• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gemiden çıkan atıklar

Müge Yamaner

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mart 2013
Şehir
Yalova
Firma
-
Arkadaşlar herkese merhaba,

Tersaneler çevre izin ve lisansı olmadan gemilerden çıkan atıkların kabulünü yapabilir ve bunu tanklarda depolayabilir mi? Yoksa çevre izin lisansı olmadan gemilerden hiç bir atık alamaz mı? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
 
okan bey daha önce bunların hepsini inceledim teşekkür ederim. Fakat benim değineceğim bir konu var ondan net olarak buradan sorup cevap almak istedim.

Tersane bir kaç ay önce gemiden sintine suyu alıp, seyyar tankta depolamış (az miktar da olsa). Çevre izni olmadan bu atığın çıkışını yapamayız evet, fakat tersane içinde depolama yapılabilir mi? yapılamaz ise bundan sonraki süreçte nasıl yol alabilirim?
 
@Müge ç.

Müge Hanım lisans olmadan atık alamazsınız. Atık kabul tesisi olmak için işlemler az önce paylaştığım yönetmelik ve konuda mevcut. Diğer arkadaşlarda yardımcı olacaktır. Siz danışman mısınız? Eğer lisans almak istiyorsanız danışmanlık hizmeti almanızda yarar var. Hayır biz lisans istemiyoruz bir kereliğine bu atık alındı diyorsanız lisanslı tesise atığı işlenmesi için göndermelisiniz. Atık gönderiminin Çevre İzniyle ilgisi yoktur. Çevre İzni işletmeniz için yönetmeliğe dahilseniz almanız gereken belgedir. Lisans olmadan atık alımı yasal değil ve cezası yüksektir bilginiz olsun.

Ek olarak daha önce @Aydın Demirel beyin açmış olduğu konu : Deniz ve kıyı yönetimi
 
Okan bey tersanemizin atık kabul tesisi mevcut, atık kabul tesisine taşınan seyyar tanklara almışlar sintine suyunu. ben danışman değilim yeni girdim tersane bünyesine. ayrıca çevre danışmanlık hizmeti de alıyor burası. Daha önce çevre danışmanına sorduğumuzda Çevre izin ve lisans almadığınız sürece atık (sintine suyu) gönderimini yapamazsınız fakat atığı tanklara alabilirsiniz demişti. Fakat Çevre lisansı (atık kabul tesisi için) olmadan gemilerden atık alınmasının kesinlikle yasak olduğu bilgisini aldım ve ikilemde kaldım.
Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için.

İşte merak ettiğim kısım daha önce almışlar sintine suyunu ve hala bekliyor. olası denetimde cezalık bu durum evet. şimdi nasıl bir yol izlemeliyim? yani tersanemde sintine suyu var ama çıkış yapamıyorum, ceza yemesini de istemiyorum.

Not: Tersane çevre izin ve lisans almak için çalışmalar yapıyor. bu sene içerisinde çevre izin ve lisans almayı planlıyoruz.
 
Atığın çıkışını neden yapamıyorsunuz o kısmı anlayamadım.
Elinizde bir atık oluştuysa ve bulunuyorsa bunun çıkışını yapmanız için izin veya lisans almanıza gerek yoktur.
Ancak olası bir denetimde bu sintine suyu nereden geldi veya oluştu sorusu sorarlarsa ona uygun bir cevap aramanız yeterli olacaktır.
 
Fatih bey çevre danışmanımızın verdiği bilgiler doğrultusunda gemilerden çıkan atıkların gönderimi komisyon ile oluyormuş ve bu atıkların çıkışının olması için tersanenin çevre lisansının olması şartı varmış. Atık kabul tesisimiz mevcut fakat tersane için çevre lisansı alamadık. bundan dolayı atık çıkışı yapamıyorum. bu bilgiyi teyit etmek ve elimde olan bu atığı bu doğrultuda ne yapmam gerektiği konusunda sizlerden yardım almak istedim.

Fatih bey emin olun çoğu öyle yapıyor da :D

@Okan Türe

Okan bey lisanslı yere gönderemezsiniz demedi göndermemiz için bizim tersanenin çevre lisansının olması şartı varmış bunu dedi. Sanırım anlatırken ben yanlış ifade ettim.
 
Aman diyeyim siz öyle yapmayın :D Siz çoğu olmayın lütfen :)

Müge hanım , o şekilde bir komisyon tarzı birşey duymadım. Benim de danışmanlığını yaptığım bir firma var. O firmada atık çıkışı yaparken yetkili hanımefendi bir komsiyona sunuyor.Ancak burada ki önemli olan gönderilen firmanın lisansı olmasıdır. Başka türlü bir sistem var mı o kadar bilgim malesef yok :)
 
Kendi prosesinize ait Atığı çıkarken lisansa ihtiyacınız yok atığı alırken lisansa ihtiyacınız var. Anladığım kadarıyla tersanenize tamir bakım vs için gelen geminin atık suyunu alıp tankerde depolama yaptınız. Fakat sizin prosesinizden böyle bir atık çıkmayacağı için çıkışında sorun yaşıyorsunuz çünkü bu atık aslında sizin değil. Doğru olan bence direk lisanslı tesisin almasıydı. Şuna benziyor bu sanayiye motor tamirine gelen aracın bagajından tıbbi atıkları alıp sonra bunu vermek için yer aramaya. Bilmiyorum konuyu doğru mu anladım ama eğer anladığım gibiyse kesinlikle yanlış yapılan bişey var.
 
Yok Fatih bey ben kesinlikle onu yaptırtmam tersane yetkililerine sürekli bu konuda uyarılarda bulunuyorum :) Mesleğimizin hakkını verelim değil mi :D

Öncelikle yardımcı olmaya çalıştığınız ve fikrinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Gemilerden çıkan atıkların Komisyon ile çıkışının olması doğru. Bende atığı lisanslı olan firmaya göndermek konusunda hemfikirim. tek ikilemde kaldığım nokta Okan bey'in de dediği gibi lisans olmadan atık alımı yasak ama tersane almış bir kere atık kabul tesisinde bekletiyor. Madem Tersanemin Atık Kabul Tesisi ile alakalı çevre lisansı olmadığından bu atığı gönderemiyorum peki ne yapacağım? Akşam vakti kafam karıştı :)

@Serkan Çiçekay

Serkan bey tıkandığım nokta bu. Yani hem ceza yememek hem de legal çözüm bulmaya çalışıyorum.
 
Bu atığı lisanslı bir firmaya göndereceksiniz ve bu durumun olası bir denetimde sorulmaması için dua edeceksiniz :D
Ha olurda sorulursa diye de uygun bir cevap (Bahane :) ) bulmanız gerekir diye düşünüyorum.
 
Geminin atık su deposunda bi kaçak oluştu denize akmaması için alıp tankerde depoladık dersiniz ?
 
@Okan Türe
Sayın Müge Ç. , tersanenize yakın bir liman işletmesi ile (onların atık kabul tesisi vardır.) muafiyet sözleşmesi yapın. onlara belli bir miktar ödeme yaparsınız ama. o muafiyet sözleşmesi ile İl müdürlüğüne gidiniz. lisansla falan uğraşmayın bence. geçici depolama yapar oradanda sözleşme yaptığınız atık kabul tesisine verirsiniz.
 
@Aydın Demirel

Aydın bey yorumunuz için teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde bir sözleşme var fakat bulunduğum bölgenin belediyesi tersaneden kesinlikle sintine, slaç, slop vs. atığın başka tersaneye nakline izin vermiyor. Yasak diyor. çıkış yollarım kapalı maalesef alternatif yol üretmeye çalışıyorum. Sizlerin de fikrinizi almak istedim.
 
Müge Hanım, atık için sintineye ait atık kodu olan 13 04 03'ten farklı bir atık kodu belirleyerek çıkış yapmanız, daha sonraki denetimlerde problem yaşamamanız için en doğru yol gibi duruyor. Sintine dediğimiz atık yağlı su kıvamında bir madde olduğundan buna benzer (mesela 16 07 08 kodu) atık koduyla gönderim yapmanız en doğru çözüm olacaktır diye düşünüyorum.

Liman ve tersane gibi kıyı tesislerinin yönetmelikleri ciddi farklılıklar içerdiğinden, işi bilir bir danışmanla çalışmanızı da ayrıca tavsiye ederim.
 
Üst