ambalaj atığı veya tehlikesiz atik gibi ibarelerin yazili olmasi gerekir. Kubilay ustadim cok guzel açıklamış. Benim haddime değil ama ürettigin ürünlere muhakkak tevkifat veya kdv uygulaman gerekir. Ürünlerin hurda olarak kesmelerinin sebebi kdv ödememek için. Bu yanlış uygulama. Hatta gaziantepte bundan dolayi ceza yiyen firmalad oldu. Il cevre buna con dikkat ediyor. Hurda olarak kesilen ve kdvsiz olan ürün faturalarini kesinlikle girme. Sattığın ürünlerde firma olarak lisans şartı aranmaz.
 
kdv li satis yapmama gelir vergisi cikmasin diye mi?
kdv nin bir zarari yok da buna sasirdim.devlete oderseniz olur biter.
 
@kubir
hurda yazıyorsa senden atık çıkmıştır.

İşleyiş. Çapaklar geri kazanılmış ikinci sınıf malzemedir. . Geri kazanım tesisi olarak aslında ürün çıkışı olmalı.
Hurda yazarak TATDAN çıkış yapmış olur. Mantık Bu şekilde işler.
Sakıncası şurda çıkar kütle denge yaparken bir yerlerde karışıklık olur. sizde olmasa karşı tarafta olur. . Ürün karşı tarafa hurda diye giderse karşı tarafta kütle denge sistemine giriş yaparsa sistemsel olarak bir yerlerde karışıklı olur detaylara girmeyeceğim çok farklı sorunlar çıkar.

Asıl soru bu patlak verir mi vermez çapraz denetim yapacak mekanizma henüz yok.boş ver gitsin . sendeki sorun aynısı benim çalıştığım firmlarda yaptı bir şekilde ayarladık.
 
Üst