• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gemi kazaları vb. kaynaklı yağın temizlenmesi sonucu oluşan atıkların yönetimi

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
•Atık Yönetimi Opsiyonları

•Reduce (Azalt) : Oluşan atık miktarını azaltmaktır. Örneğin kıyı şeridini yerinde temizleme teknikleri aracılığıyla toplanan temiz materyali ve veya suyu minimize etmek uygun olabilir. Malzeme sarfiyatının dikkatli kontrolü, daha açık olarak sorbent kullanımı da atık azaltmaya yardımcı olacaktır.

•Reuse (Yeniden kullan) : Temizleme ekipmanları, koruma giysileri gibi temizlik esnasında kullanılan ekipmanlar tekrar kullanılabilir.

•Recycle (Yeniden kazan) : Sıvı yağı rafineri akışları içine alma ile geri kazanılması veya yağ ve yağlı materyalin arazi ıslahı veya yol inşaatı projelerinde kullanılması.

•Recovery (Geri Kazanma) : Atık materyalin ısıl değerinin güç veya ısı üretiminde yeniden kullanılması.

•Disposal (Bertaraf) : Yukarıda belirtilen opsiyonların hiç biri uygulanamadığı takdir de atık bertaraf edilir, yüksek sıcaklıklarda yakılır, kompostlanır veya arazi doldurma amaçlı kullanılır.

Not: Bu alanda çalışan sayısı az ya da çoktur bu konuda bilgim yok ancak, bu alanda bilgi paylaşımı kısıtlı sanırım. Bu nedenle bilgi almak isteyenler ITOPF
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ile irtibata geçebilirler. Tüm sorulara aynı gün içinde yanıt gelmekle birlikte, bilgi paylaşımı için ilgili kişi ve kuruluşlara da yönlendiriyorlar. Bu gönderdikleri verilerin çok çok küçük bir kısmı vaktim oldukça paylaşıp çeviririm.

Herkese iyi çalışmalar

PETROL VE KİRLİLİĞİN BERTARAFI

Giriş;
Petrol döküntüsü temizleme operasyonlarının çoğu, özellikle kıyıda, önemli miktarlarda petrol ve petrollü atığın toplanması ile sonuçlanır. Atığın depolanması ve bertarafı, her operasyonda önemli bir safhadır.

Bu çalışma, gemi kaynaklı petrol döküntü atıklarının yönetimi için mevcut çeşitli opsiyonları araştırır.

Atık Problemi

Deneyimler gösteriyor ki ; bir petrol döküntüsüne müdahalenin en çok zaman tüketen ve maliyetli kısmı arıtma ve toplanan atığın bertarafıdır.

Ortaya çıkan atık miktarı, yağ döküntüsünün miktar ve tipi, kıyı şeridine yayılan ve etki gösteren yağın miktarı gibi bir çok faktöre bağlıdır.

Nispeten daha az yağ döküntüleri esnasında bile, toplanan atık miktarı hızlı bir şekilde mevcut bertaraf tesislerinde bertaraf edilebilir.

Atığa yapılacak muamele acil durum planlarında anahtar bileşen olmalıdır. Müdahale teknikleri üzerindeki kararlar hesaba katılmalıdır. Uygun ve kabul edilebilir müdahale teknikleri uygulandığında bile, oluşan döküntünün hacmi orijinal döküntü hacminden 10 kat daha fazla olabilmektedir.

Toplandıktan sonra, atığa yapılacak muamele, mevut depolama , nakliye, arıtma ve bertaraf opsiyonları için gerekli harcama ve iş gücüne bağlıdır.

Oluşacak atığın miktar ve tipinin gerçekçi bir tahminine bağlı olarak,atığın arıtılması ile ilgili karar, bir kazanın başlangıcında verilmelidir.

Atık Yönetimi Opsiyonları

Reduce (Azalt) : Oluşan atık miktarını azaltmaktır. Örneğin yukarıdaki resimde olduğu gibi, kıyı şeridini yerinde temizleme teknikleri aracılığıyla toplanan temiz materyali ve veya suyu minimize etmek uygun olabilir. Malzeme sarfiyatının dikkatli kontrolü, daha açık olarak sorbent kullanımı da atık azaltmaya yardımcı olacaktır.

Reuse (Yeniden kullan) : Temizleme ekipmanları, koruma giysileri gibi temizlik esnasında kullanılan ekipmanlar tekrar kullanılabilir.

Recycle (Geri kazan) : Sıvı yağı rafineri akışları içine alma ile geri kazanılması veya yağ ve yağlı materyalin arazi ıslahı veya yol inşaatı projelerinde kullanılması.

Recovery (Yeniden Kazanma) : Atık materyalin ısıl değerinin güç veya ısı üretiminde yeniden kullanılması.

Disposal (Bertaraf) : Yukarıda belirtilen opsiyonların hiç biri uygulanamadığı takdir de atık bertaraf edilir, yüksek sıcaklıklarda yakılır, kompostlanır veya arazi doldurma amaçlı kullanılır.

Aslında atık yönetimi kararları mevcut opsiyonların maliyet ve kapasitesi ile ve kazanın gerçekleştiği bölgenin atık yönetimi düzenlemelerine göre belirlenir.

Yağ katı birikintiden ayrı olsa bile, denizde geri kazanım, kullanılan metoda göre, önemli miktarda suyun toplanmasını veya yağ için de su (water-in-oil) formasyonunu içerebilir.

Yağ ve Yağlı Materyalin Yapısı

Genel bir kural olarak, ham petrol yüksek dereceli fuel oil ve makine yağı gibi kalıcı, zararlı yağların dökülmesi büyük ihtimalle fazla miktarda atık oluşturur. Bir kez döküntü oluştuğunda, yağ su içeriği ve viskozite ile ilişkili bir artış ile yayılır.

Minimum gecikme ile toplanan yağın, kirlilik bulaşmamış ve akışkan olması muhtemeldir. Zamanla yağ çökmeye yönelir veya yayılır.

Technical Information Paper-9 _ITOPF; çevirisidir.
 

Ekli dosyalar

  • Tablo1.png
    Tablo1.png
    28.2 KB · Görüntüleme: 104
  • Tablo2.jpg
    Tablo2.jpg
    139.6 KB · Görüntüleme: 93
Üst