• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gelişime Açık Olmak ve Tecrübeler

Sinem Yener

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2011
Gelişime Açık Olmak ve Tecrübeler (İLGİ RİCA EDİYORUM :) )

Arkadaşlar çalışan bir Çevre Mühendisi için ek olarak kendini geliştirme alanları, yapabileceğimiz işler nelerdir? Bu konuda bilgisi olan, arayışa giren arkadaşlarla sohbet için böyle bir konu açtım umarım ilgi ve fayda gören bi konu olarak amacına ulaşır.

Tecrübelerini, fikirlerini paylaşan herkese teşekkürler...
 


Yaptığınız işle ilgili olarak düşünelim,

Daha önce altyapıcıydım Autocad ve Excel ikilisi yeterdi bana. Fakat bununla yetinmedim dinamik modellemeler üzerin çalışmaya başladım kendi kendime ben öğrendikçe işlerim pratikleşmeye başladı. Şimdi iş güvenlik üzerine çalışıyorum gidebileceğim onlarca kurs var ilk fırsatta hepsine tek tek gideceğim. Her eğitim farklı bir bakış açısı kazandırıyor insana mesleğinde...
 


Ben ÇED'deydim. İşe NetCAD öğrenerek başladım. Sonra tüm haritaları çizmekle devam ettim. Yanına bir de ArcGIS ilave ettim. Şimdi ise danışmanlıktayız. Bakalım bu sektör bize neler öğretecek:)
 


İkinci bir konu,

Kişisel ve sosyal gelişim herkesin ihmal ettiği ama gerçekten önemli bir konu. Bazı şeyleri doğru yapmak için ille hata yapmak gerekmiyor, hatalardan ders çıkarmakta bir meziyettir. İş yaşamında ki iyi ve kötü örnekleri iyi sentezlemek gerekiyor. İş yerinde sinir olduğunuz insanlar vardır yada bazı huyları. Siz sinir oluyorsanız bir başkası da benzer hareketlere olabilir.
 


Bi şirkette Çevre Görevlisi olarak çalışıyorum. Yeni mezun olduğum ve bi yerden başlamak gerektiğine inandığım için yeni ismi zikredilen bu işi yapıyorum ancak bana çok fazla artı katacağına inanmadığım için yeni yollar arıyorum. Çed konusunad kendimi geliştirmek istiyorum bunun çalışırken mümkün olması için nasıl bi yol izleyebilirim?
 


Elektrik kesintisine kadar herşey yolundaydı.Tam yazımı gönderecekken elektrik kesildi.:)
Şu an bir önceki yazdıklarımı toparlamak istiyorum;

Sinem Hanım,
Bildiğimiz üzere 'çevre mühendisliği' dalı çok geniş bir yelpazeye hizmet eden bir daldır.ÇED,proje,danışmanlık,sanayi..v.b. temelde aynı dala hizmet eder ama çalışma alanında farklılıklar arz eder.

Şu an yeni mezunsunuz ve ne kadar oldu çalışalı bilmiyorum ama naçizane fikrim çok ekstrem bir durum olmadıkça işe yeni girmiş yeni mezun arkadaşların en azından 2-3 sene o işi sindirmesi gerektiğidir.Çalışma hakkında görüşümü de şöyle açıklamak isterim ki sürekli kısa süreli çalışma durumları müstakbel işvereniniz için hoş karşılanmayabilir.Fakat iş tatmininiz yok ise dediğiniz gibi farklı yolları denemeniz gerekecektir mutlaka.

Danışmanlığın size katacağı çok şey var.Çed üzerine çalışsaydınız onun da katacağı vardı,tesis projelendirseydiniz onun da..Bu hem size hem de işvereninize bağlı bir durum.Ayrıca şirket kültürüyle de alakalı.Bu kadar çok danışmanlık firması açılmışken eski,köklü veya yeni kurulup da profesyonelce bu işi yürüten danışmanlık firmaları da var.Karar sizindir.

Ben işe girdikten sonra 3 ay geçince artık bu işin benim için rutinleşeceği yanılgısına varmıştım.Ama öyle olmuyor;iş hayatını görüyorsunuz,çalışma şeklini adabını öğreniyorsunuz ama hep bir dinamizm mevcut aslında.Sürekli yeni şeyler çıkıyor,eskileri cebinizde tutuyorsunuz,üstüne yenileri ekliyorsunuz.Yeniler için araştırma çalışma yapmanız gerekiyor.Yani aslına bakarsanız sıkılmak mümkün değil.

Çed demişsiniz;o konuda bir tecrübem olmadığı için görüş vermeyi uygun bulmuyorum.Sayın Sir Aenas bu konuda güzel bir öneri sunmuş aslında.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu alan üzerinde çalışan diğer arkadaşlardan da fikir almak faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

İyi çalışmalar dilerim..
 


Tuğba Hanım vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkürler... Bi solukta okudum yazınızı...
Ben daha atak olmak, daha yoğun çalışmak, dolu dolu bilgile edinmek istiyorum. İşim, şirketim, şirketin sunduğu şartlar çok güzel gerçekten ama çevre görevlisi olmak çevre mühendisliğinin yerine geçmediği için belki de bu tatmin olamama durumu o yüzden yapabileceğim, öğrenebileceğim gerekirse boş vakitlerimde çalışıp edinebileceğim tecrübeler arayışına girdim
 


gelişime ve gelişmelere açık olmak sizi başarıya götürecek etkenlerden biridir ancak herkesin bir kapasitesi vardır ve bunu bilerek kendinizi geliştirin. ne yapmak istediğinize ve kendinizi nerde görmek istediğinize göre adımlarınızı atın. yoksa mutsuz bir hayat sizi bekleyebilir.

sürekli kendimi geliştireceğim bir iş yapmak istiyorum diyorsanız adres : ar-ge
 


qrafiqer arkadaşıma katılıyorum ben danışmanlığı ÇED'de bir şeylere aşina olduğumdan ötürü seçtim ayrıca iki sektör birbirini çok güzel tamamlıyorlar.
 


çed konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız.

Orman ve su işlerinin web sayfasına girin ÇED birimi sayfasından ÇED raporlarını indirin ve inceleyin. Hangi sektöre ne istenmiş eklerde görürsünüz bunları inceleyin. ÇED firmalarında genelde her bölüm farklı kişiler tarafından yapılır bu insanlardan tanıdıklarınız varsa onlarla bağlantıya geçin.

Neyi yaptığınız önemli değildir. Nasıl yaptığınız önemlidir. Kaliteli olun. Yavaş yapın ama sağlam yapın. Zaten hız zamanla kazanılan bir şeydir. ÇED'de ilk yaptığınız raporlar belki hiç bir şeye benzemez, il çevreler size sayfalarca eksiklik yazabilirler. Eksikliklerinize dikkat edin bir dahaki raporunuza bunu yapmayın. Hepimiz insanız hatalarımız olur ama hatalarımızdan ders alıp hızlıca kapatabiliriz.
 


Yıllar önce bir devlet memuru olarak çalışırken o günkü sistemin çalışmaya kredi veren bir yapıda olmadığını anlamıştım. Ne kadar yetenekli ve çalışkan olduğunuzdan çok kimleri tanıdığınızın daha önemli olduğunu keşfetmiştim. Kendi kaynaklarımızın ve değerlerimizin nasıl ziyan edildiğine şahit olmuştum.

Sistemin bir parçası olmak yerine sistemi düzeltmeye gücünün olduğuna inanan genç bir adamdım. Çalışkandım, hırslıydım ve herkes televizyon izlerken, eğlenirken ben kendi kişisel gelişim ve eğitimime yatırım yapıyordum. Sistemi düzeltmeye kararlıydım. Politikaya atılıp bu düzeni değiştirenlerden olacaktım.

Derken o bozuk istemin içinde dahi, çalışkansan ve dürüstsen senin için ilahi bir adaletin geçerli olduğunu anladım. Çeşitli burslar kazandım. A.B.D.’de ve İngiltere’de ekonomi ve liderlik konularında eğitim gördüm. Teknik bir adamdım. Sistemi düzeltmeye talipsem ekenomiden anlamam ve liderliğin püf noktalarını çözmem gerektiğine inanıyordum. Toplum karşısında konuşma ve hitabet dersleri aldım. A.B.D’nin dünyayı yönetmek için gelecek 50 – 100 yılın planlarını yaptığını anladım. Ülkemize ve dünyaya dışarıdan bakmanın farkını yaşadım. Beyaz Sarayı dışarıdan izleyen değil, o dönemin A.B.D. başkanı baba George Bush’un davetlisi olarak (ABD hükümetinden burs olan öğrenciler olarak) içini görenlerden oldum.

Bütün bu eğitimleri aldıktan ve biraz olgunlaştıktan sonra sistemi politikaya atılarak değiştirmenin tek başına mümkün olmadığını, bunun bir ekip işi olduğunu ve boşuna çalıştığımı anladım. Şüphesiz politika sistemin düzeltilmesi için daha etkili ve güçlü bir yol. Ancak sistemi politikayla düzeltmek yerine daha yavaş giden, ama çok daha etkili bir yöntemin olduğunu da keşfetmiştim. Değişimin yolu eğitimden geçiyordu. Dünyayı ve ülkeyi değiştiremesem de, bireylerin gelişmesine katkıda bulunabilirdim. İnsanların hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmeleri için gerekli olan tekniklere yoğunlaştım. Özet olarak hedefim insanların beyinlerini eğiterek onları daha hızlı düşünen, daha hızlı öğrenen, daha zeki ve daha başarılı olan bireyler haline getirmek.

Konu eğitim, kişisel gelişim ve öğrenme olunca, bunun önünde de çok önemli engeller olduğunu yaşadım ve gördüm. Toplum içindeki büyük bir kitle farkında olmadan magazinsel haberlerle, eğlenceyle vb. faaliyetlerle oradan oraya sürükleniyor. Kendi istediklerini değil, farkında olmadan kendilerine empoze edileni yapıyor ve düşünüyorlar, zamanı boşa harcıyorlar.

Kısacası, bugün amacım herkesi bir kez daha düşündürmek ve insanların geleceklerini yönetmeleri için kendi beyinlerini kendilerinin yönetmeleri gerektiğini anlamalarını sağlamak.

Unutmayın, siz magazin haberleri izlerken, eğlenirken, zamanı boşa harcarken, birileri dünyada sizi ve beyinlerinizi yönetmek için planlar yapıyor. Dünya ve geleceğiniz hızla yeni baştan şekilleniyor.

Eğer geleceğinizi kendiniz şekillendirmek istiyorsanız size tavsiyem;

Dünyayı takip edebilmek için İngilizce’yi iyi öğrenin, kişisel gelişim ve eğitiminize önem verin.

Başarı dileklerimle...

Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı
© 2009 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.
 
Üst