• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

gaz toplama bacaları

Eylem Karaca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şubat 2010
selam arkadaşlar benim bir sorum olacktı deponi sahalarındki gaz toplam bacalarının ölçüleri ve uygulama aşamasını soracaktım.Katı atık deponi sahasına bu gaz bacaları nasıl yerleştirliyor ve kaç tane yerleştiriliyor bunun hesap ve yöntemi şimdiden teşekkürler
 
merhabalar ;

katı atık düzenli depolama sahalarında gaz drenaj bacaları, sahanın içersine 50 veya 60 m çapında daireler çizilir. Bu dairelerin birbirleri ile keşisecek şekilde yerleştirilir. her dairenin ortasına bir gaz bacası yerleştirilmelidir. baca yerlerinin seçimi bu şekilde yapılır. ayrıca drenaj borularının birleşim yerlerinin üzerlerinede gaz bacaları eklenebilir. Bacanın yapılması ise; bildiğimiz 8 mm lik veya 6 mm lik çelik hasırlardan yapılır.ebatları genelde 2,5m*5.15 olur. uzun kenarından 1-1,5 m çapında rulo yapılacak şekilde katlanır. ve uçla tellerle bağlanır. yüksekliği 2.5 m bir baca yapılmış olur. belirlenen yerlerde depolanan çöp yüksekliğine ulaşıldığında bu bacalar konur. içersine Q 160 mm HDPE boru yerleştirilir. boru ile hasır arası 16-40 dere çakılı ile doldurulur. (eğerki göz aralıkları küçük çelik hasır bulamazsanız ve koyduğunuz çakıllar dökülüyorsa, çelik hasırdan yapılan rulo içersine ince elek teli serebilirsiniz.) çöp seviyesi yüksekdikçe baca bu şekilde yükseltilir. borular manşonlarla birbirine eklenmelidir. bacalardan belirli bir debide gazçıkışı gözlenmeye başlandığında bir iki tan flare yaptırarak çıkan metan gazını karbondioksit gazına dönüştürerek daha az zararlı hale getirmiş olursunuz.
kısaca bu kadar oldu. umarım işinize yarar.
 
Veysel bey teşekkürler verdiğiniz bilgiler için inanın çok faydalı oldu kısada olsa işime yaradı .teşekkürler siz nerde çalışıyorsunuz
 
:) Ah eylem hanım ah.. :D Veysel beyin mesajının solunda avatarın altına bakın çalıştığı yer yazıyor. :) Bu durumları düşünerek koydum ben onları. Neden zorunlu yaptım sandınız. gözünüzden kaçtı herhalde ;)
 
Emin olun tek değilsiniz hatta siz iyi durumdasınız hiç değilse mesaj atabiliyorsunuz :) Anladınız siz onu. Vakit bulabilsem resimli kullanım klavuzu hazırlayacağım..
 
merhabalar ;

drenaj bacalarının delikli olması gerektiğini eklemeyi unutmuşum. hazır satılan delikli borular mevcut. Yakleşık 7 senedir bu alanda faaliyet gösteren bir firmada çalışıyorum. Ve şu an Türkiyeye 12. Katı atık düzenli depolama Tesisini kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ( 12. Tesisi Kırşehir Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ) Katı Atık düzenli Depolama tesisi ve Vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu konularında birikimlerimizi meslektaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Hayırlı Çalışmalar Dilerim.
 
merhabalar ;

Kullansak tabiki çok iyi olur. değerlendirmiş oluruz, ancak kullanabilmek için gerekli altyapı maliyetleri çok yüksek. ve gaz oluşumu çok uzun süre devam etmiyor. ilk üç- beş sene debili olarak çıkan gaz daha sonrasında çok azalıyor. bursa'da eski demirtaş çöplüğü rehabilite edildikten sonra ve bursa düzenli depolama tesisinin 1. etabı kapatıldıktan sonra bu yatırımlar yapıldı.ama maalesef istenen verim alınamadı ve o yatırımlar şimdi atıl durumda. bunun gibi türkiyede denenen bir kaç yer daha var ama yine verim alınamadı. ekonomik olmadığından tercih edilmiyor.

daha yeni bir örnek vereyim. Kütahya vahşi depolama sahasının rehabilitasyon çalışmaları yeni tamamlandı. 120 dönümlük alanda çöpler rehabilite edildi. rehabilite aşamasında 50 m aralıklarla burgulu makinelerle toprak zemin bulunana kadar gaz drenaj bacaları açıldı. daha sonra bu bacalardan çıkan gazların debilerine baktığımızda yeni dökülen çöplerin olduğu bölgelerden gaz çıkışlarının olduğunu ancak 3- 5 sene önce depolanan çöplerin bulunduğu yerdeki bacalardan çok pasif ve çok az miktarda gaz çıkışlarının olduğunu gözlemledik. 3-5 seneye kadar bu bacalarda da gaz debileri çok düşecektir.

bu gazların elektirk enejisine dönüştürülebilmesi için elektro mekanik cihazlara ihtiyaç vardır. bunlarında ilk yatırım maliyetleri çok yüksektir. kendisini bile amorti edememektedir. bunun yerine büyük atıksu arıtma tesislerinde bu cihazlarla arıtma çamurundan elektrik elde edilmesi daha doğrudur. çünkü çamurun süreklilği var. ve bunada örnek Ankara atıksu arıtma tesisidir.

iyi çalışmalar.
 
Üst