• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fosseptik çukuru

Şeyda Canıtez

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ekim 2016
Firma
üzümcü
Herkese Merhaba,
Firmamız şehir merkezine uzakta olduğu için kanalizasyon bağlantısı bulunmuyor. Biz de atıksu arıtma sistemi ile deşarj ediyoruz. Bunun yerine fosseptik çukuru yaptırabilir miyiz? Fosseptik çukuru yaptırmanın şartları nelerdir? Kaç kişilik kapasite için kullanılabilir? Eğer fosseptik çukuru yaptırmak içn şartlarımız uygun ise çevre izin belgemizde herhangi bir değişiklik yapılması gerekir mi?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Çalışan kişi sayısı doğrudan etkilidir. Kapasite raporunda veya SGK'da kayıtlı 84 kişi ve üzeri sayılarda arıtma tesisi bulunmak zorundadır. Bu rakamın altında ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden görüş yazısı isteyebilirsiniz. Çevre izniniz atıksu deşarj konulu ise ve siz arıtma tesisi yerine fosseptik kullanacaksanız, atıksu deşarj konusu ortadan kalkıyor. Ancak fosseptik çukuru yaptırıldıktan sonra düzenli olarak vidanjör firmasına çektirip, atık su deşarj izni olan bir arıtma tesisine deşarj etmeniz gerekiyor. Tabi tüm bu yazdıklarım, firmada endüstriyel atık su oluşmuyorsa geçerli. Endüstriyel atık su oluşumu varsa, mecburen arıtma tesisi kuracak ya da ortak arıtma varsa oraya kanal bağlantı izni alacaksınız.
 
Cem Bey, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
firmamızda yalnızca evsel atıksu oluşuyor ve kapasitemiz 84 kişiden daha az. bahsettiğiniz görüş yazısını almamız zorunlu mu? ya da çevre il müdürlüğünden uygunluk yazısı gibi bir yazı almalıyız değil mi?

Ayrıca bir sorum daha olacak; fosseptik çukuru yaptırıldıktan sonra düzenli olarak vidanjör firmasına çektirilmesi ve atık su deşarj izni olan bir arıtma tesisine deşarj ettirmenin maliyeti ortalama ne kadardır? Bu konuda bilginiz var mı acaba?
 
@Şeyda Canıtez
Hayır zorunlu değil ancak bilgileri dahilinde olması iyidir. En azından tesisinizin kapasite raporu ile birlikte bilgilendirme yazısı yazarsanız; bu tür şeyleri seviyor genellikle çevre ve şehircilik. Maliyet biraz sizin anlaşma şartınıza bağlı. 3'lü sözleşmeler yapacaksınız. Vidanjör firması 400-500 TL gibi bir ücret istese; arıtma tesisi ile ne kadar anlaşacağınız çok önem arz edecek. 3 bin TL isteyen de var, 6 bin TL de.
 
@Şeyda Canıtez

Ücret yıllık. Belediyenin kanalına vermek için belediye de ücret istiyor öyle bir konu da var :)
 
@Cem Yılmaz
Cem Bey belki bu sorunun geleceğini de tahmin etmişsinizdir :) Peki belediye ne kadar ücret alıyor ortalama? Bu konuda bilginiz var mı?

Ayrıca fosseptik ile ilgili söyledikleriniz örneğin 84 kişi sınırı yönetmelikte vb. nerede geçiyor?
 
@Şeyda Canıtez
Tahmin etmedim desem yalan olur. Ama belediye ile çalışan firma hiç görmedim, dolayısı ile bu konu ilgili yardımcı olamayacağım.

@Şeyda Canıtez
SKKY Madde 32: Evsel Nitelikli Atık Sular için Deşarj Standartları
 
@Şeyda Canıtez
Merhaba, bende bir şey söylemek istiyorum. Foseptik çukuru yapılırken firmada kaç çalışan varsa çukur büyüklüğünü ona göre yaparsın. Foseptik çukuru sızdırmaz bir şekilde yapılması lazım. Bunun için genellikle kireç kullanılır. Firmadan kaynaklı evsel atık sular burada birikir ve doldukça belediyeden vidanjör gelir ve çekerler. Bunun için size bir makbuz verirler ve belediyenin ilgili biriminden atıksuların vidanjör yardımıyla alındığına dair yazı isteyin. Size gerekirse örnek dilekçe yollarım.
 
Merhaba Herkese,
Firmamızda atıksu arıtma sistemini iptal edip foseptiğe geçeceğiz. Bunun için şartlarımız uygun. Halihazırda foseptik çukurumuz da var. Bugün vidanjör çağırıp atıksuları çektireceğiz. Bundan sonrası için ne gibi adımlar atmamız gerekiyor. Örneğin belediyeye ya da il çevreye dilekçe mi yazmalıyım? ya da bunun gibi neler yapmak gerekiyor?
 
@Şeyda Canıtez

Firmanız ankara da sanırım. İzmir de mevcut veya yeni yapılacak bütün fosseptik çukurları için oda kayıtlı inşaat mühendisi/mimar vb. kaşe-imzalı sızdırmazlık raporu istiyorlar bilginiz olsun.
 
Eskiden, bizde de elle yapılırdı bu işler....


Over 1 million people in India’s “untouchable” caste are still tasked with cleaning sewers, drains, and latrines — with no protective gear.
For more information on manual scavenging, here's more information from the International Dalit Solidarity Network:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst