• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Filtrepres Süzüntü Suyu Değerlendirmesi

Nazlıhan TOPÇU

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Nisan 2014
Firma
.
Merhaba arkadaşlar,
Ben kimyasal arıtmamda küçük bir deneme yaptım. Filtrepres süzüntü suyunu alıp bikaç IBC tankta dinlendirip tamamen duru hale getirdim. Sonra bu duru kısmı anyonik poli hazırlamada kullandım. (normalde temiz su kullanıyorduk bunu için günde 48 metreküp civarı). Tank diplerindeki çamurlu kısmı da atıksu giriş deposuna verdim arıtmaya baştan girdi. (normalde süzüntü suyunun tamamı böyle en baştan başlıyordu)

Hem ham su ziyan etmiyorum, hem arıtmaya bu poli için verdiğim suyu da arıtmak ayrı bir enerji sarfiyatıydı. Her anlamda mantıklı görünüyor. Arıtmanın tamamen içine adapte olunca KOİ de baktım gayet güzel çıkıyor.

Ama bu konuda neler yapabileceğim konusunda bilgisi olan var ise yardımını rica edeceğim.,
Bu sistemi kullanırsam arıtma tesisimin proje onayı yenilenmesi gerekir mi? Buna dair daha önce çalışma yapan var mı? Bu patent alınabilcek bi verimlilik çalışması olabilir mi?
 
Adem PiştofoğluTeşekkürler, bundan hem arıtmadan oluşan çamurumun karakterini değiştirir diyerek çekindim. Çünkü bu haliyle çamur analizleri tehlikesiz çıkıyor. Hem de kurduğum deneme sistemi giriş dengelemeye çok yakın, yoğun kısmı oraya almak daha kolay oldu benim için. İlerleyen zamanlarda bunu deneyebilirim. Arıtma tesisi proje onayını etkiler mi onu öğrenmeye çalışıyorum. Kafama göre yarın öbür gün bir uyarı almak istemiyorum.
 
Nazlıhan TOPÇUZaten filtre presin tutamadığı kısım o. Çamurun içerisinde olması gereken ama kaçan kısım. Onu tekrar çamura verdiğinizde olumsuz bir etkisi olmaz. İki defa filtre presten geçirmiş gibi olacaksınız.
Arıtma tesisinin projesiyle ilgili bir şey yapmak gerekir mi konusunda fikrim yok. Çevre Danışmanınız varsa ona sorabilirsiniz.
 
Gözlemlemek lazım ama yaptığınız işlemde aklıma gelen bir dezavantaj, kullandığınız poli miktarında artışa neden olabilir, onun akabinde daha fazla çamur oluşumuna neden olur diye tahmin ediyorum.
 
Son düzenleme:
Gayet yaratıcı ve su tasarrufuna katkı sağlayacak bir fikir. Bu güzel fikrinizi önce laboratuvar ortamında beherler vasıtasıyla minik analizlere tabi tutarak kesin sonucu görebilirsiniz diye düşünüyor. İyi çalışmalar, bol şanslar💧
 
Yadigar AYVERDİMerhaba, ilginiz için çok teşekkür ederim.
Şuan iş değiştirdim fakat son haline geldiğinde proses çok işe yaramış ve kullanır vaziyette bırakmıştım.
Beherlerle analize gerek kalmadı, çünkü AKM ve KOİ baktığımda verimin çok çok iyi olduğunu gördüm.
Döndürdüğüm polili su KOİ birikimi ile çıkış suyunu arttırır diye düşünüyordum ama uzun sürede deney kontrollü olarak denedim ve yük fazla gelmediği için yeniden arıtmada tamamen arıtılıyor.

Taner Bey'in cevabına istinaden:
-Kullanılan poli miktarım artmadı, aksine düşürülebilir bile. Çünkü geri dönen üst süzüntü suyunda kısmen poli var. Emniyetli olması için düşürmedim miktarını.
-Çamur miktarım da artmadı. Teorik olarak arıtmada olan çamur arıtmada kalıyor aslında. Ekstra bir çamur oluşumu yok. Normalde yeniden arıtmaya dönen süzüntü suyu 2. kez arıtılıp aynı çamuru veriyordu filtreprese. Ben sadece bunun çamurlu kısmını direk filtreprese vererek arıtma yükünü azalttım.

Sistemi sadece IBC tankların üst (yan) kısımlarından delerek borularla birbirine geçişle bağladım, böylece ücretsiz küçük çöktürme tanklarım oldu.
Deneme için doğru düzgün hiçbir masrafta bulunmadım, pompa vs zaten tesiste olanları kullandım.

Arıtma işleten arkadaşlarıma deneme yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. (Tabiki her arıtmada işe yarayacak diye birşey yok, kirliliğinize göre değişir. Örnek açısından alüminyum sektöründeyken denedim)
Kuyu suyu seviyelerinin iyice düştüğü şu zamanlarda su tasarrufu adına güzel bir proje olduğunu düşünüyorum.

İyi çalışmalar herkese..
 
Üst